Bazalka

Nenahraditeľná kuchynská bylinka. Bazalka sa používa najčastejšie ako korenina, avšak má aj liečivé účinky.

Bazalka

História

Bazalka pochádza z Indie. Do európskej kuchyne prišla v 16. storočí z východnej Indie a Iránu.

Popis

Bazalka je rovnako tak ako oregano úplne neodmysliteľnou súčasťou vitariánskej kuchyne. Hodí sa výborne k všetkým pokrmom z paradajok, má jemnú ale výraznú chuť. Na svete existuje viac ako 50 druhov tejto bylinky, najrozšírenejšia je však bazalka pravá (Ocimum basilicum). Je to jedna zo základných korenín juhoeurópskych kuchýň. Vo vitariánskej kuchyni sa používa hlavne na korenenie zeleninových šalátov.

Tip vitariána

Bazalku odporúčame pridávať do jedál až nakoniec, pretože chuť tejto jemnej bylinky rýchlo vyprchá. Lístky čerstvej bazalky nakrájajte nožom tesne pred použitím. Skúste si bazalku vypestovať doma. Nielenže nádherne rozvoniava ale čerstvá bazalka je najefektívnejšia a má nezameniteľnú chuť a vôňu. 

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

Vitarian.cz

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 84