Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Najlepší zdroj energie

Prečo je ovocie vynikajúcim zdrojom energie pre ľudí.

18. 08. 2014 Potraviny Ovocie  Martina Strihová
Najlepší zdroj energie

Cukry sú súčasťou každého jedla

Neexistuje ani jediná rastlina alebo živočích, ktoré neobsahujú sacharidy v nejakej podobe. Ich množstvo a forma môžu byť rôzne, avšak cukry sú neoddeliteľnou časťou života. To znamená, že aj každá potrava je zdrojom cukrov, ale niektoré sú pre ľudí lepšie ako iné...

Cukry sú hlavnou časťou niektorých potravín

Väčšinu jedál môžeme zoradiť podľa množstva obsahu bielkovín, cukrov, tukov, atď. Podľa toho vieme, kde získame aké živiny, ale aj aké potraviny je vhodné kombinovať pre lepšie trávenie a lepšiu výživu.

Zdroje cukrov

Škroby

  1. škrobová zelenina, patria sem všetky druhy zemiakov vrátane sladkých, tekvice, topinambury, manioka
  2. mierne škrobová zelenina zahŕňa mrkvu, karfiol, repu, kvaku, koziu bradu
  3. obilniny, patria sem všetky, či už celozrnné alebo rafinované, surové alebo varené obilniny, ako ovos, pšenica, raž, jačmeň, pšeno, pohánka
  4. strukoviny ako hrach, šošovica, fazuľa a arašidy

Ovocie

  1. sladké ovocie, delíme na sladké, polosladké, kyslé a melóny
  2. nesladké ovocie, sem patria uhorky, rajčiny, papriky, cukiny, atď.

Cukry nachádzajúce sa v ovocí sú prevažne jednoduché monosacharidy, stačí ak prejdú žalúdkom a sú vstrebané cez steny čreva bez akéhokoľvek trávenia, čo telu šetrí obrovské množstvo využiteľnej energie.

Ideálnym zdrojom energie pre ľudí je ovocie

Chuť na sladké je pre nás prirodzená. Sme fyziologicky stvorení na jedenie ovocia, hlavne sladšieho. Ostatnú časť našej stravy by mala tvoriť zelenina, oriešky, semiačka a klíčky, ale ovocie by malo tvoriť dôležitý základ stravy, pretože:

  • Ľudský organizmus je fyzicky a anatomicky prispôsobený na trávenie ovocia. Cukry nachádzajúce sa v ovocí sú prevažne jednoduché monosacharidy, stačí ak prejdú žalúdkom a sú vstrebané cez steny čreva bez akéhokoľvek trávenia, čo telu šetrí obrovské množstvo využiteľnej energie. Znamená to, že Vám zostane dosť energie na aktivity, ktoré Vám spôsobujú radosť. ...Áno, ale niektoré stravovacie smery tvrdia, že rýchle cukry sú škodlivé?
  • Jedením ovocia telo nestráca energiu na trávenie komplikovaných ťažkých jedál, čo je plus, ak sa nenachádzame v situácii, kedy je jedlo otázka života a smrti. Jesť jednoducho, prirodzené jedlo ako ovocie nám umožní využívať energiu na „vyššie ciele“ ako trávenie jedla a cítiť sa ľahko.
  • Ovocie nám pomáha dodržiavať pitný režim a čistí naše telo. Čerstvé ovocie má vysoký obsah vody, a to vody v najčistejšej a najchutnejšej podobe. Čerstvé ovocie a zelenina majú vysoký obsah vody (uhorky 96%, melón 93%, banán 75% vody), preto prirodzene stačí piť menej. Avšak varené škroby už vodu neobsahujú a navyše spôsobujú smäd, čím viac soli a sójovej omáčky obsahujú. Voda je životne dôležitá, a to hlavne taká čistá, aká sa nachádza v ovocí.
  • Čerstvé ovocie nám ušetrí čas, ktorý strávime prípravou jedál. Ovocie nemusíme variť a dochucovať, aby chutilo skvele. Ono by sa ani variť nemalo, ale môžeme si nejaké šetrne usušiť do zásob. Preto stravovať sa ovocím je veľmi jednoduché. Dokonca jeden z najzdravších spôsobov stravovania sa zakladá na jedení „monojedál“, teda jedál zložených len z jedného druhu ovocia. Ovocie sa trávi tak ľahko a rýchlo, či už jeme jeden alebo viac druhov ovocia naraz, že nenastáva kvasenie potravy v tráviacom trakte a ani z toho vyplývajúce toxikovanie organizmu.

Cukry sú z kvantitatívneho hľadiska najvýznamnejšou živinou pre ľudí. Preto by ovocie plné cukrov malo tvoriť základ našej stravy. Okrem hojnosti cukrov sú v ovocí aj malé dávky bielkovín, vitamínov a minerálov, presne v správnych pomeroch pre ľudí. Ak jeme niečo iné ako ovocie, malo by to byť nesladké ovocie (ako uhorky, rajčiny, cukety, atď.), zelenina, oriešky, semiačka a klíčky.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency