Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Nový projekt EU financuje žiakom ovocie, zeleninu a mlieko

Dotácia pre racionálne stravovanie školákov

23. 08. 2017 Deti Ovocie Zelenina  Hana Moravčíková
Nový projekt EU financuje žiakom ovocie, zeleninu a mlieko

Zdravé školstvo, spokojné poľnohospodárstvo

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan si povedal, že zdravým návykom sa musíme začať učiť už od útleho veku a nie potom, čo nás na kolená zrazí infarkt alebo cukrovka. Z európskeho rozpočtu bolo preto vyčlenených 250 miliónov euro, ktoré budú v EU využívané nie len na teoretickú osvetu, ale predovšetkým na praktické zaučenie detí do sveta zdravého stravovania.

„Súčasťou tohto programu, ktorého cieľom je podporovať zdravé stravovacie návyky u detí, bude distribúcia ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, ako aj osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny.“ Tlačová správa európskej komisie

Hogan navyše tvrdí, že ak to schvália vnútroštátne zdravotnícke orgány, vyčlenený rozpočet bude podporovať zásobovanie nie len ovocia, zeleniny a mlieka, ale i z nich vytvorených produktov, teda napríklad čerstvých štiav, smoothies, jogurtov alebo syrov. Základnou podmienkou, ktorú pravdepodobne schvaľujú všetci rodičia školákov však je, že žiadne z financovaných potravín nesmú obsahovať pridaný cukor, tuk ani soľ.

Do projektu sa zapojilo všetkých 28 členských štátov EU.

Slováci majú na podporu zdravého stravovania detí na školách k dispozícii konkrétne 3 milióny euro, z ktorých dva poputujú na ovocie a zeleninu a jeden na mlieko, prípadne mliečne výrobky. Program vstúpil do platnosti 1. augusta tohto roku, a je teda určený pre školský rok 2017/2018. V EU by sa mal začať realizovať hneď prvý deň nového školského roka. Je zaujímavé, že hoci je tento program nepovinný, zapojilo sa do neho všetkých 28 členských štátov.

Pozitívom programu však nie je iba podpora zdravia detí, ale aj podpora poľnohospodárov z daného regiónu, ktorí vďaka projektu možno objavia nových malých zákazníkov, pre ktorých budú svoje ovocie, zeleninu či mlieko s radosťou dodávať.

„Veľmi ma teší, že zavádzame nový program pre školy. Vďaka tomuto programu poskytujeme cennú podporu miliónom európskych žiakov a tisíckam poľnohospodárov vo všetkých členských štátoch. Táto podpora sa v posledných rokoch ukázala byť obzvlášť dôležitá pre poľnohospodárov a vďaka zvýšenému objemu financovania sa zvýši aj jej hodnota.“ Phil Hogan

Projekt podporuje okrem iného i regionálne poľnohospodárstvo.

Projekt dotácie ovocia, zeleniny a mlieka či z nich vyrobených produktov nie je prvoplánový. Dizajnéri tohto programu vychádzali z minuloročných skúseností a pri voľbe jednotlivých výrobkov či plodov zohľadňujú ich dopad na životné prostredie, ich sezónnosť, široké spektrum chutí a nutrientov ako aj dostupnosť. Jednotlivé štáty si môžu vyberať vlastných dodávateľov a podporovať tak i miestnych či regionálnych poľnohospodárov.

Tip vitariána

Máte doma školákov? Možno škola, ktorú vaše deti navštevujú, o novom projekte EU zatiaľ nevie. Urobte osvetu a informujte ju o nových možnostiach zdravého stravovania školopovinných detí.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency