Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Svieža pleť a čisté cievy

Ľaničník siaty je účinnejší ako ľan

21. 06. 2016 Koža Krv Oleje  Hana Moravčíková
Svieža pleť a čisté cievy

Áno, je to možné. Olej môže mať – a často i skutočne má – zdraviu prospešné vlastnosti. To, či nášmu organizmu pomôže alebo či mu uškodí, závisí na dvoch primárnych parametroch: na surovine, z ktorej je vyrobený a na spôsobe, akým je pripravený. Za studena lisovaný olej z dnes pomerne neznámeho ľaničníka siateho predstavuje práve túto kombináciu parametrov kvalitného oleja.  

 „Novinka“ zo staroveku

Ľaničníkový olej sa vyrába z plodiny Camelina sativa známej i pod označením „falošný“ alebo dokonca „lepší“ ľan. Táto rastlina je nenáročná na pestovanie, vďaka čomu rastie i na chladných miestach, akými sú Kanada alebo Sibír. Archeologické náleziská dokazujú, že táto rastlina a z nej vyrobený olej boli súčasťou gastronomickej kultúry Európy, konkrétne prvých sídel v okolí dnešného Švajčiarska, Grécka, Ruska a Ukrajiny. Podľa ďalších zdrojov siaha pestovanie a spracovávanie ľaničníka až do obdobia neolitu. V 20. storočí však bolo pestovanie tejto plodiny vytlačené populárnymi monokultúrami, predovšetkým repkou olejnou.

Vitamín E  

Prečo je vitamín E takou dôležitou súčasťou zdravej pokožky? Pretože ju chráni pred znečistením z okolitého prostredia a škodlivým UV žiarením. Hoci slnečné žiarenie dobíja naše hladiny vitamínu D, začervenanie pokožky spôsobené prílišným sa vystavovaním silnému slnku vedie k zníženej elasticite, stareckým škvrnám a k predčasným vráskam. Lokálna aplikácia vitamínu E intenzívne hydratuje pleť a navracia jej prirodzenú vlhkosť. Vitamín E je tiež silným antioxidantom, pretože zmierňuje oxidatívne poškodzovanie organizmu spôsobované voľnými radikálmi.

Vitamín E - dôležitá súčasť zdravej pleti.

Za studena lisovaný olej z ľaničníka siateho obsahuje vysoké množstvo vitamínu E. Tento olej dokonca obsahuje takmer celé spektrum vitamínu E, čo je z nutričného hľadiska veľmi výnimočná vlastnosť. Vďaka svojmu zloženiu je vhodný nie len na konzumáciu, ale i ako ingrediencia do kozmetických výrobkov.

Premažte si cievy

Olej z ľaničníka je pohonnou látkou pre kardiovaskulárnu sústavu. Nájdeme v ňom kvalitné omega-3 mastné kyseliny, ktoré bránia zvyšovaniu cholesterolu, vysokému krvnému tlaku a upchávaniu ciev. Vďaka týmto preventívnym účinkom je ľaničníkový olej palivom pre celý kardiovaskulárny systém, ktorý udržiava v čistom a priechodnom stave. Tuky v tomto oleji sú navyše polynenasýtené, čo znamená, že na rozdiel od nasýtených tukov prítomných vo väčšine mastných pokrmov, nemajú na srdce žiadne negatívne účinky. Ďalšie tipy na potraviny vhodné pre udržateľné zdravie kardiovaskulárnej sústavy nájdete tu.

Omega-3 mastné kyseliny a steroly prítomné v ľaničníku udržujú správnu funkčnosť obehovej sústavy

Praktické využitie ľaničníkového oleja

Za studena lisovaný ľaničníkový olej, z ktorého vanie jemná bylinkovo-orechová aróma, je mimoriadne chutný. Má zlatú farbu a jeho chuťové odtiene sa ponášajú na olivový a mandľový olej.

Je vhodný predovšetkým do studenej kuchyne, teda do jedál, akými sú šaláty či nátierky alebo dokonca zmrzliny. Ľaničníkový olej však možno využiť i na pečenie, varenie a vyprážanie. Zistilo sa totiž, že pri 15-minútovom vysmážaní na 180 °C nedošlo na rozdiel od  väčšiny kuchynských olejov k jeho zatuchnutiu. Táto skutočnosť robí z ľaničníkového oleja jeden z najvhodnejších tukov na tepelne upravované jedlá.

Jedným z obľúbených receptov, do ktorých sa ľaničníkový olej skvele hodí, je kôprový dresing:  

  • 2 malé strúčiky cesnaku, 
  • 2 polievkové lyžice horčice alebo horčičných semienok, 
  • 1 polievková lyžica vínneho octu,
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy, 
  • 1 šálka posekaného kôpru, 
  • 60 ml ľaničníkového oleja,
  • soli a čierneho korenia.

Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri. Ak máte radi bylinky, pokojne pridajte i bazalku alebo petržlenovú vňať. Ak chceme dresing zjemniť, môžeme si vyrobiť jogurt z kešu orechov, z kokosových orechov, alebo použiť rastlinný či mliečny jogurt. Dresing do neho vmiešame a polejeme ním vopred pripravený šalát.

Kôprový dresing s ľaničníkovým olejom chutí skvele s jogurtom i bez neho.

Tip Vitariána

Ľaničník vs. ryby: Ľaničník je výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Ak sa stravujete vegánsky a nechcete tieto živiny dopĺňať rybami či rybím olejom, ktorý sa navyše v posledných rokoch javí ako čoraz nedostatočnejší a nekvalitnejší zdroj týchto kyselín, skúste ľaničník. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny EPA a DHA, extrémne dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu. Podľa amerického vedeckého časopisu The Journal of Nutrition je olej z ľaličníka skvelým alternatívnym a trvalo udržateľným zdrojom omega-3 mastných kyselín. 

Súvisiace články

Kokosový orech

Kokosový orech

Konopný proteín

Konopný proteín

Chlorofyl

Chlorofyl

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency