Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kýchanie - Na zdravie!

Je potlačenie kýchania škodlivé?

01. 03. 2015 Ochorenia Dýchanie Baktérie  Jozef Maťko
Kýchanie - Na zdravie!

Kýchanie je bacilový katapult v pravom slova zmysle. Má, najneskoršie od čias zúriaceho moru, problém imidžu. A kto pred dobrými 900 rokmi vydal zvuk "hapčí", tomu povedal pápež Gregor iba "Boh ťa žehnaj." Až doteraz si prajú v anglicky hovoriacom svete po kýchnutí Božie požehnanie; ako posol smrti našťastie kýchanie už neplatí. Namiesto moru sa u nás prenášajú predovšetkým vírusy prechladnutia a chrípky. Buďme teda ohľaduplní v hromadnom dopravnom prostriedku, pretože jedným kýchnutím môžeme bacily rozšíriť medzi ďalších sto päťdesiat občanov, uviedol denník The Daily Mail.

Kýchnutie o Vás prezradí, aký ste, čo máte radi i aké sú Vaše slabosti. Tvrdia to americkí psychológovia, ktorí 3 mesiace sledovali chovanie 547 ľudí pri tejto na obyčajný pohľad obyčajnej činnosti. Hovoria, že ide o reflex, ktorý vypovie skutočne mnoho o Vašej osobnosti. Rovnako ako každý z nás má jedinečné odtlačky prstov, tak aj unikátnym spôsobom kýcha. Hoci istá podobnosť tu je – dedičná.

Z nosa lieta pri kýchaní približne 40.000 častíc s rýchlosťou najmenej 150 kilometrov za hodinu. Reflex je vyvolaný napríklad prachovými časticami, ktoré dráždia konce trojklaného nervu v nosovej sliznici. Nerv odovzdáva signál ďalej do centra kýchania v mozgu.

A už to prichádza: ako diaľkovo ovládaní sa zhlboka nadýchneme, hlasivky sa zavrú  a vzduch s pomocou dýchacích svalov v plnej sile vyrazí von - "hapčí"! Výsledok môže byť nielen pomerne hlučný, ale tiež nechutný. Z hygienického hľadiska existujú dobré dôvody zapchať si pri kýchaní nos. Ale môže toto uškodiť vlastnému zdraviu?

S veľkým tlakom proti špine

Pri kýchaní s uzavretými nosnými dierkami a mierne otvorenými ústami tlak v nosovej dutine krátkodobo prudko stúpne, uvádzajú lekári Murat Songu a Cemal Cingi z Izmir Atatürk Research and Training  Hospital v prehľadnom článku. Hodnoty sú potom porovnateľné s tlakom, ktorý existuje v srdci hypertonikov, keď sa srdcový sval maximálne stiahne.

V lekárskej literatúre existujú správy o ľuďoch, ktorí ohluchli, pretože mali pri kýchaní zavretý nos. Ďalšie správy sa zaoberajú prasklinami v hlavnej tepne, krvnými zrazeninami v mozgu alebo potratmi. U iných pacientov vnikol pri zastavenom kýchnutí vzduch do lebečnej dutiny. "Zapchať si pri kýchaní nos môže byť nebezpečné.  Avšak časté takéto prípady s vážnymi zraneniami nie sú," potvrdzuje Werner Hosemann, viceprezident Nemeckej spoločnosti pre otorinolaryngologiu a chirurgiu hlavy a krku.

O týchto problémoch presná štatistika neexistuje.  Z prípadových opisov možno odvodiť len to, že sa s otvoreným nosom kýcha bezpečnejšie - a tiež zdravšie. Lebo reflex kýchania plní jednu dôležitú funkciu: vysokým tlakom, pri ktorom vzduch z pľúc vystreľuje, odstránia sa z  dýchacích ciest čiastočky špiny, ktoré by sa inak mohli usadiť v pľúcach.

Aj svetlo vyvoláva kýchanie

Časté kýchanie vzniká pri prechladnutí alebo alergii. Potom je sliznica podráždená a reaguje mimoriadne citlivo. Ale je tu aj rad ďalších faktorov, ktoré vyvolávajú tento reflex. Asi 25 zo 100 ľudí musí kýchať, keď sa pozerajú do svetla. Prečo je to tak, o tom nevieme doteraz skoro nič. Predpokladá sa, že existuje spojenie medzi očným reflexom a centrom kýchania.

25 zo 100 ľudí musí kýchať, keď sa pozerajú do svetla.

Je pravdepodobné, že svetelný podnet u postihnutých aktivuje okrem  zrakového nervu tiež trojklaný nerv. Tento je v tvári široko rozvetvený a vedie u niektorých ľudí tiež signály do centra kýchania, keď si napríklad poškrabú obočie.

Niekoľkí ľudia musia kýchať, keď sa ich žalúdočná stena rozťahuje. Zrejmý zmysel to nemá, okrem toho, že každý okamžite spozná, kedy je sýty. Na klebety poslúžila aj štúdia z roku 2008. V časopise Journal of Royal Society of Medicine dvaja vedci uvádzajú, že niektorí ľudia musia kýchať, keď majú orgazmus.

Snažme sa kýchanie potlačiť v zárodku

Nech už je situácia akákoľvek, skôr než bombardujeme svojho blížneho s bacilmi alebo riskujeme zranenie, môžeme sa tiež pokúsiť kýchanie udusiť v zárodku. Avšak, perfektný trik na toto chýba. Niektorí lekári uvádzajú, že v nevhodných situáciách sa dá zbaviť dráždenia tak, že sa stlačí nos prstami. Niekedy to funguje, niekedy nie. Iní sa snažia potlačiť reflex pritisnutím jazyka k podnebiu. Z vedeckého hľadiska neexistuje žiadna spoľahlivá metóda.

Tip Vitariána

Riziko, že potlačené kýchnutie poškodí sluch, je malé. Avšak, ak je to možné, mali by sme tlak vypustiť. To vyčistí dýchacie cesty. Na ochranu druhých by sme mali mať vždy pripravenú vreckovku a umyť si ruky!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency