Šípky

Plné céčka

Máte chuť na niečo zdravé? Drobné plody šípok vás zbavia únavy a odoženú chrípku. Oceníte ich, keď vás trápia časté zápaly močových ciest a ľadvinové kamene.

Šípky

História

Šípky ruže šípovej (Rosa canina), boli známym liečivom už v antike. Kvety boli symbolom lásky a nežnosti, používali sa do kúpeľov. Náhrdelníky zo šípok mali pritiahnuť milovanú osobu. Mnohé prípravky zo šípok sú zapísané aj v stredovekých herbároch.

Šípková ruža je rozšírená takmer po celej Európe, v priľahlých oblastiach Ázie a v Afrike. U nás ju najčastejšie vidíme ako volne rastúcu, planú ružu. 

Zdravšie ako pomaranč

Oranžové až červené plody sú nabité vitamínom C, pri správnom sušení sa uchová asi štvrtina pôvodného obsahu. Pre porovnanie s pomarančom, šípky obsahujú:

  • 20 až 40% viac vitamínu C,
  • 25% viac železa,
  • 25 x viac vitamínu A,
  • 28% viac kalcia.

Okrem toho sú bohaté na karotenoidy, pektín, leticín, silice, vitamín P, K a E, a takmer všetky béčka, ďalej selén, magnézium, draslík, horčík a  fosfor. Triesloviny  blahodarne pôsobia na tráviaci trakt a  odvádzajú škodliviny z organizmu. Flavonoidy sa vyznačujú antioxidačnými vlastnosťami, bránia vzniku arterosklerózy, liečia zápaly v tele. 

Jesenné hody

Zbierajte zrelé, nezamrznuté, suché a nepoškodené šípky. Najvyšší obsah vitamínu C majú na prelome septembra a októbra. Nenasušte si však zásobu na tri roky, ale každú jeseň si nazbierajte čerstvé. Vitamín C sa totiž dlhým skladovaním stráca.

Chutný čaj zo šípok vám pomôže pri chrípke, ochorení dýchacích ciest, zápaloch hrdla a ústnej dutiny. Jeho blahodarný účinok zvýšite pridaním lipového kvetu. Šípky sa postarajú aj o zníženie zlého cholesterolu, pomáhajú pri chorobách pečene a žlčníka. Zvyšujú počet červených krviniek a zbavia vás únavy. Ich močopudné účinky oceníte, ak vás trápia zápaly močových ciest a ľadvinové kamene.

Vyskúšať môžete aj šípkovú múčku. Lyžičku zomletých sušených plodov denne zapite vodou. Pomôže vám pri cukrovke, únave, kašli, silnej menštruácii a hemoroidoch. 

So šípkovým olejom, ktorý sa získava lisovaním drobných zrniečok plodu, zabojujete proti starnutiu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a nenasýtených mastných kyselín podporíte elasticitu pokožky a jej hydratáciu. Tvorbu kolagénu podporí kyselina retinolová a retinová.

Kvety majú protizápalový a protireumatický účinok, pomáhajú tiež na úpravu črevnej mikroflóry po užívaní antibiotík.

Tip vitariána

Ak chcete zo šípok získať čo najviac vitamínu C, pred teplým čajom dajte prednosť studenému výluhu. Šípkovú drť z čerstvých plodov zalejte studenou vodou a nechajte odstáť cez noc. Ráno preceďte a vypite. Zmrazené plody môžete tiež pridávať do smoothies.  

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

ROMAN, Iona: Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous. In: http://journal.chemistrycentral.com/content/pdf/1752-153X-7-73.pdf

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 56