Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Počúvať svoje telo

Čo naozaj znamená „počúvať svoje telo“?

26. 09. 2014 Problémy Relax  martina strihová
Počúvať svoje telo

Bolesť je slabosť opúšťajúca telo.“ Áno, toto tvrdenie a podobné motivačné heslá patria často k základným burcujúcim frázam drsňákov, nanešťastie aj niektorých trénerov alebo našich cvičiacich kamarátov.

Pokiaľ ide o cvičenie, prinútenie sa k niečomu je pravý a odskúšaný spôsob ako dosiahnuť pokrok v akomkoľvek fitness. Ale čo ak na seba tlačíme príliš smerom k bolesti a dostávame sa do rizika úrazu? Teraz by sa fyzioterapeut spýtal: „Cítili ste, že sa to blíži? Kedy začal váš problém?“ A jeho rada pri lúčení sa znie: „nabudúce počúvajte svoje telo“.

Máme v tom často zmätok. Máme najskôr ignorovať bolesť a preniesť sa cez ňu? Čo naozaj znamená „počúvaj svoje telo“?

Jedna vec je istá: cvičenie je dobré.Lepšie povedané, správna dávka cvičenia správnej intezity je dobrá.Našou úlohou je prísť na to, kedy je správny okamih skončiť a kedy sme to už prehnali. Dobrou správou je, že naše telo vždy pozná odpoveď. Potrebujeme sa len naučiť rozpoznať znamenia, kedy nastúpiť a zostúpiť z pedálov – a v skutočnosti to veľakrát robíme.

Rozpoznal som znamenie tela (Ale počúvol som ho?)

Je pochopiteľné, že si ľudia myslia, že úrazy pri cvičení alebo športe sú len nešťastné náhody.  Ale predsa len, je veľká pravdepodobnosť, že pred úrazom sa vás vaše telo pokúsilo varovať.

Možno je to prekvapivé, ale naše telo je na bolesť nesmierne citlivé. Ak venujeme čas počúvaniu svojho tela, „môžeme sa často vyhnúť niektorým veľmi vážnym zraneniam alebo chorobe“, tvrdí Dr. Doug Andrews. „Ak cítime bolesť, naše telo nám určite hovorí, že niečo nie je v poriadku. Je na každom z nás osobitne rozpoznať, čo tieto signály znamenajú”.

Berte bolesť ako „kontrolku, ktorá sa rozsvieti v aute pri poruche“. Privierať oči pred svietiacou kontrolkou bude nevyhnutne viesť k poruche, pričom varovné signály tela môžu byť oveľa jemnejšie ako varovné signály v aute. Niekedy ide len o prevenciu malých problémov, ktoré nás delia od trvalých.

Nalaďte sa na všeobecné varovné signály

Je ľahšie počuť a rozpoznať signály tela, ak vieme, čo máme počúvať. Zoznámte sa s varovnými signálmi troch častých situácií, ktoré by mohli ohroziť váš výkon pri cvičení alebo v každodennom živote:

Presilenie 

Je spôsobené príliš náročným cvičením a nedostatkom času na regeneráciu tela. Preťaženie nie je príjemné. Ak ste niekedy zažili  striedanie dlhodobej únavy a bolesti, ktoré nechcú odísť, nespavosť, chrípku, ktorej sa nemôžete zbaviť alebo kolísanie srdcovej frekvencie, mohli to byť znaky prehnaného trénovania.

Čo počúvať?

Neexistuje jedno znamenie signalizujúce preťaženie, ale presilenie býva jasné. Buďte na pozore pred príznakmi opísanými vyššie a všímajte si svoj srdcový tep pri oddychu a pri maximálnom výkone. Zvýšený tep pri odpočinku alebo neschopnosť zvýšenia tepu pri výkone sú znaky presilenia organizmu. Ak si myslíte, že ste preťažení, je čas oddýchnuť si od cvičenia a sústrediť sa na zotavenie. Dajte si čo najskôr pár dní voľna, dostatok kvalitného spánku a plnohodnotnej výživy.

Počúvať svoje telo

Úraz

To, že niektorí elitní atléti hrdinsky prekonávajú bolesť nepríjemného zranenia neznamená, že by sme ich v tom mali nasledovať. V skutočnosti, i menšie športové úrazy si vyžadujú  zákrok. Ako rozpoznáme, kedy cvičenie ukončiť?

Čo počúvať?

Dr. Andrews varuje pred chronickou bolesťou, prekonávať ju a pokračovať v športe alebo tréningu nie je dobré. (Inými slovami, určite si nedajte ibuprofen alebo obviažte koleno len aby ste dobehli do cieľa). Stála bolesť vo vašom lýtku alebo ramene sa vám snaží niečo povedať. Uvedomte si, že je to znamenie blížiacej sa silnejšej bolesti. Zastavte svoj rozbehnutý cvičebný plán na tak dlho, kým vás bolesť prestane obmedzovať v pohybe. Po oddychu a strečingu je čas na posilovanie. Ale tentokrát nie dvíhanie ťažkých činiek. Dr. Andrews odporúča posilňovať “slabé svaly, nie tie, ktoré už sú silné”. Pri regenerácii je tiež dobré nájsť si fyzioterapeuta alebo špecializovaného trénera.

Zlý spánok

Zatiaľ čo sme hrdí na to, že chodíme neskoro spávať a vstávame skoro ráno, nedostatok kvalitného spánku môže spôsobiť telu katastrofu, oslabiť našu výkonnosť,  cvičenie a "pocit of well-being". Slabý spánok sprevádza aj strata energie, nárast stresových hormónov a zlých stravovacích návykov. Úbytok energie často riešime kofeínom, cukrom a energetickými nápojmi. Tieto pomôcky ešte komplikujú našu krízu. Je len otázkou času, kedy sa objaví choroba, depresia alebo chronická únava.  

Čo počúvať?

Každý niekedy zažil mizerný spánok, ale dôležité je, ako často sa nespavosť alebo prerušovaný spánok opakuje. Ak sa objaví nezvyčajný hlad, nezvyčajne zlá nálada, problémy s koncentráciou, s bdením a búšenie srdca pri dávke kofeínu alebo energetického nápoja - zameňte samoliečbu cukrom a kofeínom za nastavenie si dobrého spánkového režimu. Spánkový deficit treba dobehnúť. Pridaním 1 – 2 hodín spánku navyše na určitý čas znovu obnovíte svoj prirodzený spánok.

Ak už ste oddýchnutí, obráťte svoju pozornosť na palivo, ktoré udržiava stálu energiu: výživné jedlo, dostatok vody, atď. Obmedzte príjem kofeínu, radšej si ho dajte cez deň skôr a v menšom množstve.

Ponaučenie 

Uvedomme si, ako sme zamestnaní školou, prácou, vzťahmi, rodinou, cvičením a všetkými drobnými vecami, ktoré robíme každý deň. Nie je prekvapivé, že niekedy to fyzicky nezvládame. Máme na výber: oddýchnuť si, jesť zdravo, alebo si dať energetický nápoj na úkor spánku. Venovať pozornosť „kontrolkám“ nášho tela môže znamenať rozdiel medzi zotavovaním sa niekoľko dní alebo stratou niekoľkých týždňov alebo mesiacov kvôli úrazu alebo chorobe, ktorá sa tak ľahko prekonať nedá.

 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency