Machovka peruánska (Physalis peruviana)

Superovocie Inkov na cesty

Andské plodiny sa vždy spájali so zlepšením zdravia a s dlhovekosťou. Maca, jakon a quinoa sú úžasné príklady potravinových plodín s vysokou koncentráciou fytonutrientov, ktoré sa stali základom pre andské kultúry. V súčasnosti sa machovka (Physalis peruviana) vynára zo svojho domova v Peru ako ďalší príklad výnimočnej potravinovej plodiny z Ánd.

Machovka peruánska (Physalis peruviana)

K iným bežným názvom machovky peruánskej patrí physalis, peruánske egreše, v angličtine Incan berries, Golden berries (zlaté bubule) a po španielsky motojobobo embolsado.

Bobule Inkov sa všeobecne medzi nadšencami zdravia považujú za bobule goji z Južnej Ameriky, ale machovka v skutočnosti vyniká nad goji v jednej oblasti živín: v priemere obsahuje 16% bielkovín v porovnaní s 13 až 14% v goji. Toto je výnimočná hladina proteínu pre ovocie.

Bobule Inkov rastú divoko v pôdach bohatých na minerály po celých peruánskych Andách. Sú pradávnym jedlom, jednou zo „stratených plodín Inkov“ a sú v Peru vysoko cenené. Kríky machovky sú jednými z prvých rastlín, ktoré prerazili v narušených oblastiach (na okrajoch miest, sídlisk, ciest, atď.). Ich odolnosť a prispôsobivosť prideľujú ovociu adaptogénne vlastnosti. To znamená, že keď jeme bobule Inkov, pomáhajú nám prispôsobiť sa rôznym formám fyzického, mentálneho a emocionálneho stresu.

Čerstvé bobule machovky (physalisu) sú chránené "papierovými" kalíškami.

Čerstvé bobule machovky sú chránené papierovými strukmi pripomínajúcimi čínske lampióny. Toto tenké papieru podobné pokrytie ovocia – podobné čerstvému tomatillu (rajčenke) – sa pred konzumáciou ovocia alebo sušením rukou dáva preč.

S príjemnou sladkou chuťou a provokatívnou kyslou príchuťou dodávajú bobule Inkov našej strave vynikajúcu novú dimenziu, zatiaľ čo pracujú ako adaptogén na zlepšenie každého aspektu nášho fyzického zdravia. Chuť bobúľ sa prirovnáva k surovému goji, divo rastúcemu dráču a dokonca k malinám so vzdialeným náznakom amazonských džungľových arašidov (pravdepodobne kvôli ich obsahu niacínu). Farba bobúľ Inkov sa môže pohybovať v rozmedzí tmavo šarlátovej po slnečno oranžovú až žltú.

Pestovanie, zber, sušenie

Doba zberu úrody machovky sa sústreďuje od apríla do augusta. Väčšina machoviek v Peru sú divo rastúce pôvodné rastliny. Avšak niektorí miestni farmári si z divých semien vypestovali sady.

Čerstvé bobule z divočiny a kultivovaných fariem sú zvyčajne zberané ručne a zanesené do centralizovaného spracovávajúceho poľnohospodárskeho družstva. Tu sa triedia, čistia a pripravujú na nasledovné sušenie na slnku. Zbieranie a sušenie týchto vzácnych malých bobúľ je intenzívne zdĺhavá práca. V skutočnosti jednej osobe trvá celý deň, kým očistí len približne 10 kilogramov čerstvého ovocia! To je súčasťou dôvodu, prečo majú vyššiu cenu ako iné druhy bobúľ.

Keď sú čerstvé bobule zrelé a očistené, zvyčajne sa umiestnia na slnečné sušičky a dajú sa preč, keď zostane ideálna úroveň vlhkosti a stále je vnútri bobúľ chutná šťavnatosť. Z 2,7 kg čerstvého ovocia vznikne približne pol kg sušených bobúľ. Tieto sušené jemné „obrovské hrozienka“ majú zvyčajne nepravidelnú veľkosť 1,6 až 2 cm. Keď sa vysušia a zabalia, obvykle vydržia jeden rok.

Jednej osobe trvá celý deň, kým očistí len približne 10 kilogramov čerstvého physalisu, preto je drahší ako iné bobule.

Jedinečné prínosy machovky peruánskej

  • Bobule Inkov sa môžu používať ako prísada do smoothies, ovocných snackov, ovocných tyčiniek, energetických tyčiniek, cestovných zmesí a mnohých ďalších vecí. Všetkým receptom dodávajú chutnú sviežu kyslú príchuť a žuvaciu textúru.
  • Bobule machovky sú vynikajúcim zdrojom beta-karoténu, vitamínu C, tiamínu, niacínu, fosforu a bielkovín (16% suchej váhy). 
  • Malé žuvacie semienka vnútri bobúľ majú mierne laxatívny účinok, čo z nich robí vynikajúcu potravinu pre zdravé črevá a pravidelné vyprázdňovanie.
  • Bobule machovky sa tiež považujú za dobrý zdroj sekrečného IgA, rastlinnej protilátky, ktorá pomáha podporovať imunitný systém.
  • Bobule Inkov ponúkajú vysokú hladinu bioflavonoidov, tiež známych ako vitamín P. Stovky štúdií o bioflavonoidoch demonštrovali, že vlastnia antisklerotické, protivírusové, antikarcinogénne, protizápalové, protihistamínové a antioxidačné vlastnosti. Táto trieda živín bola študovaná kvôli ich schopnostiam zlepšovať silu kapilár, zatiaľ čo súčasne pomáha predchádzať tvorbe aterosklerotickému plátu v cievach. Konzumácia potravín bohatých na bioflavonoidy hrá rozhodujúcu rolu pri detoxikácií a absorpcií živín. Zlepšenie zdravia našich kapilár je dôležité pre kardiovaskulárny systém a pre tie orgány, ktoré potrebujú relatívne vysokú hladinu živín a kyslíka: oči, mozog a rozmnožovacie orgány.   
  • Bioflavonoidy tiež pomáhajú zosilniť úžitok z vitamínu C zlepšením jeho biodostupnosti a chrániac túto krehkú živinu pred oxidáciou. Bioflavonoidy prispievajú ku kaskáde zdravotných prínosov po celom tele.
  • Obsahujú veľa pektínu, ktorý reguluje plynutie potravy tráviacim traktom a znižuje nadbytočnú hladinu cholesterolu, najmä LDL cholesterolu, čo spolu s bioflavoniodmi predchádza akumulácii zoxidovaného cholesterolu v cievach. Pektín je bezpečný pre ľudí trpiacich cukrovkou, pretože zabraňuje výkyvom hladiny cukru v krvi.

Machovka peruánska má veľa bielkovín (až 16% suchej hmotnosti), čo je viac, ako má goji (13-14%).

Navrhované užívanie machovky

Od jednoduchých cestovných zmesí po exotickejšie raw-food dezerty, slávnostné farby bobúľ Inkov pomáhajú prebudiť akékoľvek jedlo. Ich výrazná rovnováha sladkej a kyslej chuti robí na živiny bohaté bobule Inkov vynikajúcim snackom samým o sebe a vo všetkých druhoch kombinácií. Vychutnajte si hrsť bobúľ samostatne alebo si ich pridajte ku gojikakaovým kúskomkonopnými semienkami do cestovných zmesí, priamo si ich rozmixujte do elixíru a preceďte semienka alebo nimi posypte šalát. Bobule machovky sú nízko glykemickou divokou superpotravinou, ktorá je schopná pracovať nadčasy, aby zlepšila vaše zdravie.

Bobule machovky milujú bobule camu camu! Pre masívnu hojnosť vitamínu C zmiešajte dve peruánske bobule, jedny z Ánd a jedny z Amazónie, spolu do koktailu alebo omáčky. Na ovocnú pochúťku, ktorá vám zaručene vyčarí úsmev na tvári a prinesie obrovské posilnenie imunity, zmixujte bobule Inkov, prášok camu camu, vodu, citróny, Keltskú morskú soľ a NoniLandTM med alebo jakonový sirup.

Zlepšenie sily a pružnosti kapilár s potravinami bohatými na bioflavonoidy je absolútne nutné pre zdravie očí, mozgu a rozmnožovacieho systému. Konopné semienka, chia semienka a morský fytoplanktón v prášku sú všetky koncentrovanými zdrojmi omega-3 mastných kyselín, ktoré s bioflavonoidmi pracujú synergicky, čo týmto orgánom umožňuje spracovávať informácie rýchlo a účinne. Skombinujte akúkoľvek z týchto potravín s bobuľami Inkov do sviežeho šalátového dressingu s ďalekosiahlymi zdravotnými účinkami. 

Ak si zmiešate alebo zmixujete machovku a camu camu, získate obrovskú dávku vitamínu C.

Tip Vitariána

Štipľavé peruánske smoothie
Spolu rozmixujeme:
2 šálky čerstvého alebo pol šálky sušeného physalisu
2 banány
2 šálky vody
3-4 medjool datle
väčšia štipka / podľa chuti čili a mletej škorice
štipka muškátového oriešku a soli
dobrovoľne: 1 PL mesquite
ľad

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

David Wolfe: Superfoods

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 62