Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Cesnak

prírodné antibiotikum

02. 12. 2013 Trávenie Lieky Zelenina  Jana Klimanová, Vitarian.cz
Cesnak

Cesnak používali starí Číňania už pred tritisíc rokmi. Už v minulosti sa jeho účinky vysoko cenili, napriek tomu, že pre jeho pach ho nazývali aj „smradľavou ružou“. Egyptskí otroci na stavbách pyramíd dostávali dennú dávku cesnaku. Verilo sa totiž, že zažehnáva choroby, zvyšuje silu a výdrž. Ajurvédska medicína považuje cesnak za afrodiziakum. Ctili si ho aj Židia, Talmud ho odporúčal jesť pred milovaním, hlavne v piatok pred sabatom. V dvadsiatych rokoch minulého storočia dostal cesnak v Amerike nepopulárny prívlastok "vanilka Bronxu". Ešte ďalších dvadsať rokov trvalo, kým sa prepracoval do americkej kuchyne a vydobil si v nej pevné miesto.

Zabijak baktérií

Cesnak obsahuje 65 - 70 % vody, 2 - 10 % cukru, 1 - 2 % bielkovín, 0,15 % tuku, 0,15 % silíc, bezdusíkaté látky, vlákninu, vitamíny skupiny B, C, D a P, pyridoxín a kyselinu listovú. Okrem toho horčík, fosfor, železo, zinok, jód, draslík, sodík, aj vápnik. Vysoko antibakteriálny a antimykotický alicín vzniká premenou sírnych aminokyselín pri mechanickom poškodení strúčika cesnaku. Poradí si s baktériami, kvasinkami, plesňami, hubami a dokonca aj vírusmi. Blokuje enzýmy, ktoré infekčným organizmom a parazitom dodávajú schopnosť napádať a poškodzovať tkanivá. 

Cesnak patrí k liečivám s karminatívnym účinkom, je vhodný pri nafukovaní a plynatosti. Povzbudzuje črevnú perilstatiku a potláča kvasné procesy v črevnej mikroflóre. Je zdrojom vitamínu U, ktorého nedostatok vedie k žalúdočným a dvanástnikovým vredom. Hoci cesnak stimuluje činnosť žalúdka, pomáha hrubému črevu a povzbudzuje vylučovanie žlče, ľuďom s citlivejším trávením môže uškodiť. Cesnak urobí veľkú službu aj vašej krvi. Síra, ktorá s v ňom nachádza, znižuje zrážavosť krvi a urýchľuje rozpúšťanie krvných zrazenín. Cesnak môže riediť krv tak ako aspirín, takže ak máte ísť na operáciu alebo zákrok u zubára a radi jedávate cesnak, poraďte sa radšej s lekárom. Aromatické strúčiky vám prečistia nielen krv, ale aj myseľ a zlepšia vám pamäť. Cesnak zaraďte do jedálneho lístka aj keď trpíte cukrovkou, pretože dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.

Aj do postele!

Keďže obsahuje silnú alicínovú zložku, poskytuje aj ochranu pred uštipnutím komárom. Extrakt z cesnaku sa považuje za alternatívu viagry. Podľa štúdie robenej na potkanoch, ktorým podávali cesnakové potravinové doplnky a stravu bohatú na bielkoviny, si hlodavce užívali zvýšenú hladinu testosterónu. 

Ak sa chcete zbaviť cesnakového zápachu, vyskúšajte jablko alebo petržlenovú vňať.

Ak chcete, aby sa účinok cesnaku prejavil v plnej sile, prelisujte ho alebo nadrobno pokrájajte. Čím viac narušíte jeho štruktúru, tým viac silice sa uvoľní. Pokiaľ dávate prednosť jemnejšej chuti, cesnak nakrájajte. Jeho ostrosť zmierni, keď neošúpané strúčiky pred použitím päť minút povaríte alebo nasucho opečiete na panvici tak, aby šupky dostali zlatú farbu a strúčiky sa zafarbili jemne do sklovita. Potom však musíte rátať s tým, že stratí časť svojich účinkov... Cesnak je vynikajúca prísada do mnohých jedál, kde už malé množstvo má schopnosť zvýrazniť ich chuť. Skvelo sa hodí do dressingov, šalátov a chýbať nesmie napríklad v humuse alebo avokádovej pomazánkeAj kvalitný cesnak môžete zabiť tým, že ho uložíte do mrazničky. Skladujte ho na chladnom, ale suchom mieste, mrazením sa v cesnaku ničí cenný alicín, mení sa tiež jeho konzistencia a stráca výrazná chuť.

Ak máte dlhodobo nízky krvný tlak, s cesnakom opatrne! V ojedinelých prípadoch môže vyvolať migrénu, alergiu či kontaktnú dermatídu. Pripravte sa tiež na to, že protestovať budú príbuzní a kolegovia. Zápachu predídete, ak cesnak posekáte a kúsky prehltnete bez hryzenia. Ak ste ho predsa len pohrýzli a chcete sa zbaviť zápachu, vyskúšajte jablko alebo hrušku. Enzýmy spôsobujúce ich zhnednutie reagujú so sírnymi zlúčeninami a vôňu cesnaku neutralizujú. Dobre poslúži aj petržlenová a zelerová vňať, kávové zrnko, klinčeky, či kardamón. Druhá vlna cesnakového dychu, ktorá u niektorých ľudí nasleduje pár hodín po jeho zjedení, sa, žiaľ, odstrániť nedá. Cesnaková silica totiž prejde črevnými stenami do krvného obehu a potom sa vylučuje nielen tráviacim traktom, ale aj pľúcami a pokožkou.

Aj divý robí divy

Koľko surového cesnaku by ste mali zjesť, aby vám pomohol a koľko, aby vám neublížil? Denná dávka by sa mala pohybovať okolo piatich až desiatich gramov, čo sú jeden až dva strúčiky. Jedzte ho surový, v polievke, spolu s obľúbenou zeleninou. Ak nadrobno posekáte jeden alebo dva strúčiky a necháte ich pár minút odstáť, nemali by ste mať problém s jeho trávením. Skúste tiež pokvapkať pokrájaný cesnak extra panenským olejovým olejom, alebo si ho dajte s lyžičkou medu. Keď sa zhlboka nadýchnete jeho arómy, vyčistí vám upchatý nos lepšie ako kvapky z reklamy. 

Cesnak medvedí je vynikajúcou náhradou tradičného cesnaku.

Vynikajúcou náhradou za cesnak je nenápadná rastlinka cesnak medvedí, na ktorú si počkáte do jari. Jeho silný cesnakový pach zacítite skôr, ako rastlinu uvidíte. Najvýživnejšie sú čerstvé listy, ale mimo sezóny môžete používať aj jeho cibule.

Tip Vitariána:

Dajte prednosť cesnaku z domácej produkcie. Čínsky sa do našich obchodov dostáva až niekoľko mesiacov po zbere. Aby prežil cestu, je chemicky ošetrený. Navyše rastie v úplne iných pôdnych podmienkach, aké má u nás.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency