Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Koriander

Neobjavená továreň zdravia

12. 01. 2015 Trávenie Bylinky Koreniny  Martina Strihová
Koriander

Príkladom je koriander – liečivá bylina s celým radom výhod a spôsobov využitia. Väčšina z nás si ani neuvedomuje, že koriander je malá „škatuľka“ veľkých zdravotných prínosov, ktorá môže rásť priamo na dvore. Koriander totiž obsahuje 11 zložiek silíc (esenciálnych olejov), 6 druhov kyselín vrátane askorbovej – teda vitamínu C a kopu ďalších minerálov a vitamínovs významnými zdravotnými účinkami.
Výhodu je, že je veľmi chutná! Ak ste si ešte nezvykli pestovať si ju na dvore, tu sú dôvody, prečo by ste si to mali rozmyslieť:

Čistí organizmus a odstraňuje ťažké kovy

Detoxikácia organizmu nám pomáha udržiavať dobré zdravie. Koriander obsahuje aj anti-bakteriálne zložky, ktoré chránia pred otravou jedlom, baktériami v potravinách a slúžia ako prírodné detoxikačné prostriedky, pretože z krvi odstraňujú pre telo nebezpečné ťažké kovy. Medzi ne patrí ortuť, olovo a kadmium, ktoré môžeme konzumovať alebo získať z prostredia. Ťažké kovy zhoršujú neurologické funkcie, ale koriander pomáha detoxikačným orgánom ako pečeň a obličky odstraňovať ťažké kovy z mozgu a nervového systému.

Odšťavte si alebo pridajte do smoothie koriandrovú vňať a posilnite vylučovanie toxických ťažkých kovov. Ak ju skombinujete s citrónom, chlorelou a zelenými čili papričkami jalapeno (na osladenie môžete pridať aj jablko alebo repu) dostanete veľmi silnú detoxikačnú šťavu.

Je antidiabetikum

Ak je endokrinný systém, ktorý riadi vylučovanie hormónov (vrátane inzulínu), narušený toxínmi, zvyšuje sa riziko vzniku alebo vývoju cukrovky. Koriander pomáha endokrinnému systému, usmerňuje pankreas pri vylučovaní inzulínu a napomáha, aby sa do krvného riečišťa dostalo správne množstvo cukru. Týmto tiež napomáha tíšiť menštruačné kŕče! Takže koriander poskytuje vynikajúcu podporu pri liečbe cukrovky a rezistencie na inzulín.

Znižuje cholesterol

Koriander pomáha bojovať proti vysokému LDL (zlému cholesterolu), ktorý je jedným z hlavných príčin infarktu a mŕtvice. Koriander obsahuje kyselinu olejovú, linolovú, palmitovú, askorbovú a stearovú, ktoré pomáhajú odstraňovať v cievach uložený cholesterol.

Koriandrová vňať

Ničí baktérie

Pravdepodobne už viete o škodlivosti antibiotík. Okrem toho, počet infekcií odolných voči antibiotikám stúpa, a aj ak antibiotiká zaberajú, môžu poškodiť náš mikrobióm tak, že sa z tohto šoku nikdy nezotaví.
Koriander slúži ako silný „antibakteriálny úder“. Imunitný systém pri boji s infekciou posilňuje aj s vysoký podiel vitamínu C.
Antimikrobiálne účinky môžete výrazne posilniť, ak použijete kvalitný olej z koriandrových semiačok – silný koncentrát liečivých zložiek rastliny. Bolo dokázané, že koriandrový olej je veľmi účinný proti veľkému množstvu baktérií vrátane tých, čo sú odolné voči antibiotikám, a to bez narušenia črevnej mikroflóry!

Posilňuje trávenie

Namočené koriandrové semená alebo koriandrový olej spôsobujú zázraky pri trávení. Koriander nenarúša mikroflóru a pritom posilňuje trávenie. Antioxidanty koriandru posilňujú činnosť pečene a čriev a tvorbu tráviacich enzýmov.

Účinný pri otrave potravinami 

Koriandrový olej preukázal úžasné výsledky pri ochoreniach spôsobených potravinami! Vedci z portugalskej University of Beira Interior vyhlásili, že olej z koriandrových semien môže zabiť baktérie spojené s ochoreniami z potravín, ako napríklad E. coli. Koriandrový olej bol testovaný na 12 kmeňoch baktérií, vrátane E. coli, salmonely a zlatému stafylokoku odolnému voči antibiotikám. Všetky z kmeňov baktérií ukázali znížený rast a väčšina z nich bola zabitá. Preto je koriander posilňujúcim prostriedkom pri otrave jedlom. Prečítajte si svedectvá užívateľov:

Po vypití smoothie v bare so šťavami som začal mať žalúdočné ťažkosti. Dúfal som, že to prejde, ale o 30 minút to bolo ešte horšie. K bolesti sa čoskoro pripojila intenzívna nevoľnosť a musel som vracať. Bolesť stále pretrvávala, až kým som sa neprišiel do cieľa mojej cesty. Našťastie tam na mňa čakal koriandrový olej, nakvapkal som si pár kvapiek a bolesť hneď začala ustupovať. O hodinu neskôr som bol úplne zotavený a cítil som sa skvele. Koriandrový olej je v domácnosti  a na prekonanie tráviacich ťažkostí úplne zásadnou vecou.“ Anthony C.

„Koriander nosím vo vrecku podobne ako inzulín a používam ho po každom diskutabilnom jedle niekde vonku!“ David S.

Robí pleť krajšou!

Vedeli ste, že dobré trávenie a zdravá črevná flóra pomáha vašej pleti stať sa jasnejšou, čistejšou a žiarivejšou?
Tým, že koriander napomáha tráveniu, prispieva aj k zdravšej a krajšej pleti. Tiež priamo prispieva k čistote pleti, pretože je bohatý na vitamíny, funguje ako antioxidant a má detoxikačné, antiseptické a protiplesňové účinky.
Koriandrové semená a olej môžete tiež používať na liečbu ekzému, vredy v ústach, vyrážky, zapálenú pokožku a iné kožné problémy. Stačí zmiešať koriandrovú pastu s medom a kurkumou a natrieť na oslabené miesto. Koriander zaberá aj na kožné problémy súvisiace s alergiou (koriandrový olej funguje ako antihistamín a uvoľnuje sezónne alergie).

Kvitnúci koriander

Pre zdravie očí

Zdravie očí je rovnako ako zdravá pokožka podporené hojnosťou vitamínov a antioxidantov. Prírodné fytochemikálie, vitamín A a C, fosfor a esenciálne oleje znižujú namáhanie očí a s vekom spojené oslabovanie zraku.
Koriandrové semiačka slúžia aj ako prevencia a liečba zápalu spojiviek  a iných očných ochorení. Na liečbu zápalu spojiviek sa odporúčajú studené obklady namočené vo vode s vylúhovaným koriandrom alebo dokonca vyplachovanie očí koriandrovou vodou.

Ste pripravený vniesť do svojho života príchuť koriandru?

Tip Vitariána

Koriander sa dá používať na mnoho spôsobov a takmer do všetkého. Čerstvú vňať je si môžete pridať do smoothie, do šťavy alebo šalátov. Ak jete aj varené jedlá, koriandrová vňať sa hodí takmer ku všetkému a ako ste sa práve dočítali, znižuje ich toxicitu a pomáha vylučovať jedy. Koriandrový olej môžete vyskúšať ako zdravú RAW náhradu antibiotík alebo  kozmetických prostriedkov proti vyrážkam. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency