Prečo je melón veľkým nutričným zdrojom

Získať na trhu organický (a teda najkvalitnejší) melón je ťažké. Ale dobrá správa je, že bežne komerčne pestované melóny nepatria medzi dvanásť najviac striekaných druhov ovocia. Namiesto toho patria medzi pätnásť najviac čistých ne-organických plodov.

Prečo je melón veľkým nutričným zdrojom

Čo ponúka melón

  • má málo kalórií a pritom nasýti
  • je vynikajúci zdroj vit. C, hlavného antioxidantu
  • je vysokým zdrojom beta-karoténu (ten s vitamínom C podporuje zrak a zabraňuje rôznym druhom rakoviny a srdcovým ochoreniam, znižuje príznaky artritídy a minimalizuje astmatické ťažkosti)
  • obsahuje vitamín B, najmä B1 (tiamín) a B6 (pyridoxín), tiamín chráni nervový systém a pyridoxín je nevyhnutný pre enzymatické funkcie, ktoré premieňajú potraviny na bunkovú energiu
  • dužina melónov obsahuje lykopén (tento antioxidant má schopnosť výrazne minimalizovať riziko rakoviny)
  • obsahuje minerály: draslík a horčík. Draslík je dôležitý pre kardiovaskulárne zdravie a pomáha eliminovať obličkové kamene a zároveň eliminuje zadržiavanie tekutín. Horčík je považovaný za hlavný minerál a je spojený s viac ako 300 bunkovými metabolickými funkciami a veľmi často je v našej potrave nedostatočne zastúpený, čo má za následok zlý zdravotný stav našej súčasnej populácie a príznaky sú: podráždenosť, napätie, poruchy spánku a svalové kŕče, infarkty a iné závažné ochorenie.

Melón nestráca výživové hodnoty ani keď je nakrájaný a uloží sa do chladničky na rozdiel od väčšiny iných produktov. Ale je dobré, keď ho pred konzumáciou vytiahnete a necháte ohriať na izbovú teplotu. To maximalizuje jeho výživovú hodnotu.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

Vitarian.cz

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 187