Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Uhorky pre zdravie a žiarivú pleť

Vynikajúce nielen na jedenie, ale aj na krásnu pleť

03. 08. 2015 Koža Kozmetika Zelenina  Martina Strihová
Uhorky pre zdravie a žiarivú pleť

9 dôvodov prečo jesť uhorky

Avšak existujú dôvody, prečo jesť uhorky po celý rok. Obsahujú vitamín K, B vitamíny, meď, draslík, vitamín C a mangán. Obsahujú aj jedinečné polyfenoly a iné zlúčeniny, ktoré znižujú riziko chronických chorôb a mnohých ďalších vecí. 

1. Chránia váš mozog

Uhorky obsahujú protizápalový flavonol nazývaný fisetin, ktorý hrá významnú rolu v zdraví mozgu. Okrem toho, že zlepšuje pamäť a chráni nervové bunky pred starnutím, fisetin pomáha aj predchádzať progresívnym poruchám pamäte a učenia u myší s Alzheimerovou chorobou.

2. Znižujú riziko rakoviny

Uhorky obsahujú polyfenoly nazývané lignany (pinoresinol, lariciresinol a secoisolariciresinol), ktoré môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty. Obsahujú aj fytonutrienty nazývané cucurbitacins, ktoré majú protirakovinové účinky.

3. Bojujú proti zápalom

Uhorky môžu pomôcť „schladiť“ zápalové reakcie v tele a štúdie na zvieratách anznačujú, že extrakty z uhoriek pomáhajú znížiť riziko nechcených zápalov, sčasti zabránením aktivite pre-zápalových enzýmov (vrátane cyklooxygenáza 2 alebo COX-2).

4. Antioxidačné vlastnosti

Uhorky obsahujú množstvo antioxidantov vrátane dobre známeho vitamínu C a betakaroténu. Tiež obsahujú antioxidačné flavonoidy, ako je kvercetín, apigenín, luteolín, a kaempferol,ktoré poskytujú ďalšie prínosy, napríklad znižujú riziko chronických chorôb vrátane srdcovej, rakovinu a zabraňujú uvoľňovaniu histamínu.

5. Osviežujú dych

Ak si priložíte plátok uhorky do úst na podnebie, môže vám to pomôcť zbaviť sa baktérií spôsobujúcich zápach.

6. Riadiť stres

Uhorky obsahujú viac vitamínov skupiny B vrátane vitamínu B1, B5 a B7 (biotínu). B vitamíny sú známe tým, že uvoľňujú pocity úzkosti a odstraňujú niektoré zo škodlivých účinkov stresu.

7. Podporujú zdravé trávenie

Uhorky sú bohaté na dva z najzákladnejších prvkov potrebných pre zdravé trávenie: vodu a vlákninu. Ak bojujete s kyselinou, mali by ste vedieť, že pitie vody môže pomôcť potlačiťakútne symptómy kyseliny tým, že dočasne zvýši pH žalúdka. Je možn, že uhorky bohaté na vodu majú podobný efekt.

Uhorky zlepšujú trávenie, osviežujú dych, pomáhajú proti zápalom a chránia mozog.

Uhorkové šupky obsahujú nerozpustnú vlákninu, čo zlepšuje vylučovanie. Pomáha potrave hýbať sa cez tráviaci systém rýchlejšie a lepšie.

8. Udržiavajú zdravú váhu

Uhorky obsahujú veľmi málo kalórií, no napriek tomu sú hodnotným sýtym občerstvením (1 šálka strúhanej uhorky obsahuje len 16 kalórií). Rozpustná vláknina v uhorkách sa v črevách rozpúšťa na gélovú štruktúru a pomáha spomaliť trávenie. To vám pomáha cítiť sa dlhšie sýtymi a je to dôvodom, prečo potraviny bohaté na vlákninumôžu pomáhať pri chudnutí.

9. Pordporuje zdravie srdca

Uhorky obsahujú draslík, ktorý sa spája s nižším krvným tlakom. Vhodný pomer draslíka vo vnútri a zvonka buniek je rozhodujúcim pre fungovanie vášho tela. Ako elektrolyt je draslík pozitívne nabitý ión, ktorý musí udržať určitú koncentráciu (okolo 30 krát vyššiu zvnútra ako zvonku buniek) aby vykonával svoje funkcie, ktoré zahŕňajú interakciu so sodíkom na pomoc pri kontrolovaní prenosu nervových impulzov, kontrakcie svalov a funkcie srdca.

Uhorky sú dobrým základom pre zeleninovú šťavu

Je veľa spôsobov, ako si vychutnať uhorky, napríklad fermentované alebo surové v šalátoch s vínnym octom. Ak hľadáte niečo nové, uhorky sú aj vynikajúcim základom zeleninových štiav vďaka ich miernej chuti a vysokému obsahu vody. V skutočnosti šťava len z uhorky a stopkového zeleru je ideálnou pre tých, ktorý s odšťavovaním začínajú. Potom môžete pridávať listový šalát, špenát, čakanku, petržlenovú vňať a koriander. Odšťavovanie je ideálnym spôsobom ako konzumovať uhorky.

Keď pijete čerstvo vyrobenú zelenú šťavu, je to akoby ste dostávali intravenóznu infúziu vitamínov, minerálov a enzýmov, pretože idú priamo do vášho systému bez trávenia a rozkladu. Keď bude mať vaše telo nadbytok živín a vaše pH dosiahne optimálnu hladinu, budete sa cítiť energicky a váš imunitný systém sa zosilní.

Organické uhorky za to stoja!

Ak váhate nad tým, či kupovať organické uhorky alebo konvenčne vypestované odrody, vyberte si organické. Uhorky patria medzi 12 najznečistenejších potravín a na druhé miesto v rámci rizika rakoviny kvôli ich obsahu pesticídov, podľa Environmental Working Group (EWG).

Ak máte možnosť, vyberte si organicky vypestované uhorky, pretože uhorky patria k najkontaminovanejším plodinám.

Navyše uhorky sú po zbere často povoskované, aby vydržali dlhú cestu do obchodu neporušené a boli ochránené pred mnohými rukami, ktoré sa ich dotknú. Zatiaľ čo vosk by mal byť bezpečný, používajú sa rôzne druhy:

  • Karnaubský vosk (z karnaubskej palmy)
  • Včelí vosk
  • Šelak (z červcov)
  • Vosky na báze ropy

Prírodné vosky sú oveľa vhodnejšie ako tie z ropy, ktoré môžu obsahovať napríklad rozpustný odpad.  To, že výrobky sú potiahnuté voskom nie je označené na obale, ale organické produkty neobsahujú vosky na báze ropy (aj keď môžu byť pokryté karnaubským voskom alebo šelakom).

Iný potenciálny problém je, že vosk vo zvyškoch a nečistotách pesticídov je ťažšie odstrániť len vodou. Ak však uhorky ošúpete, zbavíte sa aj ich najvýživnejšej časti (druhou sú semienka), takže je lepšie šupku konzumovať.

Na čo sú ešte uhorky dobré?

Flavonoidy a taníny v uhorkách upratujú voľné radikály a uvoľňujú bolesť a na to sa používali aj v ľudovej liečbe. „Tradične sa táto rastlina používala na bolesti hlavy, semienka sú ochladzujúce a diuretické, šťava z tejto rastliny sa používa ako výživný a upokojujúci krém proti akné,“ napísali v časopise Journal of Young Pharmacists.

Ako štvrtá najpestovanejšia „zelenina“ na svete (uhorky sú technicky ovocie) sú uhorky široko dostupné, ale radšej si ich vyhľadajte cez leto u miestneho farmára. Dokonca ešte lepšie je: uhorky sa dajú ľahko dopestovať, dokonca aj ak máte len terasu. Darí sa im v kvetináčoch (ak im poskytnete niečo, po čom sa môžu šplhať) a produkujú dostatočné množstvo z malého množstva rastlín, takže si ich môžete vyskúšať dopestovať sami.

Recept supermodeliek na krásnu pleť

Supermodelka Kate Moss odhalila tajomstvo svojho mladého vzhľadu. Prezdradila, že jej pleť rozžiaruje nielen opálenie, ale aj veľa ľadu s uhorkou.

Kate Moss si umýva ráno tvár vo vode s ľadom a uhorkami.

Problém, ktorému čelí mnoho žien je, že ráno vyzerajú „unavene a opuchnuto“. Aby tomu predišli, existuje podľa Kate jednoduchý trik, ktorý môžete vyskúšať. „Naplním umývadlo ľadom a uhorkou a ponorím doň svoju tvár,“ povedala supermodelka. „Stiahne to pokožku a budete vyzerať a cítiť sa ihneď prebudená.“

Aj keď Kate Moss je jednou z najlepšie zarábajúcich supermodeliek, dokazuje, že nemusíte minúť veľa peňazí, aby vaša pokožka vyzerala dobre. Uhorky sa v skutočnosti používajú v mnohých krémoch a sérach, kvôli aktívnej hladine organického oxidu kremičitého, ktorý posilňuje spojivové tkanivo v koži.

V recepte od Kate sa uhorky spájajú spolu s ľadom a napínajú pokožku, aby zmenšili vzhľad pórov a jemných vrások. Uhorky tiež znižujú zadržiavanie vody v pokožke, čo ich robí lacnejšou alternatívou k očných krémom, keď je pokožka okolo očí nafúknutá, unavená a suchá.

Tip Vitariána

Dopestujte si čerstvé uhorky napríklad aj doma na balkóne v kvetináčoch alebo aj spolu s ostatnou zeleninou vo vyvýšenom záhone.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency