Žihľava dvojdomá

Na žihľave príroda nešetrila. Dala jej množstvo prospešných látok, najmä chlorofyl, betakarotén, vitamín C, železo, vápnik aj horčík. 

Žihľava dvojdomá

Popis 

dvojdomá je trváca bylina. Má dlhé plazivé podzemky. Stonky sú väčšinou rovné a sú vždy výrazne štvorhranné a tuhé. Žihľava má listy vajcovité až kopijovité a dosahujú dĺžku od 5 do 10 cm, výnimočne aj 20 cm. Listy sú na spodnej strane chlpaté a chĺpky sú pichľavé. Žihľava kvitne nenápadne. Kvety sú usporiadané do súkvetia. Môžeme nájsť rastliny dvojdomé ale aj jednodomé. Plodom je nažka. Žihľava je určite jednou z našich najznámejších a najrozšírenejších bylín. To z nej robí spolu s púpavou ľahko dostupné a zároveň veľmi hodnotné potraviny.

Žihľava – potravina aj liek

Ako liek sa žihľava používaná už odpradávna. Pretože sa vyskytuje takmer po celom svete (okrem tropických pásiem), spôsobov použitia je mnoho. V prípade pravidelnej konzumácie žihľavovej šťavy ide však predovšetkým o prevenciu a výživu samotnú. Žihľava obsahuje značné množstvo chlorofylu, ktorý celkovo podporuje metabolizmus a činnosť žliaz, pôsobí proti parazitom, proti zápalom, dodáva telu energiu. Význam chlorofylu v ľudskej výžive je ale zatiaľ nedocenený, rovnako ako jeho účinky. Chlorofyl je svojím zložením takmer zhodný s hemoglobínom v ľudskej krvi. Žihľava ďalej obsahuje vitamín C, vit. B1, provit. A, minerály vápnik, draslík, železo, fosfor, mangán, síru a patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom kremíka. Vzhľadom k obsahu minerálov je žihľava silne alkalická a neutralizuje a rozpúšťa kyslé odpadové látky v krvi, navyše má močopudné účinky čím pomáha vyplachovať odpadové látky z tela. Táto kombinácia z nej robí vynikajúci čistič krvi! Pomáha tak čistiť pleť, redukovať hmotnosť, a vôbec celkovo oživovať organizmus. Ďalšie obsiahnuté látky sú histamín, acetylcholín, Serotina, glukokiníny, triesloviny, kys mravčia, kys kremičitá, kys pantoténová. Toxicita a vedľajšie účinky nie sú pri terapeutických dávkach známe.

Tip vitariána

Rovnako ako zeleno listovou zeleninou je žihľava významná hlavne kvôli obsahu minerálov a chlorofylu, pričom zelené listy sú pre výživu človeka tá najúžasnejšia a najviac blahodarná záležitosť. Navyše sa nám žihľava ponúka v divokej, nešľachtený forme a nebýva cielene chemicky ošetrovaná. Listy z mladých rastlín môžeme použiť do šalátov - sliny neutralizujú prhlivosť, takže si nepopálite jazyk. Efektívnejšie je ale odšťavovanie (potrebujeme odšťavovač na princípe lisu – Green Star). Konzumovateľné množstvo šťavy je individuálne, odporúčame začať s malou dávkou. Chuť žihľavy môže byť pre mnohých odpudivá a treba si na ňu zvyknúť. Dobre nám poslúži kombinácia s čerstvou šťavou z jabĺk. To navyše vhodne upraví aj hustotu. Žihľavy majú, podobne ako ostatné divoké byliny nižší obsah vody než kultivovaná listová zelenina a čistá šťava z nich je dosť hustá. Žihľavová šťava je veľmi obľúbená medzi vitariánmi vo Veľkej Británii.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

Vitarian.cz

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 105