Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vianoce a ako je to vlastne s tými darmi

Užitočné rady na Vianoce, nielen o daroch

05. 12. 2016 Tipy Deti Rodičia Zima  Jiří Šustr
Vianoce a ako je to vlastne s tými darmi

Dary symbolizujú vzťahy medzi ľuďmi. Dary pod stromčekom predstavujú určitú výmenu vecí medzi členmi rodiny. Dary sú signálmi alebo symbolickými značkami. Nielen v materiálnom slova zmysle, ale najmä v emocionálnom. Akoby boli mostom alebo vytvárali silu siete rodinných vzťahov. Niekto daruje banálnu, resp. vyslovene nepotrebnú vec (napr. papuče, takže ich máte doma už asi 15 párov). Niekto zase daruje extrémne drahú vec do takej miery, že obdarovaný je zaskočený a môže začať hútať, čo tým asi dotyčný myslel. Vianoce by ale nemali byť iba o hromadení pôžitkov a vecí.

Sú peniaze vhodným darom?

Niektorí majú vo zvyku dávať na Vianoce svojim blízkym nielen vyslovene materiálne veci, ale aj peniaze. Peniaze môžu pôsobiť neosobne. Niekto by možno namietal, že sa vytráca čulý ruch rituálu rozbaľovania darov. Možno by naozaj pôsobilo divne, ak by si rodina otvorila obálky a po pár minútach by nastalo ticho. Na druhej strane, peniaze môžu byť vhodným nápadom pre mladé rodiny, ktoré si budujú domácnosť. Azda najvhodnejšia je kombinácia oboch možností, finančnej hotovosti aj konkrétneho daru. Informácie na tému darovania peňazí alebo darovania materiálnych vecí priniesli prieskumy Joela Waldfogela, profesora aplikovanej ekonómie z Minnesotskej Univerzity. Zaujímavosťou je, že ak by mali obdarovaní ľudia prijať peniaze vo výške ceny darov, ktoré dostali, urobili by tak. Prijali by však oveľa nižšiu sumu peňazí ako bola pôvodná cena darov.

Peniaze ako dar

Na čo sa na Vianoce stresovať

Vianoce sú aj akousi skúškou našej povahy. Niektorí z nás sa zhrozia, že zabudli odlepiť cenovku z daru, iní, najmä perfekcionisti, majú nutkanie absolútne dokonale prestrieť stôl. Takto si zbytočne vnášajú do sviatočnej nálady napätie, ktoré môžu potom prenášať aj na ostatných. Samozrejme, je to otázka voľby, ako chce jednotlivec, alebo ten ktorý člen rodiny, prežiť vianočné sviatky. Vhodnejšie je utíšenie ducha, relax. Určite nie je dobré, ak sa počas Vianoc „vytiahnu“ ťažké rodinné témy alebo sa pripomínajú „staré hriechy“. Možno by stačilo, ak by sme na Vianoce boli jednoducho spolu, a to doslova, v emocionálnom slova zmysle. Byť spolu, samozrejme, neznamená iba sedieť spoločne, celá rodina, za prestretým stolom. Vianoce sú skôr príležitosťou zdieľať radosť z toho, že sme, že existujeme, že sa vieme spoločne tešiť z prežívanej sviatočnej prítomnosti.

Dary drahé, dary lacné?

Pri kupovaní darov pod stromček môžu niektorí mať problém, ak si zaumienia kúpiť svojim blízkym skutočne neprimerane drahé veci. Môžu sa aj trápiť, ak by na tieto veci nemali finančné prostriedky. Opäť sa zbytočne stresujú. Miera tohto stresu práve poukazuje na to, čo sme písali v úvode, že dary symbolizujú vzťahy. Kupovať drahé veci a prípadne sa kvôli tomu zadlžovať skutočne nie je potrebné. Veď ani knihu nemôžeme hodnotiť podľa jej obalu. Lacnejší dar môže potešiť rovnako, ako drahý. Zážitok z obdarovania, jednoducho, nemôže mať cenovku. Vzťahy sú cennejšie a majú hlbší zmysel.

Tip Vitariána
  • neprejedajme sa
  • nepreháňajme to s alkoholom
  • skúsme kúpiť blízkym zdraviu prospešnú vec
  • jedzme zdravé veci, ovocie, rôzne oriešky nie sú na Vianoce len na ozdobu
  • vhodná je vychádzka, najlepšie do prírody
  • buďme ohľaduplní k životnému prostrediu, separujme množstvo obalov
  • pozerajme TV o polovicu menej ako zvykneme, zahrajme si radšej spoločenskú hru
  • zastavme sa a venujme sa duchovným veciam

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency