Chlorella

Chlorella je druh jednobunkovej zelenej riasy, ktorá je guľovitého tvaru. Obsahuje okolo 50% aminokyselín a všeobecne sa považuje za jednu z najvýživnejších potravín. Chlorella je bohatá na minerály, enzýmy, betakarotén, na vitamín C,E,K, B1, B2, B6 a B12 , na chlorofyl, ktorý zlepšuje krvný obraz a zabraňuje zápalom.

Chlorella

Ďalej obsahuje kyselinu listovú, pantoténovú, biotín, fosfor, magnézium, germánium, síru, železo, kalcium, mangán, zinok, jód, kobalt aj rastový faktor CGF, ktorý podporuje bunkový rast. Chlorella má veľmi rýchlu rozmnožovaciu schopnosť prostredníctvom fotosyntézy, pričom potrebuje iba oxid uhličitý, vodu, slnečné žiarenie a malé množstvo minerálnych látok. Názov chlorella sa skladá z gréckeho slova chloros čo znamená zelený a z latinskej prípony ella čo znamená malá. Výskumom tejto riasy sa venovali už v minulosti mnohí známi vedci ako napr. Otto Heinrich Warburg, Melvin Calvin, ktorí dostali za svoje výskumy i Nobelovu cenu. Mnohí sú presvedčení, že chlorella môže slúžiť aj ako plnohodnotný alternatívny zdroj potravy a energie.

Chlorella ako zdroj potravy

Chlorella je potenciálny zdroj potravy, pretože obsahuje vysoký podiel bielkovín a ďalšie nevyhnutné živiny a vitamíny. Sušená chlorella obsahuje asi 45% bielkovín, 20% tuku, 20% sacharidov, 5% vlákniny a 10% minerálnych látok a vitamínov. Veľkovýrobná metóda produkcie je pestovanie riasy vo veľkých, kruhových, umelých rybníkoch. Na začiatku rozvoja pestovania bola chlorella braná ako lacná bielkovina a doplnok ľudskej stravy. Menši výskum (35 účastníkov) potvrdil, že chlorella ako doplnok stravy má pozitívny vplyv na znižovanie množstva dioxínov v materskom mlieku.

História

Prvé zmienky o pozitívnych účinkoch rias sa objavili v Číne už okolo roku 2500 p.n.l.. Japonci začali pestovať riasy v roku 1670. Rast populácie od roku 1940 do 1950 a negatívne dôsledky vojny na poľnohospodárstvo spôsobili svetový hlad a chlorella bola považovaná za nový a perspektívny, primárny zdroj potravy a možné riešenie krízy. A to hlavne pre vysoký obsah živín a pre relatívne nízke náklady na jej produkciu. Na druhej strane bola výroba mäsa nákladná a energeticky náročná. Jeden spôsob ako bojovať proti nedostatku potravín bolo poskytnúť viac pozemkov pre poľnohospodárov, ale pozemkov na pestovanie bolo čoraz menej takisto ako roľníkov, pretože v dôsledku urbanizácie ľudia uprednostňovali život v meste. Vzhľadom k týmto okolnostiam bolo potrebné alternatívne riešenie. Vedci sa teda rozhodli preskúmať nevyužívané morské zdroje. Už prvý výskum potvrdil, že vysušená chlorella obsahuje okolo 50 percent bielkovín a okrem iného aj tuky a vitamíny. Niektorí odborníci a vedci, ktorí riasy skúmali odporúčali pridať prášok z chlorelly do bežného jedla. Spomínaná kríza v roku 1940 nebola nakoniec vyriešená chlorellou, ale zefektívnením priemyselnej výroby potravín pri použití umelých hnojív a krmív a chlorella upadla do zabudnutia.

Alternatívna medicína

Chlorellu konzumujú ako doplnok stravy predovšetkým v USA, Kanade a v Japonsku. Účinky chlorelly sú stále viac využívané v alternatívnej medicíne. Používa sa najmä na detoxikáciu tela od ťažkých kovov. Považuje sa aj za prírodné antibiotikum, zvyšuje imunitu, pomáha pri detoxikácii organizmu, podporuje trávenie, pomáha pri únave, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí ako prevencia proti rakovine a srdcovým chorobám.

Jedinečné vlastnosti chlorelly

Odborníci na výživu, biológovia a vedci z celého sveta skúmajú túto malú jednobunkovú riasu s jedinečnými vlastnosťami. Táto mini riasa dokáže takmer všetko: čistí vodu a vzduch, má pozitívne účinky na pleť, preto sa pridáva do kozmetiky, krémov a slúži ako vysokohodnotný doplnok stravy pre zvieratá a ľudí. Chlorella sa vyznačuje najmä vysokým obsahom výživných látok.

Sušená riasa obsahuje:

  • 50 % bielkovín
  • 28 % vlákniny
  • 11 % tukov
  • 9 % minerálov
  • 2 % chlorofylu

Ideálny doplnok do krmív

Chlorella sa považuje za vysoko kvalitný doplnok i do krmív pre zvieratá. Výskumy vedca Bernda Kroona potvrdili, že riasy sú ideálnym doplnkom stravy. Účinné látky v riasach stabilizujú imunitný systém zvierat, zvyšujú ich výkon, detoxikujú a pôsobia i proti stresu.

Zloženie – chlorella vulgaris

Živiny a minerálne látky

  • Bielkoviny: 41,1 - 45 %
  • Vláknina: 31,1 - 32,5 %
  • Voda: 3,1- 3,5 %
  • Minerály: 8,5 - 10,5 %
  • Tuky: 11,5 - 12,6 %

Minerálne látky (mg/kg)

  • Železo: 600 – 700 mg
  • Kálium: 9.000 - 17.000 mg
  • Zinok: 50 - 140 mg
  • Mg: 2.000 - 4.000 mg
  • Kalcium: 3.000 - 6.000 mg
  • Selén: 0,04 - 0,16 mg

Mastné kyseliny (mg/kg)

  • Kyselina laurová: 10-800 mg
  • Myristová: 500 -1,000 mg
  • Palmitová: 3000-7000 mg
  • Palmitolejová: 400-3000 mg
  • Stearová: 200-3000 mg
  • Kyselina olejová: 3100-13000 mg
  • Linolová: 1500-8000 mg
  • Stearidonové: 600-4500 mg
  • Kyselina arachidonová: 100-150 mg

Aminokyseliny (g/kg)

  • Valín 15-23 g
  • Leucín 21 – 30 g
  • Izoleucín 10 – 18 g
  • Fenylalanín 11-21 g
  • Tryptofán 1-4 g
  • Treonín 13-20 g
  • Metionín 5-8 g
  • Lyzín 14-23 g

Vitamíny (mg/kg)

  • Vitamín E: 11 - 36 mg
  • Vitamín B1: 7 - 44 mg
  • Vitamín B2: 32 - 36 mg
  • Vitamín B6: 35 - 38 mg
  • Vitamín B12: 2 - 3 mg
  • Vitamín C: 100 - 200 mg
  • Betakarotén: 30 - 110 mg

Chlorella vyrobená v Nemecku

Zvláštnosťou Chlorelly, ktorá je vyrobená v Nemecku je, že riasa nie je pestovaná v prirodzenom prostredí, ale vo vyspelých továrňach v Sasku v meste Klötze. Táto najmodernejšia fabrika na pestovanie rias vznikla v máji v roku 2000. 12 000 metrov štvorcový skleník s viac než 80 000 sklenených rúr poskytuje riase optimálne životné podmienky a je takmer úplne chránená pred škodlivými vplyvmi zo životného prostredia. Čo sa týka pestovania a výživy sú riasy nenáročné: potrebujú oxid uhličitý, svetlo a raz za čas pohárik minerálnych látok. Riasy sa rozmnožujú mimoriadne rýchlo, môžu sa zbierať už po dvoch až troch dňoch. Riasy vytvárajú " zelené bahno", ktoré sa sušením spracuje na prášok. Tento prášok je potom podľa použitia lisovaný do tabliet alebo sa pridáva vo forme prášku do rôznych potravín.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

Internet

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 87