Lucuma

sladká a krémová

Lucuma je subtropické ovocie pochádzajúce z Ánd. Pestuje sa v horách v Peru, Chile a Ekvádore. Dostupné je aj v Laose, Vietname a už aj v Kalifornii. Darí sa jej tiež v tropických oblastiach, kde však nepatrí k najobľúbenejším, no v Peru je napríklad zmrzlina z lucumy najobľúbenejšou zo všetkých.

Lucuma

Toto ovocie môže byť guľaté alebo oválne a má suchú dužinu, štruktúrou pripomínajúcu natvrdo uvarený vaječný žĺtok. Preto má v angličtine pomenovanie aj „eggfruit“ (vajcové ovocie). Suchá a často vláknitá dužina má výnimočnú príchuť javorovej šťavy, sladkých zemiakov a karamelu. Lucuma sa zaraďuje medzi superpotraviny, pretože je veľmi výživná. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, karbohydrátov, vitamínov a minerálov. Obsahuje veľké množstvo karoténu, vitamínov zo skupiny B, a to  hlavne B3. V lucume sa nachádza aj draslík, sodík, vápnik, horčík a fosfor. Má protizápalové účinky na hojenie rán a starnutie pokožky a pomáha regenerovať tkanivá.

Lucuma je sladká a voňavá. Používa sa na zdravé sladenie, pričom nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je teda vhodná ako sladidlo pre diabetikov. Dezerty ňou môžete aj zahustiť a surové recepty vylepší krémovou štruktúrou. Prášok z lucumy môžeme použiť do kaší surových či varených, ako náplň do koláčikov a zákuskov, pudingov, či chutnú prísadu do čokolád a gurmánskych zmrzlín. Hodí sa aj do smoothies a iných nápojov a do potravinových doplnkov, pretože pomáha kombinovať a emulgovať tuky s jednoduchými a zloženými cukrami.

Tip Vitariána

Konopné mlieko s lucumou

2 hrste nelúpaných konopných semienok (vopred namočených alebo naklíčených)
5 medjool ďatlí
1 banán
1 PL prášku z lucumy
1,5l vody

Namočené alebo naklíčené konopné semienka dobre rozmixujeme vo vysoko výkonom mixéri s  1,5l vody, ďatľami, jedným banánom a lucumou. 

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

↑ Späť hore

Počet hlasov: 82