Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Biobar Raw Vegan Fusion: miesto pre každého

Rozhovor s majiteľom baru, šéfkuchárom a nadšencom surovej stravy Andrejom Maťkom

30. 10. 2016 Stravovanie Vitariánstvo bio  Hana Moravčíková
Biobar Raw Vegan Fusion: miesto pre každého

Vôňa novoty z dielne úspešného projektu

Projekt Vitarian, ktorý už štyri roky prináša do slovenských internetových i tlačových médií zaujímavé články z oblasti zdravého životného štýlu a ekologického spôsobu života, a ktorý nás zásobuje tými najzdravšími možnými rastlinnými bio potravinami v surovom stave, expanduje aj do novej spoločenskej sféry. Otvára svoje dvere nie len do nových showroomov, kde si zákazníci môžu obzrieť kuchynské prístroje najvyššej kvality, ale predovšetkým do kaviarne, reštaurácie či ako sám názov hovorí: do bio baru.

V novom showroome Biobaru si môžete pozriete prístroje z ponuku portálu vitarian.sk naživo.

Nová podoba alternatívy

Ak si automaticky predstavujete alternatívny priestor plný indických šatiek a zahltený vôňou vonných tyčiniek, vytvorili ste si nesprávnu predstavu a čím skôr by ste sa mali presvedčiť o tom, ako Biobar Raw Vegan Fusion skutočne vyzerá. Neveľké priestory odrádzajú hlučné skupiny ľudí, a tak toto miesto ponúka skvelý priestor pre rozhovor, stretnutie i pracovný obed. Jedenásť pohodlných stoličiek tu čaká i na rodinné oslavy, stretávky či teambuildingy, ktorým je Biobar Raw Vegan Fusion ochotne k dispozícii.

K spoločensky stráveným chvíľam vám ochotný personál naservíruje riadne dávky chuťovo vycibrených zelených, fialových aj bielych smoothies, ostré čerstvé šťavy i teplé nápoje. Ak prídete vyhladnutý, môžete si pochutnať na jednej z hustých polievok alebo na poctivom šaláte s dokonalým krémovým dresingom, ktorý vzišiel „z mixéra“ samotného majiteľa Andreja Maťka. Práve on vám v nasledujúcich riadkoch načrtne, s akou víziou sa do svojho bio baru začiatkom tohtoročnej jesene púšťal.

Slovensko je malá krajina a ťažko si predstaviť, že dokáže zásobovať reštauráciu výhradne potravinami v bio kvalite. Odkiaľ pochádzajú ingrediencie, ktoré v bare používate?

Vízia bola samozrejme idealistická – priniesť na bratislavský trh priestor, ktorý by mal tie najkvalitnejšie bio organické potraviny. Aj keď však našu kuchyňu zásobujeme kvalitnými bio čerstvými potravinami z Rakúska a bio sušenými plodmi a orechmi z Nemecka či bio olejmi a koreninami z celého sveta, náš potravinový trh v súčasnej dobe nie je schopný poskytnúť úplne všetky ingrediencie, ktoré v receptoch využívame, výhradne v bio kvalite. Používame však potraviny v tej najvyššej možnej kvalite. Ak by sme chceli dovážať všetky ingrediencie v bio kvalite zo zahraničia, cena jednotlivých pokrmov by musela byť podstatne vyššia.

Ako vznikli recepty na jedlá, ktoré sa v bare pripravujú a kto stojí za ich prípravou?

Mnohoročné skúsenosti s prípravou vegánskej a vitariánskej stravy, vedenie kurzov (ne)varenia a záujem o experimentovanie s netradičnými i domácimi chuťami ma priviedli k mnohým vlastným receptom, z ktorých som vybral niekoľko najpopulárnejších. Na kurzoch som odpozoroval, ktoré jedlá a nápoje ľuďom najviac chutia a na základe toho som vybral niekoľko šalátov, dresingov, polievok a smoothies, ktoré majú ako u vegánov tak aj u „všežravcov“ úspech.

Jeden z mnohých chutných, sýtych a nutrične vyvážených šalátov z ponuky Biobaru.

V čom sa Raw Vegan Fusion líši od ostatných bratislavských priestorov s podobným zameraním jedálneho lístka?

V Bratislave je síce niekoľko reštaurácii s viac či menej zdravým jedlom, no predsa len tu bola medzera. V našom bare sa nesnažíme iba o jedlo, ktoré by bolo zdravé. Najpodstatnejšia vlastnosť jedla je, aby nám chutilo a aby atraktívne vyzeralo, aby sa nám pri pohľade naň zbiehali slinky. Až potom by malo byť zdravé. Pretože ak jeme zdravé jedlo, ktoré nám nechutí, tak to asi dlho nevydržíme. Náš bar navyše apeluje na každého človeka, ktorý má aspoň aké-také ekologické cítenie. Nemá dizajn, ktorý by prislúchal jednému konkrétnemu filozofickému zameraniu alebo koníčku. Je skrátka pre každého, kto má chuť stravovať sa zdravo.

Názov napovedá, že sa jedná o vitariánsky priestor, teda o reštauráciu, kde sa na tanieri podáva výhradne surové vegánske jedlo. Je to tak?

Naši zákazníci sa môžu spoľahnúť na to, že 100 % našich jedál je vegánskych. Na úpravu potravín do rôznych konzistencií používame predovšetkým mixér Vitamix a odšťavovač Kuvings a asi 99 % našich jedál a ingrediencií je skutočne v raw kvalite.

Čo považujete za svoje top ingrediencie?

Rozhodne k nim patrí bio sušené mango a bio sušený ananás. Ponúkame ich už nejaký čas v našom e-shope a ľudia ich zvyčajne kupujú ako snack alebo desiatu pre deti, ale v skutočnosti sa dajú využívať aj pri príprave hlavných chodov. Sú skvelé napríklad v omáčkach, v polievkach alebo v dresingoch. Dodajú im skvelú konzistenciu, zaujímavý slad a samozrejme vysokú nutričnú hodnotu.

Biobar Raw Vegan Fusion je otvorený približne mesiac. Máte už nejaké vízie do budúcna, alebo sa sústreďujete predovšetkým na súčasnosť?

Vízie určite existujú. Chceli by sme bar pretvoriť na kreatívny a konštruktívny priestor, ktorý by neslúžil iba ako reštaurácia. Chystáme sa tu usporiadavať hodiny jogy, prenajímať priestory na súkromné oslavy, pripravujeme prednášky a kurzy (ne)varenia a stretávať sa u nás budú aj fanúšikovia Wima Hofa. Za takýmito účelmi chceme bar využívať predovšetkým cez víkendy, alebo po hlavnej otváracej dobe (pozn. red. otváracia doba Biobaru je od 10:00 do 18:00). Zákazníci si u nás môžu zakúpiť ingrediencie, ktoré pri príprave jedla využívame a čoskoro plánujeme sortiment nášho obchodu doplniť aj o kvalitnú nemeckú bio kozmetiku.

Je personál baru ochotný vyhovieť osobným požiadavkám zákazníka?

V menu nájdete množstvo štiav a smoothie, ale zákazníkovi samozrejme môžeme pripraviť taký nápoj, aký má rád. Do nápojov môžeme takisto pridať niektorú z bio superpotravín (konopné semienka, kakao, chlorellu, spirulinu atď), ktoré ponúkame – tiež podľa voľby zákazníka. To isté platí aj pri šalátoch alebo polievkach. Výhodou všetkých týchto jedál je, že sa v nich nachádza len málo alergénov, takže sa u nás najedia dosýta aj tí, ktorí s tým majú bežne problém a musia z jedál jednotlivé ingrediencie vyhadzovať.

Ľudia považujú surovú vegánsku stravu za ľahké jedlo, z ktorého sa nedá dosýta najesť. Ako je to v Raw Vegan Fusion? Odchádzajú hostia sýti?

Šaláty aj polievky som navrhol tak, aby to boli kompletné jedlá, teda aby obsahovali tak tuky, ako aj cukry a bielkoviny. Niektorí zákazníci sa obávajú, že sa „len“ zo šalátu nenajedia a objednajú si aj polievku, ale naše porcie sú naozaj veľké, takže nakoniec zistia, že jedna pravdepodobne postačí. Pol litra hustej polievky alebo pol kila šalátu s riadnymi ingredienciami a krémovým dresingom zasýti každého bežného jedáka.

Blíži sa zima a tohtoročná sychravá jeseň a chlad ľudí ťahá k teplým pokrmom. Má bar čo ponúknuť aj v chladnom ročnom období?

Áno, ako som už spomínal, bol by som rád, keby toto miesto slúžilo každému, nie len vitariánom. Práve preto ponúkame i niekoľko kvalitných čajov a kávu. Surová strava a polievky predovšetkým, však majú pri podávaní 40 stupňov (pozn. red. je to teplota, pri ktorej sa neničia živé enzýmy v potravinách), takže telo príjemne zahrejú. Rozhodne teraz nepodávame vychladené gazpacho.

Posledná otázka na záver: prečo by si mali ľudia vybrať práve tento vegánsky resp. vitariánsky podnik? Už sme spomínali samotné priestory, ale v čom ďalšom bar vyniká?

Všetky naše jedlá sú vytvárané z prvosurovín, ktoré osobne vyberáme zo širokej svetovej ponuky. Žiadne spracované potraviny ani polotovary. Ľudia, ktorí v bare pracujú nie sú náhodnými zamestnancami. Pre mňa ani pre nich sa nejedná o biznis. Je to niečo ako poslanie. Pracovné i voľné chvíle trávime čítaním fór, nových článkov a správ zo sveta zdravia. Jedlá kombinujeme na základe ich nutričných a chuťových hodnôt a na základe toho, čo urobia s našim trávením. To sa v bežných reštauračných zariadeniach rozhodne nestáva...

Priamo v Biobare nájdete aj širokú ponuku dostuných biopotravín, kníh, audiokníh a kuchynských prístrojov.

Tip Vitariána

Biobar Raw Vegan Fusion si skutočne potrpí na servírovaní. Nechajte sa po návšteve inšpirovať a podávajte svojmu partnerovi smoothie v elegantnom vínovom pohári na stopke. Kto povedal, že romantický večer musí byť zalievaný vínom? Skúste ho okoreniť napríklad afrodiziakálnym krvavočerveným alebo oranžovým smoothiem. Tipy na recepty nájdete napríklad v Raw kreáciách.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency