Açai: pradávny amazonský antioxidant

Antioxidanty z açai pre zdravie a dlhovekosť

Açai sú malé modré (niekedy fialové) bobule, ktoré pochádzajú z amazonského pralesa z Brazílie. Považujú sa za jednu z najsilnejších a najvýživnejších superpotravín na planéte a po stáročia ich používali rodáci z Brazílie kvôli ich legendárnym zdraviu prospešným vlastnostiam.

Açai: pradávny amazonský antioxidant

Palmy açai (Euterpe badiocarpaEuterpe oleracea) môžu narásť až do výšky 15 až 25 metrov. Z jedného semienka často rastie štyri až osem individuálnych stromov. Açai je rastlina veľmi špecifická pre svoje podnebie a môže rásť len v tropických oblastiach blízko rovníka, açai palmy rastú v oblastiach tropických lužných nížin a na brehoch riek amazonského povodia v Brazílii v Južnej Amerike. Pretože rovníkové trópy sú jednými z najdrsnejších pásiem, kde sú UV lúče najintenzívnejšie na našej planéte, aby sa rastlina sama uchránila pred slnkom, bobule açai musia produkovať vysoké množstvá svojho vlastného UV ochranného „opaľovacieho krému“ – látok, ktoré poznáme ako „antioxidanty“.

Palma açai má malé hnedastofialové kvety a produkuje veľké trsy jedlých bobúľ. Keď sú bobule zrelé, sú tmavej modrofialovej farby a približne veľkosti čučoriedky. Obsahujú tenkú vrstvu vynikajúcej jedlej dužiny obklopujúcej veľké semienko. Keď raz açai dozreje a zozbiera sa, tenká ovocná dužina sa spracuje do koncentrovanejšej podoby (ako je prášok) rôznymi metódami v závislosti od zásobovateľa.

Palma açai produkuje trsy jedlých modrofialových bobúľ.

Amazonským bobuliam bohatým na antioxidanty sa v poslednej dobe dostalo veľa pozornosti od širokej spoločnosti (nachádzali sa na čele zoznamu top 10 superpotravín Oprah Winfrey) kvôli svojim úžasným zdravotným prínosom - ako účinná superpotravina podporujúca dlhovekosť.

Prínosy

Superpotravina açai je vynikajúcim prírodným prostriedkom na dodanie energie, pomáha zvyšovať nervovú a mozgovú funkciu, podporuje obehový systém, tvorbu zdravej jemnej pokožky, zlepšuje vytrvalosť a vývin svalov, napomáha zdravému tráveniu, zvyšuje silu nášho imunitného systému a umožňuje nášmu telu rýchlejšie mladnúť. Bobule okrem toho:

  • Obsahujú vysokú hladinu esenciálnych mastných kyselín (omega-3, omega-6) ako aj omega-9 a mononenasýtenej kyseliny olejovej - skrášľovacieho oleja.
  • Super bohaté na antioxidanty s modrým pigmentom. Obsah antioxidantov v açai je skutočne pozoruhodný. Açai má jednu z najvyšších známych hodnôt ORAC (antioxidačnej kapacity kyslíkových radikálov) na svete, čo mu vynáša zaslúžený titul „superovocia“. (Testovanie ORAC je štandardné meranie koncentrácie antioxidantov.) Fenoly a antokyaníny (mimoriadnych 320 g na 100 g), silné antioxidanty zodpovedné za pôsobivú tmavomodrú až fialovú farbu bobúľ, hrajú rozhodujúcu úlohu pri neutralizovaní voľných radikálov (agresívneho kyslíku) v tele, čo podporuje dlhovekosť. V nedávnych testoch açai získalo ORAC hodnotu 185. Pre porovnanie červené hrozno prišlo k 11, čučoriedky k 32 a granátové jablko k 105 bodom.

Bobule acai majú vysokú antioxidačnú hodnotu ORAC a pomáhajú proti rakovine.

  • Açai pomáha regenerovať a tvoriť kmeňové bunky. Kmeňové bunky sú embryá všetkých buniek. Pomáhajú nám mladnúť a rýchlejšie sa liečiť tým, že sa stávajú akoukoľvek bunkou, ktorá je v našom tele potrebná. Napríklad kmeňová bunka sa môže stať bunkou spojivového tkaniva, bielou krvinkou, svalovou bunkou alebo nervovou bunkou – akoukoľvek bunkou, akú potrebujeme. Čím viac kmeňových buniek si tvoríme, tým viac sa regenerujeme a tým dlhšie žijeme.
  • Obsahuje veľké množstvá rastlinných sterolov, hlavne beta-sitosterolu. Rastlinné steroly zabraňujú absorpcii nadmerného cholesterolu zo živočíšnych potravín v tráviacom trakte.
  • Obsahuje 19 rôznych aminokyselín potrebných na budovanie zdravých bielkovín po celom tele.
  • Vynikajúci zdroj vlákniny (pomáha pri trávení).
  • Nízka glykemická hodnota. Açai má nízky obsah cukru.
  • Bohaté na minerály a vitamíny, obzvlášť na vápnik, fosfor, betakarotén a vitamín E.
  • Bobule bojujú proti rakovine: výťažky z bobúľ açai spúšťali sebadeštruktívnu reakciu až u 86% testovaných leukemických buniek. 

Na čo sa pri açai zamerať 

  • Organické: vždy, keď je to možné, vyberajte si organické superpotraviny. Organické potraviny sa pestujú bez chemických pesticídov a umelých hnojív.
  • Fair Trade: férový obchod garantuje spravodlivé mzdy pre robotníkov, zlepšujúc ich možnosti pre lepšiu zdravotnú starostlivosť, bývanie a vzdelanie. Výberom fair-trade açai priamo prispievate na živobytie komunít v dažďovom pralese.
  • Najvýživnejší obsah z açai má ovocná šupka, takže ak si vyberáte akýkoľvek produkt z açai, budete chcieť, aby v ňom bolo šupky čo najviac.
  • Spracované procesom lyofilizácie (ak nemôžete získať čerstvé açai): ak si nemôžete overiť, že açai prášok je vyrobený z bobúľ açai, ktoré boli lyofilizované do niekoľkých hodín, ako boli natrhané, môžete očakávať, že sa hladina antioxidantov bude pohybovať medzi 30 až 50% hladiny, ktorá sa nachádza v dužine čerstvých bobúľ açai.

Açai si radšej do jedla pridávajte sami, hotové výrobky z obchodov ho zvyčajne obsahujú málo, no majú veľa škodlivých zložiek (cukor, konzervanty, atď.).

Tip Vitariána
Odporúčané denné dávkovanie je asi 5 g prášku, teda 1 ČL. Pridávajte si ju do smoothies, zmrzliny a iných zdravých jedál. Ale pozor na komerčné potraviny s açai! Tie často neobsahujú viac než 0,5% týchto bobúľ, no môžu obsahovať konzervačné látky a rôzne nezdravé prísady, veľmi často rafinovaný cukor a mliečne výrobky. Preto si vždy čítajte zloženie.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

David Wolfe: Superfoods

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 59