Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pitie pri jedle škodí tráveniu

Mýtus alebo realita?

31. 10. 2014 Trávenie Nápoje  Jozef a Andrej Maťko
Pitie pri jedle škodí tráveniu

Naozaj sa "rozriedia" žalúdočné štavy, ak si dáme po jedle nápoj?

Mnohí ľudia si myslia, že pitie pri jedle škodí tráveniu, pretože sa rozriedia žalúdočné kyseliny zodpovedné za rozklad potravy. Ale v reštaurácii sa vás čašník automaticky opýta: "Môžem Vám priniesť niečo na pitie?" Kto má teda pravdu?

Pred tým, než sa rozhodneme, kto to myslí s nami dobre, krátka analýza:

Žalúdočná kyselina rozkladá potravu, baktérie, štiepia bielkoviny pomocou enzýmov a pohybmi svalov v žalúdku, a v čreve sa tá celá kaša prevalcuje. Tieto nevedomé pohyby svalov spôsobujú škŕkanie v žalúdku, ak tam nie je dosť potravy na premiesenie.

Pitie neovplyvňuje výrazným spôsobom pH

Hlbšie štúdie, ktoré ukazujú ako účinkuje pitie vody pri jedle, neexistujú. V roku 2004 však výskumníci vyšetrovali, ako pitie na lačný žalúdok pred chirurgickým zákrokom zmení hodnotu pH v žalúdku obéznych osôb. Porovnali 126 pacientov, ktorí nemali žiadne ťažkosti so zažívacím traktom. Všetci dostali dve hodiny pred operáciou 10 mililitrov tekutiny s indikátorom kyseliny, ale iba časť pacientov potom vypila ďalších 300 ml tekutiny. Ako ukázalo meranie po dvoch hodinách, pitie neovplyvnilo hodnotu pH v žalúdku.

Hodnota pH žalúdočnej kyseliny je v prázdnom žalúdku jedna. Žalúdočná kyselina je asi miliónkrát kyslejšia, než voda s neutrálnou hodnotou pH sedem. Po jedle stúpa pH v žalúdku na hodnotu dva až štyri. Žalúdočná kyselina sa potom zriedi, ale stále je ešte dosť kyslá, aby zvládla potravinovú kašu.

Okrem toho, žalúdok ovláda svoju kyslosť podľa potreby. "Cez zložitý mechanizmus spätnej väzby poskytujú bunky žalúdočnej steny kyselinu chlorovodíkovú, keď sa žalúdok roztiahne," vysvetľuje Christian Trautwein z Nemeckej spoločnosti pre gastroenterológiu (DGVS). 

Aj žuvanie stimuluje produkciu kyseliny rovnako, ako vôňa jedla. Už samotný pohľad na chutné jedlo alebo len pomyslenie naň vyženú produkciu kyseliny do výšky.

Človek by musel do seba naliať nespočetné množstvo vody, aby sa výrazne zriedila kyselina v žalúdku.

"To je nemožné, pretože obsah žalúdka je obmedzený", hovorí Trautwein. "Viac ako jeden, až poldruha litra sa tam normálne nezmestí." Lekári by boli radi, keby sa žalúdočná kyselina dala zriediť pár drinkami. Ľuďom dnes skôr robí problém príliš veľa kyseliny – keď ju rihá pri pálení záhy .

Čo pôsobí zvlášť nepriaznivo na rovnováhu kyseliny v žalúdku?

Je to stres, alkohol a nikotín, pretože oni stimulujú produkciu kyseliny. Voda, čaj a ďalšie nápoje s nízkym obsahom cukru, naproti tomu, trávenie podporujú – je to jedno, či sa pije pred, počas jedla alebo po jedle.

A ešte jeden dôvod, prečo považuje Trautwein pitie pri jedle za zmysluplné: "Žijeme vo veľkom nadbytku," hovorí. Nízkokalorický nápoj k jedlu je prospešný, pretože by mohol chrániť pred tým, aby človek príliš veľa do seba nahádzal.  "Čím väčší je objem v žalúdku, tým skôr hlásia bunky žalúdočnej steny, že prišlo dosť potravy." Táto skutočnosť oslabuje pocit hladu. Žeby pitie vody všeobecne robilo človeka štíhlym, však vedecky dokázané nie je.

Tip Vitariána

Ľudová múdrosť, ktorá vraví, že by ste radšej nemali piť pri jedle je nezmysel. Naopak, tekutina podporuje trávenie. Avšak šporovlivo zaobchádzajme s džúsmi, limonádami a alkoholickými nápojmi!

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency