Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vplyv smiechu na človeka

Je smiech zdravý?

12. 01. 2015 Emócie Nervy Krv  Jozef Maťko
Vplyv smiechu na človeka

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia si známy americký psychiater William Finley Fry Junior pozrel film s Laurelom a Hardym. Obzvlášť sa mu zapáčila epizóda, kde tí dvaja tlačia piano do kopca. Chcel sa pritom dozvedieť, čo sa stane v tele pri smiechu, preto si zapichol do ramena kanylu, ktorá mu pravidelne odoberala krv.

Fry je považovaný za zakladateľa výskumu smiechu, tzv. gelotológie. Experiment s Laurelom a Hardym ukázal, že pri smiechu sa zvyšuje počet prirodzených zabíjačov (K-buniek) v krvi. Prirodzení zabíjači sú typom bielych krviniek, ktoré zabíjajú bunky, napadnuté vírusmi. Medzičasom sa zapojilo viac vedcov do väčšieho výskumu v tejto oblasti a zistili, že pri smiechu sa dokonca aktivuje veľký počet imunitných buniek. Pravdepodobný záver je, že smiech chráni pred ochorením.

Nie vždy je viac aj lepšie

Ilona Papousek a Günter Schulter z Psychologického ústavu univerzity v Grazi v knihe Psychická pohoda píšu: "V médiách sa na základe týchto štúdií často tvrdilo, že, smiech posilňuje imunitný systém". Avšak toto vôbec nie je možné odvodiť z experimentov. Psychológovia hovoria, že je veľmi nepravdepodobné, že sa malé, prechodné zmeny prostredníctvom smiechu prejavia na zdraví. Okrem toho je rozhodujúca interakcia imunitných buniek, nie iba ich holé množstvo. 

Doteraz chýba nejaký dôkaz, že častý smiech chráni pred infekčnými chorobami, ako je napr. prechladnutie. Pri smiechu nie je však imunitný systém ani zďaleka jedinou oblasťou nášho tela, ktorá sa pri smiechu mení. Srdce bije rýchlejšie, telo uvoľňuje stresové hormóny, dychová frekvencia rastie, vdychujeme hlbšie a prijímame viac kyslíka.

Smiech je pomocníkom v kardiológii a odháňa stres

Kardiologickí výskumníci dosiaľ nevedia, prečo smiech chráni srdce. Ale uvádzajú, že rozhodujúcim pre pozitívny efekt sa však nezdá byť srdce samotné, ale uvoľnené zaobchádzanie so stresom. Isté je, že stres napadá ochrannú vrstvu v krvných cievach. To môže viesť k závažným zápalom v krvných cievach, ktoré zásobujú srdce krvou a nakoniec k infarktu.

Čo podstatné však zároveň zistili výskumníci v Grazi - terapia smiechom pomáha pri znižovaní krvného tlaku u pacientov, ktorí prežili infarkt.  Vedci z University of Maryland tiež zistili, že smiech môže chrániť pred infarktom. Vyšetrili 300 probantov, z ktorých polovica už mala infarkt alebo iné ochorenia srdca. Zdraví kandidáti udávali oveľa častejšie, že sa smejú na každodenných situáciách ako skupina, ktorá už bola ošetrovaná na srdce.

V roku 1991 výskumníci urobili prieskum na 400 zdravých ľuďoch o ich pocitoch stresu a následne ich infikovali rinovírusmi, typickými choroboplodnými zárodkami prechladnutia. Výsledok: testovaní kandidáti, ktorí sa rýchlo cítili stresovaní, ochoreli častejšie. Naopak, u stresovo rezidentných účastníkov sa imunitný systém bránil proti vírusu efektívnejšie.

Zaujímavé je tiež ako pôsobí smiech na psychiku. Veselý, smejúci sa človek sa chová voči okoliu inak ako pesimistický. Je odvážnejší a uvoľnenejší, je menej nervózny, nadväzuje rýchlejšie kontakty. Tým sa stáva u iných obľúbený a sociálne úspešnejší.

Smiech je zdravý

Odožeň bolesť smiechom!

Smiech ako liečba má v niektorých oblastiach úplne svoje oprávnenie,  aj keď je to len nepriamo: "Najsľubnejšie sa zdá využitie humoru v súvislosti s bolesťou", píše Howard Benett z George Washington University Medical Center v prehľadnom článku v roku 2003. Takto potrebovalo asi 78 práve operovaných pri jednom experimente menej liekov proti bolesti, keď si pozreli veselé videá namiesto príspevkov o závažných problémoch.

Ľudia vnímajú bolesť intenzívnejšie, keď sú psychicky zaťažení, ustrašení alebo smutní a koncentrujú sa na svoju bolesť. V súlade s tým pomáha rozptýlenie. Tento princíp používajú aj nemocniční klauni. "Humor má potenciál zobrať stres. To im dáva možnosť zabudnúť na strach a bolesť - aj keď len na krátku dobu", píše Bennett. 

Tip Vitariána

Teraz zreprodukujeme názory Dr. Titza z Akadémie individuálnej psychológie v Zürichu: "Smiech reguluje krvný tlak, posilňuje svaly, zlepšuje krvný obeh, potláča bolesť, zvyšuje počet endorfínov, posilňuje imunitný systém, zvyšuje počet protilátok, zmierňuje  ochorenie dýchacích ciest, uvoľňuje stres – znižuje množstvo hormónu adrenalínu a kortizólu. Smiech zlepšuje spánok. S úsmevom na tvári vyzeráme krajší."

Vysvetlivky:
Gelotológia (z gréckeho Gelos, čo znamená smiech), je výskum smiechu a jeho účinkov na telo z psychologickej a fyziologickej perspektívy. Jej zástancovia často obhajujú vyvolanie smiechu z terapeutických dôvodov v alternatívnej medicíne. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency