Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Cesta je cieľ

o zmene v stravovaní

07. 01. 2014 Stravovanie Ovocie Zelenina Mladosť Vitariánstvo  Andrej Maťko
Cesta je cieľ

Telo pritom nemá rado takéto prudké zmeny, ba dokonca – sa  proti nim bráni. Telo nemá rado ani dočasné riešenia v štýle mesačnej diéty, ktorú i tak raz ukončíme a opäť sa vrátime k nezdravému spôsobu života. Práve takto vzniká na príklad „jojo-efekt“, ktorý poznáme asi všetci. Mnohí, ktorí prechádzajú na zdravšiu výživu, dokonca pocítia zhoršenie zdravotného stavu, pretože sa telo začne zbavovať roky uložených jedov, čo býva nepríjemné. Toto ľudí demotivuje, a tak so zdravým stravovaním prestávajú.

Mali by sme si uvedomiť, že na uzdravenie svojho tela potrebujeme približne rovnaký čas, aký sme ho oslabovali a otravovali. To isté platí aj pre kilá navyše. Ak ste 10 rokov priberali 1kg ročne, nemôžete chcieť schudnúť týchto 10 kíl za pol roka bez toho, aby ste si neublížili. Vaše telo sa poteší pozvoľnej zmene životného štýlu, ktorá môže vyzerať aj nasledovne: postupne dopĺňate do svojho stravovania surovú stravu, do denného programu zase primerané množstvo pohybových aktivít. Po dvoch mesiacoch sa pozitívny efekt určite dostaví a práve tento vám dodá odvahu aj silu pokračovať v novom smerovaní ďalej.

Ja som začal so zeleným smoothie. Každý deň som si pripravil asi polliter z čerstvého ovocia a listovej zeleniny, a tak som mal nové raňajky, celkom odlišné od tých klasických kontinentálnych raňajok pre drevorubačov. Trvalo asi rok, kým som prišiel na to, ako pripraviť nielen zdravý, ale aj chutný a opticky príťažlivý nápoj. Kilá išli pomaly dole, vitalita a chuť hýbať sa vzrastali. Začal som však postupne pozorovať, že moja vitalita po fantastickom predpoludní rapídne klesá a to ihneď po obede, kedy som si doprial varené jedlo s vysokým podielom sacharidov (zemiaky, pizza, špagety, ryža). Z tohto obeda mi náhle oťažel žalúdok a chcelo sa mi spať. Keď som jedlo konečne strávil,  dostavil sa za krátko „vlčí“ hlad na sladké. Vyskúšal som teda na mesiac úplne vylúčiť sacharidové jedlá a výsledok ma tak ohromil, že som pri tom ostal s malými výnimkami dodnes.

Sedavý spôsob života, akým žije väčšina z nás, totiž vôbec nevyžaduje príjem takého množstva cukrov, na aké sme v podobe pečiva, ryže či zemiakov zvyknutí. A tak som obed nahradil buď zeleninovou polievkou, krátko podusenou zeleninou na ázijský spôsob alebo šalátom, čiže jedlami s nízkym glykemickým indexom, ktoré dodávajú energiu telu postupne, nespôsobujú žiadnu ťažobu či žiaden dodatočný hlad po sladkom. 

Aby mi nechýbal teplý obed, začal som si pripravovať teplé  polievky zo surovej zeleniny. V mixéri Vitamix sa dá pripraviť teplá raw zeleninová polievka, pretože vysoké otáčky ju dokážu zohriať na príjemných 40 stupňov, čo je teplota, pri ktorej si potraviny zachovávajú všetky svoje živiny. Naučil som sa pripraviť si takisto zdravé sladké hriechy, vynechal som kravské mlieko a nahradil ho mandľovým, vynechal som cukor a nahradil ho xylitom, vynechal som takisto aj bežné maslo a nahradil ho kakaovým či orieškovým. V mixéri sa dá pripraviť všetko, aj čisto ovocná zmrzlina. 

Dnes, po 3 rokoch takéhoto „experimentovania“, tvorí surová strava asi 80% môjho jedálnička. Výsledok? Dávno som sa necítil tak dobre! Žijem zdravo a netrpím pritom askézou, doprajem si tých 20% menej zdravej stravy  bez toho, aby mi to ublížilo. Pretože mojim cieľom nie je povýšiť  dodržiavanie diéty nad našu radosť zo života, kam bez pochyby patrí aj slasť z jedenia chutných jedál. Sem tam nejaký prehrešok neuškodí, navyše v takejto zriedkavej forme chutí oveľa lepšie a výraznejšie.

Nerobte z diéty martírsku cestu, pri ktorej si musíte odriekať a trpieť. Naopak, využite všetku svoju fantáziu na prípravu zdravých jedál, inšpirujte sa v knihách, na školeniach či na internete. Cestu za zdravím si môžete užívať a čím dlhšie na nej budete, o to krajšie a ľahšie sa vám v nej bude pokračovať ďalej. „Vedľajšie účinky“ cesty za zdravím sú totiž veľmi príjemné: pevné zdravie, štíhle telo, jasná hlava a,... nebudem ďalej prezrádzať...skúste si to sami!

Vydajte sa sami na cestu za zdravím a ja vám na nej želám veľa odvahy, disciplíny, výdrže a schopnosti odolávať tlaku z vášho okolia. 

So zeleným pozdravom,

Andrej Maťko.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency