Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Citrón alebo vitamín C?

ošúpte z neho éčka

13. 01. 2014 Ovocie antioxidanty  Jana Klimanová
Citrón alebo vitamín C?

Už v 10. storočí obyvatelia Ázie poznali príjemnú chuť a liečivé vlastnosti citróna. Plod, ktorý sa k nám dováža z Talianska, Španielska, Grécka a Cypru, naše babky používali nielen v kuchyni, ale bielili si ním napríklad pehy. Citróny kedysi chránili námorníkov pred skorbutom, spôsobeným nedostatkom vitamínu C. Ak by ste ich však dnes chceli liečiť výhradne tabletkami vitamínu C, neuspeli by ste. Citrón totiž obsahuje aj účinné flavonoidy, ktoré s vitamínom C vytvárajú liečivú kombináciu. Spoliehate sa na to, že tieto antioxidanty budú v tabletkovom vitamíne? Miesto jedného citróna by ste museli zjesť až 1 500 miligramov vitamínu.


Začnite deň s pohárom citrónovej vody.

Omladnete

V 100 gramoch plodu je od 30 do 50 miligramov vitamínu C. Na stupnici najbohatších zdrojov tohto vitamínu sa nepohybuje na navyšších priečkach, ale ak máte na tanieri aj iné ovocie, jeden citrón denne je akurát. No v prípade infekcie sa jeho potreba zvýši až štyridsaťkrát! Ak začnete deň s pohárom vlažnej vody s vytlačenou citrónovou šťavou, posilníte si imunitu a spomalíte starnutie. Voda s citrónom urýchľuje chudnutie, pretože obsahuje pektínovú vlákninu. Okrem toho tento siný antioxidant:

  • posilní obranyschopnosť organizmu proti infekčným chorobám a prechladnutiu tým, že aktivuje biele krvinky
  • pomáha odbúravať LDL cholesterol v pečeni a premieňa ho na žlčové kyseliny
  • predchádza srdcovému infarktu a mŕtvici tým, že znižuje tvorbu krvných zrazenín a spevňuje ciev
  • spomaľuje rast nádorov
  • urýchľuje hojenie rán a popálenín
  • je prirodzené antihistaminikum, pomáha predchádzať alergiám a astme
  • pozitívne pôsobí pri liečbe zeleného a sivého zákalu
  • spomaľuje starnutie
  • podporuje tvorbu kolagénu, čím zlepšuje stav svalov, kostí, šliach a kože.
  • detoxikuje organizmus, ostraňuje vedľajšie účinky mnohých liekov, viaže ťažké kovy
  • podporuje pamäť, postreh a sústredenosť
  • neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, a tým predchádza páleniu záhy
  • podporuje produkciu žlče, čistí a stimuluje pečeň


Zatiaľ čo dužina je bezpečná, kôra citrusových plodov obsahuje jedy.

Kôru preč!

Aj keď sú citróny zdravé, jednej veci sa vyvarujte – nebezpečnej kôry. Týka sa to všetkých citrusových plodov. Po zbere ich totiž ošetrujú stimulátorom zrelosti a impregnujú voskom. Ako nevyhnutná ochrana pri dovoze z teplých krajín sa „ošetrujú“ chemickými látkami. Najčastejšie bifenylom (E 230) a tiabendazolom (E 233). Majú zastaviť škodcov, plesne a baktérie. Bifenyl sa dobre vstrebáva z tráviaceho ústrojenstva a preniká aj cez neporušenú kožu. Akútna otrava sa prejaví podráždením dýchacích ciest, pálením očí a vracaním. Ak by ste mu boli vystavení dlhodobo, hrozí vám poškodenie pečene a neurologické poruchy. U samíc myší, ktorým dlhodobo podávali bifenyl, sa zvýšil počet zhubných aj nezhubných nádorov. Akútna otrava tiabendazolom sa prejaví nevoľnosťou, vracaním, závratmi, hnačkou, únavou, bolesťami hlavy. Môže sa objaviť aj vyrážka či halucinácie. Myslíte si, že stačí podľa vás citróny len umyť? Keďže bifenyl a tiabendazol sú rozpustné v tukoch, nedajú sa z kôry odstrániť teplou vodou, ako sa to zvykne odporúčať. Citróny treba ošúpať alebo kúpiť v bio kvalite.

Aj v domácnosti

Rozkrojený kúsok citróna namočený v soli odstraňuje nečistoty z kuchynskej dosky. Citrón sa môže použiť aj ako osviežovač vzduchu, stačí dať pár kvapiek do vody. Citrónovou šťavou vyčistíte nerezové predmety, môžete ju pridať aj do prania. Bielizeň vybieli a prevonia. 

Tip Vitariána

Limetka je druh citrónovníka so zelenými alebo žltozelenými plodmi. Oproti citrónu je menšia, menej kyslá a aromatickejšia. Osvieži takmer každý šalát a smoothie. Gurmáni vravia, že nahradí aj soľ.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency