Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sme tukožrúti?

Prečo zdravá surová strava nie sú raw tortičky

10. 09. 2014 Stravovanie Oleje Tuky  Martina Strihová
Sme tukožrúti?

Veľa ľudí má k mastným jedlám odpor, má to fyziologický základ. Avšak väčšina ľudí jedáva jedlá vyprážané na oleji a tukoch, alebo pokryté maslom, margarínom a inými tukmi. Oleje a tuky tvoria približne 40% prísunu kalórií v bežnej americkej strave. Zato Američania ťažko platia. Väčšina z nich tráviacimi ťažkosťami s patogénnymi účinkami. Okolo 50% amerických jedál spôsobuje tráviace problémy. Veľký podiel viny na tom nesú práve oleje a tuky.

Ľudia sú fyziologicky plodožravci

Všetky pre nás potrebné tuky si môžeme tvoriť vďaka materiálu dodaného surovými sacharidovými jedlami podobne ako si dobytok vytvára vlastné tuky z trávovej stravy. Nie je nutné, aby ľudia nato, aby boli zdraví, jedli oleje alebo akékoľvek iné tuky, teda aby ľudské telo tuk získavalo z potravy. Jedna zo sťažností ľudí, ktorí jedia veľa cukru a pšeničných produktov je, že sa tieto potraviny v tele menia na neželaný tuk, čo dokazuje, ako efektívne naše telo mení cukry na oleje a tuky, ktoré potrebujeme.

Ovocie strávime rýchlo a pohodlne

Väčšina z neho odíde zo žalúdka do 10 až 30 minút, zatiaľ čo ťažké oleje a tuky ležia hodiny v žalúdku ešte predtým, ako sa dostanú k tráveniu. Naša strava dokáže profitovať z niektorých potravín s obsahom oleja. Z tukov potrebujeme kyselinu linolovú a linolénovú, a tie môžeme získať z orechov a semiačok. Avšak orechy, semiačka a avokáda by nemali presahovať 1 1/2% až 2% našej stravy. Odborníci poukazujú na fakt, že ľudské telo potrebuje oleja len veľmi málo. Pritom odmietajú čisté oleje, to znamená oleje vyňaté z potraviny, v ktorej ich príroda vyvinula. Väčšina Američanov je oleje a tuky v kombinácii s potravinami, ktoré vyžadujú odlišné tráviace procesy. Jedlo ako chlieb s maslom, arašidovým maslom alebo margarínom – celkom bežné kombinácie – chlieb vyžaduje alkalické prostredie na trávenie. Do 2 alebo 3 hodín sú obyčajne škroby pripravené opustiť žalúdok a prejsť do črevného traktu. Ale tuky a oleje sa zvyčajne nezačnú tráviť skôr ako po štyroch hodinách!

Z toho vyplýva, že oleje a tuky jedené spolu s inými potravinami, napríklad so škrobmi, obalia častice jedla tak, že môže byť strávená iba malá alebo žiadna časť jedla a navyše spôsobia tráviace ťažkosti! V čase, keď sú trávené oleje a tuky obaľujúce iné kúsky potravy, škroby a cukry sa stávajú potravou pre baktérie, nie pre naše telo. Baktérie menia cukry na jedovaté kyseliny (hlavne octovú) a alkohol. V našich žalúdkoch teda predstavujú kvasiaci neporiadok. Leptavé hydrogénuhličitany ukončia tento proces tak, že zabijú baktérie a neutralizujú kyseliny.

Tráviace ťažkosti sú veľké a zamestnávajú antacidá (neutralizujúce látky), čo plodí ďalšie problémy. Tuky sa degenerujú na maslovú a iné kyseliny. Tým sa začína dlhý patologický proces, ktorým sa tvoria zápaly, vredy a nakoniec sa môže vytvoriť rakovina. Vyrážky, pupáky, nervozita, únava a ďalšie zlé nálady sú často priamym dôsledkom ťažkého mastného jedla.

Ale to je iba začiatok problémov

Tráviace ťažkosti sú veľké a zamestnávajú antacidá (neutralizujúce látky), čo plodí ďalšie problémy. Tuky sa degenerujú na maslovú a iné kyseliny. Tým sa začína dlhý patologický proces, ktorým sa tvoria zápaly, vredy a nakoniec sa môže vytvoriť rakovina. Vyrážky, pupáky, nervozita, únava a ďalšie zlé nálady sú často priamym dôsledkom ťažkého mastného jedla.

Tuky sa môžu spájať s cholesterolom – inou formou alkoholu. ľudské telo si vytvára vlastný cholesterol pre svoje potreby, ale cudzí cholesterol nemôže zvládnuť, narozdiel od iných ozajstných mäsožravcov. Cholesterol sa nachádza iba v živočíšnych tukoch ako v syroch, masle, vajíčkach, mäse, mlieku a živočíšnych výrobkoch ako zmrzlina, a pod. Keď bunky odmietnu cudzí cholesterol, tento sa skombinuje s obsahom krvi, hlavne odpadom a anorganickými minerálmi a vytvorí povlak v obehovom systéme.

Čisté oleje a tuky sú doslova katastrofou pre ľudskú tráviacu sústavu, nezáležiac na tom, ako sú skonzumované. Oleje na šalátoch, pukancoch, chlebe a iných jedlách (väčšina nezdravých samých o sebe) bránia tráveniu, ako bolo vysvetlené vyššie. Jedením vyprážaných jedál si sami vytvárame pohromu. Dokonca pred jedením takých potravín, teplota varenia vytvorila v tukoch a olejoch jedovaté a karcinogénne látky pre ľudí, ako akroleín.

Tuky živočíšneho pôvodu sú pre nás vždy škodlivé. Rastlinné oleje môžu byť niekedy konzumované, neodporúča sa však viac ako raz za 2-3 dni. Celkom dobre zvládame trávenie orechov, semiačok a avokáda, ale naša potreba ich konzumácie je veľmi malá.

Pozornosť musíme venovať aj tomu, ako ich jeme. Treba ich kombinovať so zeleninou, nikdy však s potravinami obsahujúcimi cukry. Rajčiny, uhorky, zeler, kapusta a jej príbuzní a zelená listová zelenina ako šalát, sa najlepšie hodia k olejovým potravinám. Je zvláštne, že strukoviny obsahujú dosť oleja, ale akonáhle sú naklíčené, ich tuk sa zmení na ľahko stráviteľný rastlinný materiál.

Tvrdenie, že oleje sú dobré na suchú pleť, jednoducho nie je pravdivé. Pri trávení olejov a tukov ich telo mení na cukry. Ďalej si ich pomocou chemických procesov pretvorí podľa vlastných potrieb. Preto je suchá pleť výsledkom zhoršenej funkcie mazových žliaz, nie nedostatku oleja v strave.

Oleje neslúžia telu ako palivo

Na to nám slúžia jedlá obsahujúce cukor. Zaťažiť sa na olejnaté potraviny nezvýši ani výkon športovcov, ani robotníkov. Ich potreby oleja a bielkovín z koncentrovaných potravín ako orechy, semienka a strukoviny nie sú oveľa väčšie ako potreby prevažne sediacich ľudí. Výkon zvyšujú cukry, pritom ovocie je najzdravším a najefektívnejším zdrojom cukrov.

Iba jedno jedlo denne by malo obsahovať aj ťažkú olej obsahujúcu potravinu. A iba jeden druh olej obsahujúcej potraviny by sa v jedle mal nachádzať. Preto ak jete avokádo so šalátom, vaša denná dávka oleja je vyčerpaná. Ak zjete so šalátom okolo 100 gramov orechov alebo semiačok, vaša dávka oleja takisto vypršala nielen na toto jedlo, ale na celý deň. Štúdie preukázali, že arašidový olej je dokonca škodlivejší ako smotana z kravského mlieka pri vyvolaní artériosklerózy u opíc. Bolo naznačené, že čisté oleje skutočne podporujú ukladanie cholesterolu a iných tukov v arteriálnych stenách. S olejmi narábajte opatrne. Jedzte ich v rámci potravín, v ktorých sa nachádzajú prirodzene a v obmedzených množstvách. Veľa úspechov.

Súvisiace články

Fytochemikálie

Fytochemikálie

Wheatgrass

Wheatgrass

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency