Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Breza - Symbol znovuzrodenia

Lieči obličky a močové cesty

13. 07. 2015 Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Breza - Symbol znovuzrodenia

Štíhla biela kráska

Ako deti sme sa brezu naučili rozpoznať veľmi ľahko, vďaka jej krásnej bielej kôre. A kto by nepoznal známu báseň o ranenej breze od Márie Rázusovej - Martákovej? Starí Slovania si brezu nesmierne vážili a uctievali ako „večnú matku“. Možno máme ako Slováci toho s brezou viac spoločné ako si myslíme.

Na Slovensku je breza pomerne hojne sa vyskytujúcim stromom. Rastie v nížinách, ale aj vo vyšších polohách a je veľmi náročná na dostatok svetla.

Brezová kôra

Podobne ako vŕba a topoľ, breza obsahuje kyselinu salicylovú, ktorá má bolesť tlmiace účinky a je aktívnou zložkou acylpirínu. Čaj pripravený z brezovej kôry sa používa na liečenie horúčky, problémov s pokožkou, infekcií močových ciest, žltačky, hnačky a proti parazitom.

Listy brezy

Brezové listy

Používajú sa hlavne kvôli svojmu močopudnému účinku a nedráždia pritom obličky, takže sa môžu užívať aj dlhodobejšie. Tým, že odvodňujú organizmus a vyplavujú z neho biologické splodiny, pomáhajú aj pri reume, dne, srdcových a kĺbových ochoreniach. Učinné latky v brezových listoch rozpúšťajú a vyplavujú obličkový piesok a kamene. Tvoria aj základ čajových zmesí na chudnutie.

Čajom z brezových listov môžeme čistiť aj našu pleť, pretože uvoľňuje upchaté póry a regeneruje pokožku. Brezový čaj taktiež čistí a dezinfikuje vlasovú pokožku, podporuje rast vlasov, zbavuje ich mastnoty a zabraňuje tvorbe lupín.

Použitie brezy

Miazga brezy sa môže konzumovať surová alebo pripravená ako sirup. Na získanie miazgy a šťavy je však potrebné drasticky navŕtať kmeň, čím sa poškodzuje strom, preto je tento spôsob u nás zakázaný. Krehké mladé listy, jahňady a púčiky sa tiež môžu jesť surové, alebo byť použité v rôznych receptoch.

Častejšie sa z čerstvých alebo sušených listov pripravuje brezový čaj alebo čajovinová zmes. Obyčajne sa pije tri až štyrikrát denne a pripravíme ho tak, že 1 polievkovú lyžicu sušených listov zalejeme 2 dl vriacej vody.

Z brezových listov si môžete pripraviť aj príjemný brezový kúpeľ, ktorý uvoľňuje upchaté póry, má dezinfekčný a regeneračný účinok. Stačí, ak 100 gramov sušených listov prelejete jedným litrom vriacej vody, po 20 minútach scedíte a vlejete do vane s vodou.

Ak máte problémy s celulitídou tak si podobným postupom pripravte aj účinný kúpeľ proti celulitíde. Za hrsť čerstvých lístkov brezy prelejte jedným litrom vriacej vody. Po 30 minútach zápar sceďte a roztok prilejte do kúpeľa.

Brezový čaj

Základná charakteristika

Upozornenie: Breza je absolútne bezpečná na konzumáciu. Brezy majú vnútornú kôru (kambiovú vrstvu), ktorá je sladká a lahodná. Nesprávny zber tejto vrstvy však môže zabiť celý strom. Namiesto odlupovania kôry z kmeňa stromu zberajte vnútornú kôru
z jednotlivých konárov.
Latinský názov: Betula spp.
Čeľaď: Betulaceae/Brezovité
Jedlé: Vnútorná kôra, vetvičky, miazga, mladé listy a jahňady.
Chuť: Horká, ale mladé listy a vnútorná kôra (kambiová vrstva) sú sladké.
Popis: Štíhly opadavý strom s krásnou bielou odlupujúcou sa kôrou. Na bielej kôre sú tmavohnedé alebo čierne škvrny. Kôra sa odlupuje z kmeňa a stáča sa do seba, čo dodáva stromu šupinatý vzhľad. Listy sú tmavozelené a tvarom sa rozlišujú od ihlicovitých až po elipsovité.
Obdobie zberu: Apríl - júl.

Tip Vitariána

Ak sa pokúšate schudnúť, vyskúšajte do svojho jedálnička zaradiť brezový čaj. 

Súvisiace články

Spirulina

Spirulina

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency