Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kelp - minerálna pomoc štítnej žľaze

Morská riasa plná minerálov

15. 06. 2015 Potraviny Superpotraviny Lymfatický systém Minerály  Martina Strihová
Kelp - minerálna pomoc štítnej žľaze

Je známe, že dostatočná mineralizácia z vlastnej stravy normalizuje a upokojuje správanie. Nedostatok príslušnej minerálnej výživy je zapletený do prakticky každého prejavu oslabeného zdravia a emocionálne vyhroteného správania.

Kelp je najprekypujúcejšia na jód bohatá morská zelenina. Jód v kelpe pomáha obnovovať funkciu štítnej žľazy, čím umožňuje zlepšiť metabolizmus a rýchlo schudnúť. Jód a iné minerály v kelpe zvyšujú obsah minerálov vo všetkých orgánoch, čím im umožňujú efektívnejšie fungovať. Čím lepšie pracujú naše orgány, tým ľahšie sú schopné zbavovať nás toxínov a omladzovať. Riasa tiež pomáha nahrádzať toxické minerály zdravými minerálmi (napr. rádioaktívny jód zdravým jódom). Kelp je ideálny ako korenie nahradzujúce soľ.

Dobré cukry

V kelpe sa nachádzajú tieto dôležité cukry:

  • polysacharid známy ako xylóza. Xylóza je antibakteriálna, protiplesňová a pomáha ako prevencia rakoviny tráviacej sústavy.
  • fukóza, ktorá je protiplesňová, podporuje dlhodobú pamäť, zabraňuje alergiám a chráni pred pľúcnymi ochoreniami. Fukóza tiež pomáha zmierniť cystickú fibrózu, cukrovku, rakovinu a herpes.
  • galaktóza, ktorá zlepšuje pamäť, absorpciu dobrého vápnika a rýchle hojenie zranení.

Úloha jódu v zdraví

Jód sám je jedovatý plyn, ako sú príbuzné halogény chlór, fluór a bróm. Avšak ako pri chlóre, soli alebo negatívne nabité ióny jódu (jodidy) sú vo vode rozpustné a v tejto forme sú dôležité v stopových množstvách pre veľa foriem života. Väčšina rastlín nepotrebuje jód, ale veľa ľudí si ho vyžaduje na tvorbu hormónov štítnej žľazy, ktoré regulujú metabolickú energiu v tele a nastavujú bazálny metabolizmus (BMR).

Jód sa dobre vstrebáva zo žalúdka do krvi. Okolo 30 percent ide do štítnej žľazy v závislosti na potrebe. Väčšinu zvyšných 70 percent využíva imunitný systém. Čo zostane, to je prefiltrované obličkami do moču. Naše telá si jód podobne ako železo neuchovávajú a musíme ho pravidelne získavať zo stravy.

Riasy kelp obsahujú veľa minerálov a jódu, ktorý prospieva správnej funkcii štítnej žľazy.

Jód a cín

Jód spolu s prvkom cín zdieľa pravostranné a ľavostranné bunkové receptory a je považovaný za dôležitý pre ľudské zdravie. Cín je s jódom prepojený rovnakým spôsobom, ako je prepojený vápnik s horčíkom, pričom cín podporuje nadobličky a jód podporuje štítnu žľazu. Bobule schizandry (čínska superbylina) sú najznámejším zdrojom stopového minerálu cínu.

Poruchy štítnej žľazy

Štítna žľaza je malá žľaza v krku, ktorá meria pozdĺžne približne 2,5 cm a leží pod kožou pod ohryzkom. Štítna žľaza vylučuje hormóny štítnej žľazy, ktoré kontrolujú rýchlosť metabolizmu tela.

Na tvorbu hormónov štítnej žľazy potrebuje štítna žľaza jód, prvok obsiahnutý v ideálnej podobe v riase kelp. Štítna žľaza zachytáva jód a spracúva ho do hormónov štítnej žľazy. Keď sa hormóny štítnej žľazy vyčerpajú, nejaký jód obsiahnutý v hormónoch sa do štítnej žľazy vráti, kde sa nejaký stratí a zvyšok sa zrecykluje na tvorbu ďalších hormónov štítnej žľazy.

Keďže štítna žľaza stimuluje tvorbu energie bunkových mitochondrií, ovplyvňuje všetky telesné funkcie. Zdravie nervov, tvorba kostí, rozmnožovanie, minerálny stav pokožky, vlasov, nechtov a zubov ako aj naša reč a mentálny stav, to všetko ovplyvňuje štítna žľaza. Štítna žľaza a teda jód tiež ovplyvňuje premenu  karoténu na vitamín A a premenu RNA na bielkovinu.

Jód je tiež dobrým príkladom stopového prvku, ktorého nedostatok vytvára chorobu, ktorá je ľahko napravená jeho znovuzavedením do stravy. Struma, zväčšenie štítnej žľazy, sa rozvinie, keď štítna žľaza nemá dostatok jódu, aby vyrábala hormóny. Ako zväčšuje svoju veľkosť buniek, aby sa pokúsila zachytiť viac jódu, zväčšuje zároveň veľkosť celá žľaza a vytvára v krku zdureninu. Dokonca aj ak sa vyskytne menší nedostatok správneho typu jódu vzniká stav hypotyreózy pravdepodobne vedúci k únave a lenivosti, priberaniu a telesnému chladu.

Z kelpu sa vyrábajú aj rezance. Tie majú omnoho viac minerálov ako bežné cestoviny, ale oveľa menej kalórií.

Tip Vitariána

Ak máte chuť na cestoviny, použite rezance z riasy kelp. Tie obsahujú omnoho viac minerálov a omnoho menej kalórií ako cestoviny z obilia. Vločkami z kelpu si môžete dochutiť šalát alebo iné slané jedlo a zároveň podporíte svoju štítnu žľazu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency