Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Boj proti vypadávaniu vlasov

Pomáha kofeín?

30. 07. 2015 Ochorenia Drogy Krása Jar  Jozef Maťko
Boj proti vypadávaniu vlasov

Najprv dobrá správa: Z biologického hľadiska sú vlasy na hlave teraz nadbytočné. Kým bohatstvo vlasov chránilo našich predkov pred slnkom a chladom, dajú sa tieto funkcie teraz ľahko nahradiť čiapkou, klobúkom alebo opaľovacím krémom. Pravdepodobne to mnoho postihnutých sotva upokojí, často totiž mizne s vlasmi tiež sebavedomie.

Vlasy sú znamením vitality, zdravia a príťažlivosti. Mužom, ktorých sebavedomie sa silne opiera na ich vonkajšok, robí preto strata vlasov obzvlášť veľké problémy, dočítame sa v anketách. Návšteva drogérie alebo domáce lieky sľubujú pomoc. Kofeín by mal mužské vlasy nechať pučať do vysokého veku. Cieľová skupina je veľká: už v 50 má každý druhý muž geneticky podmienené kútiky tajného radcu, ktoré sa neskôr rozšíria do plešiny.

"Idea s kofeínom proti vypadávaniu vlasov nie je úplne absurdná," hovorí Stephan Grabbe, riaditeľ univerzitnej kožnej kliniky v Mainzi. Aspoň na niektoré bunky má táto látka vplyv. V mozgu kofeín zabraňuje tomu, že sa únavu spôsobujúce molekuly hromadia na nervových dráhach. Týmto spôsobom nás to udržuje bdelými. Dokonca kofeín stimuloval aj rast vlasov -  aspoň pri laboratórnych pokusoch.

Výmena srsti na jar a na jeseň

Vlasy sú tvorené odumretými bunkami naplnenými proteínom keratínom. Ten je tvorený vo zvýšenej miere aminokyselinou cysteín (predstavuje 14 % zo všetkých aminokyselín v štruktúre keratínu) obsahujúcou síru, ktorá spôsobuje typický zápach počas horenia vlasov. Vlas vyrastá z vlasovej cibuľky, ktorá sa nazýva vlasový folikul. Rastie dva až tri roky, výnimočne až sedem rokov, kým vypadne. Každému človeku denne vypadne približne 50 – 100 vlasov, pri ich umývaní to môže byť až 300. Za normálnych okolností na mieste vypadnutého vlasu začne do troch mesiacov rásť nový vlas. Od narodenia ich každý človek nosí na hlave asi päť miliónov.

Na jar a jeseň bežne vypadáva viac vlasov. Je to podobné, ako keď zvieratá menia srsť.

Keď však viac vlasov vypadáva ako dorastá, na vine môžu byť gény, stres, nevhodná výživa alebo lieky. Za 95 % prípadov plešivenia je zodpovedná tzv. androgénna alopécia, dedičná neinfekčná porucha. U klasického typu, ktorý sa vyskytuje najmä u mužov, sa začnú tvoriť takzvané kúty a/alebo vlasy miznú na temene hlavy. Pre ženy je skôr typické celkové rovnomerné rednutie vlasov. Jej dedičnosť nie je úplne objasnená – niektoré formy sú ako keby viazané na chromozóm Y a dedia sa z otca na syna, iné na chromozóm X a dedia sa zo starého otca z maminej strany na vnuka, pričom matka je prenášačka.

Pritom je normálne, že na jar a na jeseň, podobne ako u niektorých zvierat počas pĺznutia, odchádza viac vlasov.

Vaše vlasové folikuly reagujú geneticky podmienene precitlivene na degradačný produkt mužského pohlavného hormónu testosterónu, dihydrotestosterónu (DHT). DHT zmenšuje vlasový folikul. "Možno si to predstaviť ako tulec so šípmi. Ak je vchod do tulca príliš tesný, šípy už nevojdú dovnútra," hovorí Grabbe. Zo scvrknutých folikulov vyrastajú namiesto silných vlasov bezfarebné vlásky, ktorých rastová fáza je niekedy tak krátka, že vypadnú skôr než vykuknú u povrchu kože.

Päť dní pôsobenia kofeínovej drogy

Či kofeín môže potlačiť pôsobenie DHT na vlasové folikuly, testovali naposledy v roku 2014 výskumníci pod vedením Tobiasa Fischera, primára kožnej kliniky na univerzite v Šlezvicko-Holštajnsku. Namočili vzorky pokožky hlavy do roztoku testosterónu alebo do roztoku testosterón-kofeín. Kofeínová zmes skutočne vyvolala napriek testosterónu klíčenie vlasu.

Ako dôkaz účinnosti kofeínových tinktúr a šampónov to však nepostačuje. V laboratóriu ležala vzorka pokožky hlavy päť dni v kofeínovej zmesi. Okrem toho štúdiu zaplatil známy výrobca prostriedkov proti vypadávaniu vlasov.

"Či kofeín prenikne pri veľmi krátkom čase pôsobenia šampónov dostatočne hlboko do kože,  je otázne," hovorí Grabbe. U tinktúr, ktoré chvíľu vmasírujeme do pokožky hlavy však skúsenosti ukazujú, že by mohli byť účinné.

Či kofeín, masáž hlavy alebo placebo efekt, teda viera v terapiu spôsobia predpokladané účinky, je však nejasné. Účinnosť vedecky dokázaná nie je. Isté je len, že šampóny a tinktúry nie sú škodlivé, poznamenáva Grabbe.

Transplantácia vlasov: hlavne otázka šťastia

Zachrániť môže postihnutých, ktorí silne trpia vypadávaním vlasov, zvláštnosť vlasových folikulov u venca vlasov: Tieto nereagujú precitlivene na DHT, a preto môžu byť transplantované. Odkedy používa Jürgen Klopp túto metódu, stala sa všeobecne známou.  Podľa odporúčaní pre liečbu sú dôkazy o jej úspechu zatiaľ skromné. Výskumníci ohodnotili  metódu priemernou známkou „môže sa zvážiť." Tiež poukazujú na to, že výsledok závisí do značnej miery od zručnosti chirurga. Grabbe hovorí, že je to remeslo a niektorí chirurgovia to zvládajú naozaj dobre, ale existujú aj šarlatáni. Bez ohľadu na schopnosti lekára je tu vždy riziko zápalu a odmietnutia.

Či dokáže kofeín preniknúť zo šampónu do kože je otázne, ale z tinktúr, ktoré sú na hlave dlhší čas, je to možné.

Zameniť vlasy za vtipnosť

Podľa liečebnej smernice na účinnú liečbu androgenetického vypadávania vlasov prichádza do úvahy nie kofeín, ale len drahé lieky minoxidil a finasterid. "V prípade, že strata vlasov človeka psychicky silne zaťažuje, by som najskôr odporučil minoxidil. Pôsobí bezpečne a nemá žiadne vážne vedľajšie účinky," hovorí Grabbe.

Minoxidil, ktorý sa vmasíruje podobne ako kofeínové tinktúry dvakrát denne do pokožky hlavy, sa voľne predáva v lekárňach. Ako presne pôsobí je však nejasné. Finasterid je k dispozícii len na lekársky predpis. Tablety zabraňujú tomu, aby sa testosterón premenil na vlasom škodiaci DHT.  Avšak hrozia vedľajšie účinky, ktoré môžu okamžite negovať zisk sebavedomia prostredníctvom plných vlasov. Až u jedného zo sto ošetrovaných trpí libido alebo potencia.

Kto nechce užívať lieky, nech sa spoľahne na iné kvality než plné vlasy. Tiež napolo plešatý  William Shakespeare napísal nádejne: "Čo čas uberie človeku na vlasoch, to mu nahradí na vtipnosti."

Záver

Či kofeínové šampóny a tinktúry môžu zachrániť vlasy, je nejasné. K preukázateľne účinnej liečbe v súčasnosti prichádzajú do úvahy iba drahé lieky. Preto sa muž spriatelí snáď radšej s plešinou.

Tip Vitariána

Existuje ešte iná metóda, vďaka ktorej na hlave začnú (znovu) rásť vlasy. Môže to prísť zvyčajne po 1 až 3 mesiacoch každodenného takzvaného "derivačného kúpeľa", ktorý vám zaberie len 10 minút denne. Šedivé vlasy môžu dokonca znovu nadobudnúť svoju farbu!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency