Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

iSommelier

Profesionálna a rýchla dekantácia vín

01. 03. 2017 Technológie Nápoje Prístroje Recenzia  Hana Moravčíková
iSommelier

In vino veritas – vo víne je pravda

Ako vraví známy citát, „víno pijeme preto, aby sme sa povzniesli, nie preto, aby sme upadli“. K tomu, aby sme si chuť, intenzitu a arómu zrelého hutného vína užili ale nestačí iba fľaša drahého nápoja bohov. Každý skúsený vinár vie, že s vínom je nutné pracovať trpezlivo. Mnohé druhy predovšetkým starších a hutných červených vín no i niektoré typy mladých aromatických potrebujú čas na prevzdušnenie, vďaka čomu svojim konzumentom zabezpečia pohár tej najkvalitnejšej krvavočervenej tekutiny.

Aby sa tak stalo, víno by malo prejsť pred podávaním procesom dekantácie. Ibaže tá môže zabrať oveľa viac času, ako máme k dispozícii v prípade nenahlásenej návštevy alebo návalu kvality chtivých zákazníkov v reštaurácii. Bežný spôsob dekantácie navyše víno nezbaví všetkých neželaných substancií, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Množstvo filtrov zabezpečuje dekantáciu tým najkoncentrovanejším kyslíkom.

Dokonalá súhra filtrov

iSommelier je výrobok, na ktorého tvorbe sa podieľala najlepšia svetová someliérka roku 2016, Paz Levinson, a autori sprievodcu po svete vína Michel Bettane i Thierry Desseauve v spolupráci s Francúzskou somelierskou asociáciou. Výsledkom ich práce je karafa pracujúca na báze molekulárnej filtračnej technológie, ktorá dokáže izolovať kyslík zo vzduchu.

„Austrálske víno Penfolds St. Henri Shiraz ročník 2012 sme testovali po dvoch minútach dekantovania. Je to víno, ktoré sa zvyčajne musí dekantovať aspoň dve a pol hodiny. Urýchlenie procesu nám v reštaurácii ohromne pomohlo. Chuť vína pred a po dekantácii bola navyše neporovnateľná.“ Will Lyons

Vzduch, ktorý dýchame, obsahuje 21 % čistého kyslíku a 78 % dusíku. Je navyše znečisťovaný prachovými časticami, pachmi a oxidom uhličitým. iSommelier do seba najprv nasaje okolitý znečistený vzduch a prefiltruje ho, aby ho zbavil všetkých kontaminantov. Následne prístroj vyšle prečistený vzduch ďalšími dvomi filtrami, ktoré kyslík oddelia od dusíka a oxidu uhličitého. To, čo v prístroji zostane, je 90 % koncentrovaný kyslík. Práve ním je na záver víno prevzdušnené. Keďže tento kyslík je maximálne koncentrovaný a prečistený, proces dekantácie sa radikálne zrýchli.

Víno bez kontaminantov

Vďaka kvalitným filtrom odstráni iSommelier z červeného vína akékoľvek stopy po metanole, oxide siričitom a ďalších škodlivinách, ktoré sú zvyčajne vo víne prítomné. Proces dekantácie je tak efektívnejší, dôkladnejší a zdravší. iSommelier navyše vďaka špecifickej úprave vína podčiarkne jeho prirodzenú vôňu a chuť, a dokáže tak pozdvihnúť aj úroveň vín s nižšou kvalitou. Práve preto nemôžeme iSommeliera degradovať výhradne na dekantačný prístroj. Je to jednoducho vynález, ktorý dokáže každé víno zbaviť akýchkoľvek limitácií..

“S iSommelierom sme začali pracovať len pred týždňom. Včera sme otvorili fľašu Château Mouton Rothschild ročník 1985, ktorý sme zákazníkom dokázali podávať už 30 minút po odzátkovaní, a to s dokonalou arómou. S iSommelierom dokážeme pracovať  rýchlo aj v prípade, že víno potrebuje pred podávaním prevzdušniť. Ťažké taníny prítomné v niektorých vínach sa v iSommelieri raz-dva rozpadajú. Vďaka tomu môžeme v našej reštaurácii podávať víno bez toho, aby sme museli dlho čakať na dekantáciu.“ Alan Roisier

 

Mobilná aplikácia vám s dekantáciou vín značne pomôže.

Aplikácia iFAVINE

iFAVINE obsahuje výdatné množstvo informácií súvisiacich s vínom a vinárstvom, ako aj odporúčania od profesionálnych znalcov vína, týkajúce sa vhodnej doby dekantácie. Vďaka aplikácii iFAVINE sa milovníci vína dozvedia o svojom obľúbenom nápoji množstvo overených informácií a získajú priestor pre rozvoj komunikácie medzi výrobcami vína a konzumentmi. Aplikácia navyše používateľovi umožňuje ovládať prístroj bez káblového pripojenia k sieti.

Vychutnajte si rýchlo prevzdušnené víno i v prírode.

Tip Vitariána

Nabíjateľná batéria predávaná oddelene od zvyšku prístroja ponúka pohodlnú možnosť dekantovania vín za pomoci iSommeliera bez toho, aby sme prístroj museli zapojiť do zdroja elektrickej energie. Vďaka prenosnej nabíjateľnej batérii vydrží iSommelier pracovať až jednu hodinu a je teda vhodný i pre tých, ktorí si kvalitné víno radi vychutnávajú  mimo civilizácie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency