Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pijeme zdravo

12. 11. 2013 Stravovanie Potraviny Nápoje Voda Minerály  Katarína Mikulová
Pijeme zdravo

Máme veľa zlozvykov a jedným z nich je dozaista pitie sladených vôd.  Väčšina sladkých minerálok a limonád, ktoré kupujeme, je sladená cukrom a jemu podobnými sladidlami, ktoré sú pre človeka škodlivé. Prečo by sme však mali piť kolu a kupovaný džús, keď máme oveľa zdravšie a chutnejšie alternatívy? Možností je veľa a my Vám ponúkame sumár tých najvhodnejších!

Čerstvé šťavy

Veľmi prospešné a výživné je pitie čerstvých štiav. Čerstvo vytlačené šťavy obsahujú všetky vitálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Nemýľme si však tieto šťavy s džúsmi, ktoré kupujeme bežne v supermarketoch. Tieto nepredstavujú čerstvé šťavy, ale len akési koncentráty, ktoré prešli vždy aspoň jemnou pasterizáciou, a teda sú upravené teplom. Kvalita takéhoto koncentrátu je teda oveľa nižšia a keď zvážime možnosť chemických prísad, tak aj otázna.

Ak spomíname čerstvé šťavy, hovoríme o prírodnej šťave z čerstvého ovocia, zeleniny a bylín, ktorú si sami vytlačíme.

Podľa nemeckého lekára a odborníka na zdravé stravovanie Dr. Muttera by sme mali zakomponovať do pitného režimu výťažky z bylín. Mutter odporúča bylinné extrakty, ktoré môžeme dochutiť a „dofarbiť“ karotkou či červenou repou. Odšťavená zelenina je takisto vitálnou bombou, no  neodporúča sa mixovať ju s ovocím. Ovocná šťava by sa malo piť samostatne a len v obmedzených množstvách, pretože obsahuje veľa prírodných cukrov.

Doktor Mutter a aj portál vitarian.sk odporúča piť extrakty z bylín. Prirodzená voda a chlorofyl sú pre zdravie človeka vysoko prospešné.

Bylinkové čaje

Čaj z čerstvých a sušených byliniek je tajomstvom krásnych jesenných večerov! Extrakt z bylín sa rozpustí v horúcej vode, uvoľní liečivé látky, príjemné chutí a vďaka intenzívnej vôni a pare očarí všetky naše zmysly. Čaje z mäty vedia povzbudiť trávenie, čaje z harmančeka či ľubovníka pôsobia upokojujúco. Kúpte si hrnček veselých farieb a doprajte si čajové opojenie každý deň!
Čaje možno piť denne, no nesmú byť jediným zdrojom vody, ktorý máme. Rastliny a byliny mávajú totiž intenzívne liečivé účinky a telo treba zásobiť aj čistou, pramenitou vodou.

Mlieko

Niektorí milujú horúce mlieko alebo kakao. Mliečne nápoje však nie sú správnou súčasťou pitného režimu a to najmä nie pre dospelého človeka.  Mlieko je svojím zložením a pôvodom oveľa viac potravou ako zdrojom, ktorý by nás mal hydratovať.  Kto sa mlieka vzdať nechce, mal by zvoliť takzvané surové, nepasterizované mlieko iného ako kravského pôvodu. Bežné kravské mlieko je pre chybný chov dobytka pôvodcom rôznych alergií a chorôb.

Radšej sklo ako plast

Väčšinou kupujeme vody balené do plastových fliaš. V Nemecku a vyspelých štátoch Európy sa však už dlho hovorí o takzvaných ftalátoch, ktoré sa uvoľňujú z plastov do nápojov a škodia ľudskému zdraviu. Bolo by preto lepšie nakupovať a udržiavať vodu v sklenených nádobách.

Mali by sme kupovať vodu v sklených fľašiach, a taktiež doma by sme ju mali udržiavať v sklených nádobách.

Minerálna voda

Minerálne vody sa považujú za vhodné, pretože neobsahujú cukor a majú vzácny zásaditý charakter. Je však takáto alkalická voda vhodná pre všetkých? Ľudia, ktorých strava obsahuje prevažne rastlinné, a teda zásadité zložky, by toľko minerálok piť nemali. Tieto sú prínosom skôr pre ľudí, ktorí sa stravujú bežne kupovanými potravinami, varenou stravou a potravinami živočíšneho pôvodu, ktoré majú kyslý charakter. Pre nikoho sa neodporúča dlhodobo piť silne mineralizované a taktiež stále rovnaké minerálky. Ľudské telo totiž potrebuje široké spektrum rôznych minerálov, a tieto získame len kombinovaním viacerých druhov minerálnych a pramenitých vôd. Prirodzenejšie a viac prospešné ako minerálne sú vody pramenité, pretože obsahujú okrem anorganických minerálov aj organické, a teda živé látky potrebné pre telo.

Pramenitá voda

Poznáme to z rozprávok! Každá krásna deva sa vždy umývala v studenej bystrinke a taktiež pila vodu len z takéhoto prameňa. Nie je náhodou, že naši predkovia pili bežne dažďovú vodu a vodu z potoka. Takáto voda je najlepšia, lebo obsahuje prirodzené minerály z kameňov, po ktorých tečie a množstvo organických látok z pôdy a rastlín, ktorými preteká. Ak preto poznáte nejakú bystrinku v okolí s pitnou a čistou pramenitou vodou, bolo by vhodné vybrať sa občas na výlet a načerpať si z vody domov. Ak nemáte prístup k takýmito prírodným prameňom, môžete si „pramenitú“ vodu nasimulovať aj doma.

Pramenitá voda je najzdravšia, lebo obsahuje vysoký podiel prirodzených minerálov a organických látok z prírody.

Tip vitariána
  • Vodu prevaríme, vložíme do nej kamene a bylinný extrakt (na príklad čaj).  Necháme ju na pár hodín odležať, nech v tichu pracuje a prijíma prínosné látky. Ak chceme, vytvoríme vo vode vír, pomiešame ju alebo si kúpime špeciálny „cirkulátor“, ktorý udrží vodu v želanom pohybe. Voda miluje pohyb, vo vodovodných trubkách je natlakovaná a držaná akoby nasilu. Potom už len vyberieme sklený pohár a popíjame!
  • Takýmto spôsobom si môžeme zarobiť aj sladkú vodu, do ktorej odšťavíme citrón, vložíme lístky mäty a osladíme ju xylitom. Tento „cukor“ vyrobený z celulózy výdatne sladí, no na rozdiel od bežných sladidiel prospieva nášmu telu. 
  • Vodu z vodovodu je najlepšie precediť cez kvalitný filter, ktorý ju zbaví okrem škodlivých baktérií aj zbytkov liečiv a chémie. Ak má niekto záujem, vysoko výkonný filter sa dá zakúpiť aj na našom portáli.

Chutné sú čisté vody s citrónom a bylinami osladené xylitom.

Voda je zlúčenina, z ktorej vznikol všetok život. Je súčasťou každej bunky nášho tela, a aj preto z neho tvorí neuveriteľných 80%. Kvalita nášho zdravia je priamo úmerná kvalite vody, ktorú pijeme. Kofeín, lieky, chemické látky a iné škodliviny vode neprospievajú. Naopak, voda z bystrinky, ktorá prichádza do kontaktu s lesom, silou a mystikou prírody, voda, ktorá voľne plynie, je pre naše telo ozajstným lekárom. Je preto múdre zamyslieť sa nad tým, akú vodu pijeme a možno sa poobzerať po zdrojoch, ktoré budú pre naše zdravie a zdravie našich blízkych väčším prínosom...

Súvisiace články

Chutné železo

Chutné železo

Levanduľa

Levanduľa

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency