Organické pestovanie

Ako na to?

Organické pestovanie alebo plánované záhradkárstvo bez jedov je najlepším spôsobom tvorenia chutného jedla, ktoré bude budovať naše telo.

Organické pestovanie

Postupy organického pestovania využívajú prirodzený cyklus rastlinného života v prírode – narodenie, život, smrť, návrat rozkladom do zeme a obohatenie pôdy pre nasledujúce cykly. Zachovanie ekológie vo vašej záhrade môže byť veľkým faktorom pre zachovanie ekosystému vo vašom vlastnom tele.

Organické záhradkárstvo je súčasťou prirodzenej hygieny – je to systém rastúcich zdravých rastlín v spolupráci s prírodou používajúc len prirodzene sa vyskytujúce materiály na vylepšenie pôdy a hnojenie, a na boj proti hmyzu, či chorobám.

Organické pestovanie a prirodzená hygiena pracujú rovnakým spôsobom – ak telu poskytnete čo najlepšie možné podmienky pre optimálne zdravie, vyhnete sa chorobe, a ak záhrade poskytnete čo najlepšie možné podmienky pre rast zdravých rastlín, ak pracujete s prírodou namiesto proti nej, ak dodržiavate rovnováhu prírody namiesto toho aby ste ju narušovali, môžete očakávať úspech. Budete zbierať bohatú úrodu jedla vynikajúcej chuti s vysokou výživnou hodnotou a bez zvyškov chemických hnojív a jedovatých postrekov.

V 80-tych rokoch začal vzrastať záujem o organické pestovanie ako riešenia environmentálnych problémov a začalo rásť povedomie o dôležitosti organickej potravy na zlepšenie zdravia.

Čo naozaj sú organicky vypestované potraviny?

Organické pestovanie bolo tradičným pestovaním v Európe, ale v 40-tych rokoch sa farmári a záhradkári v USA začali viac a viac vzďaľovať niekdajším metódam pestovania a začal prevažovať chemický spôsob pestovania. Približne v tomto čase vzniklo významné hnutie organického pestovania vedené J. I. Rodale-om z Pennsylvánie. Odvtedy veľa jeho nasledovníkov začalo pestovať ovocie a zeleninu vynikajúcej kvality.

J.I. Rodale pracoval na veľkom množstve verejných projektov, napríklad proti pesticídom, veľa znamenal pre vedu v oblasti poľnohospodárstva a pomohol zaviesť pojem „organický“. Jeho organizácia sformulovala vedeckú definíciu organicky pestovaných potravín, ktorá je dodnes väčšinovo akceptovaná. Táto oficiálna definícia znie: „Organicky pestované potraviny sú potraviny pestované bez pesticídov, pestované bez umelých hnojív, rastúce v pôde, ktorej obsah humusu je zvýšený použitím prírodných minerálnych hnojív a neboli ošetrované s konzervačnými látkami, hormónmi, antibiotikami, atď."

Základné kroky k založeniu úspešnej organickej záhrady 

Existujú rôzne spôsoby, ako vytvoriť živú pôdu obsahujúcu všetky známe a neznáme minerály a bilióny mikroorganizmov. Ak bola pôda vašej záhrady znečistená chemickými hnojivami, pesticídmi a herbicídmi alebo vyčerpaním organickej hmoty bez návratu látok späť do pôdy, budú vaše hrdinské opatrenia, kým prinavrátite systému harmóniu, trvať dlhšie obdobie.

Aj vami nedotknutá pôda mohla byť znečistená, okradnutá o vrchnú pôdu staviteľmi alebo jej hodnota znížená zmiešaním so spodnou pôdou. Povrchová pôda je tmavšia a úrodnejšia ako spodná. V týchto prípadoch však nová záhrada nemala čas vybudovať hlbokú drobivú pôdu plnú mikroorganizmov a živín. Ale vždy môžete zožať prvý rok úspešnú úrodu, ak sa budete riadiť týmito jednoduchými krokmi:

Vytvorte živú pôdu

A to takú, ktorá bude svetlá a drobivá, zrnitá, vodu zadržiavajúca a obsahujúca všetky látky pre rast rastlín. Musí obsahovať organický materiál, živé organizmy, správnu vlhkosť a živiny pre rastliny. Existujú tri základné typy pôdy: íl, piesok a hlina.

Ílovité pôdy majú obmedzené prevzdušňovanie a korienky rastlín ťažko prenikajú pôdou. Sadra a vápno môžu zlepšiť prevzdušnenie a odvodnenie. Organický materiál zlepší cirkuláciu vzduchu (kompost, kôra, rašelina, piliny a lístie).

Piesočnaté pôdy majú opačný problém – majú veľa kyslíku a korienky prechádzajú pôdou ľahko. Dobré odvodnenie - až príliš! – vo vode rozpustné živiny prechádzajú pôdou príliš rýchlo. Pridajte jemne štruktúrovaný, hubovitý organický materiál, ktorý drží živiny a vodu, napríklad rašelinu. Tá sa navyše pomaly rozkladá, ale neobsahuje takmer žiadne živiny. Kompost sa rozkladá rýchlejšie, ale obohacuje pôdu o veľa živín. Drevo nie je veľmi prínosné, s ílom môžete vytvoriť harmóniu. Pridaním týchto a iných organických materiálov sa môže piesočná pôda zmeniť na dobrú záhradnú hlinu na pestovanie zdravých a silných jedlých rastlín.

Hlina je ideálnou pôdou. Málo záhradkárov je obdarených prirodzene hlinitou pôdou, ale kdekoľvek si ju môže každý postupne vytvoriť sám.

Organické pestovanie

Udržujte pôdu

Pôdu je nevyhnutné udržiavať v zeleninovej záhrade a pod ovocnými stromami neustále pokrytú vrstvou organického mulču. Mulč je pre záhradu a vinice rôzny vo výške, pre ovocné stromy je vrstva najvyššia.

Starajte sa o vhodnú vlhkosť

Poriadne zalievanie raz až dvakrát do týždňa je vhodnejšie ako slabé zalievanie každý deň. Slabá dažďová sprcha by harmonogram zalievania nemala narušiť. Plytká voda núti korene smerovať hore k vlhkosti a môže rastliny zabiť. Hĺbkové zalievanie podporuje hlboký a silný koreňový systém. Polievajte skoro ráno alebo neskoro večer. Neprelievajte záhradu alebo stromy až príliš – polievanie nie je potrebné každý deň.  

Pretože bežná voda má zvyčajne vysoký obsah sodíka, nemalo by sa s ňou polievať. Končeky listov mnohých rastlín polievaním umelo fluorizovanou vodou alebo vodou s vysokým obsahom fluóru zhnednú.

Začíname!

Odstráňte trávu a burinu v záhrade a prekopaním uvoľnite miesto pôde, ale vyhnite sa obracaniu spodnej pôdy nad ornicu. V nasledujúcich rokoch pravdepodobne nebudete musieť skoro vôbec okopávať, pretože ak pestujete organicky so stálym zamulčením, s pôdou sa bude pracovať ľahko.

Pôdu natenko posypeme organickým kompostom (alebo ho trochu prekopeme, ak chceme), a pokryjeme mulčom. Toto by sme mali urobiť aspoň 3 - 4 týždne pred prvým sadením. Medzi vrstvy mulču zahrňte všetky vaše zvyšky zo stola (najlepšie surové). Začnite to robiť hneď a pokračujte ako záhradu vysadíte a rastie (špeciálne banánové šupky sú bohatým zdrojom živín a dážďovky ich milujú). Tieto zvyšky zo stola sa nikdy nestanú odpadom. Ak sa skryjú do mulču, nebudú vôbec páchnuť. Časom sa organická hmota v pôde zmení na humus a pomocou baktérií a dážďoviek sa bude pod mulčom vyvíjať a vynikajúco vyživí vaše rastliny.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

www.rawfoodexplained.com

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 101