Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Káva: dobrá alebo zlá?

Aké sú plusy a mínusy kávy a čím ju nahradiť?

26. 05. 2015 Ochorenia Trávenie antioxidanty Drogy Nápoje  Martina Strihová
Káva: dobrá alebo zlá?

Pozitíva

Za pozitíva kávy sa považuje to, že je bohatá na antioxidanty, stimuluje mozog a výkon a znižuje riziko niektorých chorôb. Je to naozaj tak?

Antioxidanty

Za prínosy kávy sa považuje to, že je bohatá na antioxidanty. Ide však o to, že priemerná osoba s typickou západnou stravou zvyčajne prijme viac antioxidantov z kávy, ako z ovocia a zeleniny...dokopy. Zvýšte radšej podiel ovocia a zeleniny, tie antioxidanty a ostatné vitamíny a minerály z kávy rýchlo predbehnú.

Stimulácia

Kofeín posilňuje funkciu mozgu, metabolizmus a výkon pri cvičení. No len na chvíľu. Kofeín je najčastejšie konzumovaná psychoaktívna látka na svete. Nealkoholické nápoje, čaj a čokoláda tiež obsahujú kofeín, no káva je jeho najväčším zdrojom. Obsah kofeínu v jedinej šálke kávy sa pohybuje medzi 30-300 mg, ale v priemere to je okolo 90-100 mg.

Kofeín je stimulačná látka. V mozgu blokuje funkciu inhibičného neurotransmiteru (mozgového hormónu) nazývaného adenozín. Tým v skutočnosti zvyšuje aktivitu mozgu a uvoľňovanie ďalších neurotransmiterov ako je noradrenalín a dopamín, čo znižuje únavu a my sa cítime pozornejší. Početné štúdie dokazujú, že kofeín vedie ku krátkodobému posilneniu mozgovej funkcie vrátane zlepšenej nálady, reakčnej doby, bdelosti a bežných kognitívnych funkcií.

Kofeín môže tiež posilniť metabolizmus (spaľovanie kalórií) o 3-11% a dokonca zvýšiť výkon pri cvičení v priemere o 11-12%. Avšak... mnohé z týchto účinkov sú krátkodobé. Ak pijete kávu každý deň, potom si voči tomu vybudujete odolnosť a tieto účinky budú slabšie. Dajte si kofeín len cielene raz za čas, keď potrebujete stimulovať mozog alebo svoj fyzický výkon.

Kofeín posilňuje funkciu mozgu, metabolizmus a výkon pri cvičení.

Choroby

Pozorovaniami a štúdiami sa zistilo, že káva znižuje riziko rozvoja niektorých chorôb. Znižuje riziko rozvoja Alzheimerovej choroby o 65% a Parkinsonovej choroby o 32-60%. Čím viac kávy ľudia pijú, tým nižšie riziko majú.

Káva znižuje riziko cirhózy pečene o 84%, pričom najsilnejší vplyv má na ľudí, ktorí pijú 4 a viac šálok denne. Bežná je aj rakovina pečene, ktorá je druhou hlavnou príčinou úmrtí na rakovinu vo svete. Ľudia, ktorí pijú kávu, majú jej riziko znížené o 40%.

Káva a cukrovka

Pôvodne to vyzeralo, že káva znižuje riziko cukrovky 2. typu, a to až o 23-67%. V prehľade 18 štúdií so 457 922 jedincami sa každá šálka kávy spája so 7 % znížením rizika cukrovky 2. typu. Lenže keď sa na to vedci prizreli bližsie...

U ľudí s cukrovkou 2. typu príjem kávy súvisel s prudkým vzrastom inzulínu a zvýšenou hladinou cukru v krvi po jedle. Ukázalo sa, že kofeín v káve môže byť vinníkom zodpovedným za vylučovanie vyššej hladiny inzulínu z pankreasu. A jednoznačne, vyššia hladina inzulínu a glukózy nie je to, ako by sme sa chceli z citlivosti na inzulín vyliečiť

Negatíva

  • Konzumácia veľkého množstva kofeínu vedie k nervozite, úzkosti, búšeniu srdca a dokonca môže zhoršiť záchvaty paniky. Ak ste na kofeín citliví a nadmerne vás stimuluje, potom by ste možno kávu nemali piť. 
  • Káva má močopudné účinky a zvyšuje krvný tlak.
  • Kávičkári majú nadmerné vylučovanie dôležitých minerálov močom – vápnika, horčíka a draslíka. Nerovnováha elektrolytov môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.
  • Kofeín v káve zvyšuje katecholamíny - stresové hormóny. Stresová reakcia zvyšuje kortizol a inzulín. Inzulín zvyšuje zápaly, z čoho sa môžete cítiť mizerne.
  • Nefiltrovaná káva má najvyšší obsah prospešných antioxidantov, ale tiež do vášho tela prepúšťa najviac diperténov, čo zvyšuje hladinu triglyceridov, LDL a VLDL cholesterolu.
  • Kofeín znižuje citlivosť na inzulín, čo sťažuje vašim bunkám adekvátne reagovať na hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi vedie k arteriálnemu zhoršeniu a zvýšenému riziku úmrtnosti spojenému s kardiovaskulárnymi chorobami.
  • Užitočné chlorogenové kyseliny, ktoré môžu spomaliť absorpciu glukózy v črevách zvyšujú hladinu homocysteínu, ktorý sa spája so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ktorých riziko pri cukrovke zvykne byť zvýšené.

Káva prekysľuje organizmus, čo odoberá telu dôležité minerály.

  • Prekyslenie z kávy sa spája s tráviacim nepohodlím, tráviacimi problémami, pálením záhy, GERD a disbiózou (nerovnováhou v črevnej flóre).
  • Kofeín je návykový a spôsobuje závislosť. Premeškanie niekoľkých šálok môže viesť k absťáku. Ak ho ľudia konzumujú pravidelne, stávajú sa voči nemu odolní: kofeín buď prestane slúžiť tak, ako slúžil predtým, alebo sú na vyvolanie rovnakých účinkov potrebné stále väčšie dávky. Keď sa ľudia zdržiavajú kofeínu, dostanú abstinenčné príznaky ako je bolesť hlavy, únava, zahmlenie mozgu a podráždenosť. Môže to trvať niekoľko dní. 
  • Asociatívne závislosti – kto si nepredstaví teplú šálku kávy so smotanou a cukrom, alebo nejaký zákusok ku káve? Kávový biznis sa inšpiroval kultúrou závislou na  cukre, tučných jedlách, pri čom sa káva stáva aj jedlom. Ranné latte je stelesnením jedla, ktorému chýbajú dôležité živiny, no napriek tomu dodá energiu.
  • Káva narúša spánok. Snažte sa jej vyhnúť po 2 hodine popoludní. 
  • 5-HIA, organická kyselina a zložka neurotransmiteru serotonínu (šťastnej chemikálie) nachádzajúca sa v moči býva u ľudí pijúcich kávu zvýšená, čo znamená, že ich syntéza serotonínu v mozgu môže byť znížená. Serotonín je potrebný pre normálny spánok, funkciu čriev, náladu a energiu. Je to začarovaný kruh, ako kofeín narúša spánok a podporuje úzkosť a depresiu. Každý poznáme niekoho, kto má tendenciu byť unavený a prekofeínovaný.
  • Káva narúša metabolizmus liekov a detoxikáciu v pečeni, čím sa sťažuje regulácia bežnej detoxikácie prebiehajúcej v pečeni.

Káve by sa mali vyhnúť najmä tehotné ženy, ľudia pociťujúci úzkosť, ľudia s vysokým krvným tlakom a nespavosťou. Tiež ľudia, ktorí pomaly metabolizujú kofeín, majú z pitia kávy zvýšené riziko srdcových záchvatov. Ak kávu nepijete, potom jej prínosy nestoja za to, aby ste s jej pitím začali. Káva nie je vhodná najmä ak ste chorí, máte v tele zápaly, hormonálnu nerovnováhu, nezdravú výživu, ste prepracovaní, vystresovaní, unavení, deprimovaní a vaše telo by potrebovalo detoxikáciu.

Radšej spomaľte a nechajte svoje telo fungovať prirodzene svojím tempom. Keď začnete tetu poskytovať to, čo naozaj potrebuje – celé nespracované potraviny, spánok, relaxáciu... budete môcť s kofeínom prestať.

Ak kávu stále pijete...

  • Najdôležitejšie je nič nezdravé si do kávy nepridávať. Nezdravé zahŕňa cukor a akýkoľvek druh umelých a chemických smotán do kávy.
  • Ak kávu varíte s papierovým filtrom, zbavíte sa látky cafestol, ktorá zvyšuje hladinu cholesterolu.
  • Tiež pamätajte, že niektoré kávové nápoje na miestach, ako je Starbucks môžu obsahovať stovky kalórií a veľké množstvo cukru. Tieto nápoje nie sú zdravé.

Ak si dáte kávu, nič si do nej nepridávajte. Cukor a smotana ju robia ešte nezdravšou.

Rozdiel medzi kofeínovou a bezkofeínovou kávou

Niektorí ľudia si volia radšej kávu bez kofeínu. Avšak spôsob, akým sa bezkofeínová káva vyrába, je zvyčajne oplachovanie kávových zŕn s chemickými rozpúšťadlami. Pri každom oplachovaní sa v rozpúšťadle rozpustí nejaké percento kofeínu a tento proces sa opakuje, kým sa kofeín neodstráni.

Avšak je dôležité pamätať si, že aj táto káva nejakú časť kofeínu obsahuje. A pre bezkofeínovú kávu neplatia ani všetky zdravotné výhody obyčajnej kávy. Napríklad niektoré štúdie dokázali, že neznižuje riziko cukrovky 2. typu, Parkinsonovej choroby alebo ochorení pečene.

Ako sa vyhnúť abstinenčným príznakom

Ľudia konzumujúci kofeín, alkohol a cukor a tí, ktorí majú veľa toxínov v tele, môžu mať zo začiatku problémy. No príznaky zvyčajne trvajú len 3-4 dni.

  1. Pite veľa vody, minimálne 6-8 pohárov čistej vody denne. Namiesto rannej kávy si dajte vodu s citrónovou šťavou a studenú sprchu.
  2. Aby ste sa vyhli bolestiam hlavy, musíte mať čisté črevá. Ak máte tendenciu k zápche, jedzte veľa surovej zeleniny, ovocia a športujte.
  3. Zvyknite si relaxovať. Ak ste unavení, oddýchnite si alebo si pospite. Výskumy dokázali, že meditácia a podobné aktivity môžu pom§cť utíšiť preťažené a vystresované telo a myseľ, a zároveň posilnia imunitu.
  4. Nenahrádzajte kávou jedlo. Ak ste hladní, dajte si zdravé rastlinné jedlo plné živín, ideálne surové z ovocia a zeleniny. Večer si dajte do šalátu za hrsť orieškov, semienok alebo avokáda.
  5. Všímajte si, akú energiu cítite, keď si dáte kávu.
  6. Zvážte prečistenie tela a vyhnite sa všetkým rafinovaným cukrom, múkam, kofeínu, alkoholu, mliečnym výrobkom, lepku a iným prídavným látkam. Vylúčte všetko, čo spôsobuje zápaly a únavu.

Skúste nezdravú kávu nahradiť zeleným čajom matcha alebo pravidelným zeleným smoothie.

Tip Vitariána
Dobrou voľbou namiesto kávy je zelený čaj matcha, surové kakao, čertvé zelené smoothie alebo, ak si ju dávate ráno na prebratie sa, tak studená sprcha.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency