Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

S jedom na perách

Čo hovorí veda na olovo v rúžoch?

22. 08. 2016 Chemické látky  Hana Moravčíková
S jedom na perách

Zmyselné pery našich predkov

Pery si údajne farbili načerveno i Sumeri, a to už neuveriteľných 5 000 rokov pred n. l. K stále aktuálnemu trendu sa o dve tisíc rokov neskôr pridala i Kleopatra, ktorá svojimi červenými perami opantávala celý Egypt. Ibaže od čias Kleopatry a starých Sumerov, kedy sa „rúž“ vyrábal z drveného hmyzu a z farebných polodrahokamov, sa zloženie tejto súčasti takmer každej dámskej kabelky značne zmenilo. Hmyz a polodrahokamy vystriedali ingrediencie, ktoré síce zlepšili konzistenciu, trvanlivosť, nanášanie i farbu rúžov, no chemické zloženie sa za vidinou dosiahnutia týchto atribútov dostalo na tenký ľad.

Olovo – kameň, ktorý zo srdca len tak ľahko neodpadne

Olovo je chemický prvok, ktorý sa prostredníctvom krvi dostáva až hlboko do tkanív, kde sa správa ako toxín. Usádza sa na mozgu a na kostiach a jeho schopnosť mutovať komplikuje jeho vylučovanie z tela.  Má negatívne účinky na kardiovaskulárny systém, imunitný systém i na reprodukciu. 

Pred nanesením rúžu je na mieste zvážiť dôsledky, ktoré môže jeho celoživotné používanie spôsobovať. Stoja červené pery za to?

Na verejnosť čoraz častejšie preniká skutočnosť, že súčasťou mnohých rúžov je práve tento nebezpečný neurotoxín, ktorý môže v ľudskom tele spôsobiť poruchy učenia, správania i komunikovania. Táto skutočnosť znepokojila niekoľko vedeckých inštitúcií, ktoré sa pustili do fundovaných štúdií o zložení populárnych červených tyčiniek krásy.

Ukázalo sa, že olovo je v rúžoch prítomné do väčšej miery, než sa vedci pôvodne nazdávali. Napriek tomu, že na zložení rúžov prítomnosť olova nie je uvádzaná, výskum Amerického úradu pre potraviny a liečivá z roku 2010, ukázal, že olovo sa nachádza v každom zo 400 testovaných rúžov, a to konkrétne v hladinách od 0,9 do 3,06 ppm.

Ako je teda možné, že olovo nie je uvedené v zozname použitých ingrediencií? Olovo ani ďalšie škodlivé kovy, ktorých pozostatky možno nájsť v kozmetike, totiž nie je zámerne pridávanou ingredienciou. Je prosto súčasťou materiálov, z ktorých sa produkt vyrába. Keďže olovo teda nie je cielenou prísadou kozmetických produktov, kozmetické spoločnosti nevyžadujú, aby bol jeho obsah uvedený na obaloch výrobkov.

Olovo je kov, ktorý nepatrí na tanier, do pohára ani do kozmetiky. Na všetkých troch "frontoch" sa však predsa len nachádza.

Škodí či nie?

Podľa lekárov a vedcov zistené hladiny olova v rúžoch nespôsobujú priame poškodenie ľudského organizmu:

„Preskúmali sme potenciálne riziká, ktoré by mohli vyplynúť z používania rúžov s obsahom olova a usúdili sme, že keďže rúže sú určené na vonkajšie použitie a do tráviaceho systému sa z nich dostáva len veľmi malá časť, nepredstavujú pre človeka zdravotné riziko.“

Dôležitý je však i dodatok, ktorý k  výroku zverejnil Americký úrad pre potraviny a liečivá. Podľa neho totiž výskumy musia naďalej pokračovať z nasledujúceho dôvodu: i keď je množstvo olova v jednom rúži zanedbateľné, milióny žien si ho na pery aplikujú často od adolescencie prakticky do staroby. Vplyv olova a ďalších toxínov na ich organizmus je preto nepretržitý.

Budúcnosť rúžov

Práve výskum dlhodobého vplyvu nízkych hladín olova na organizmus bude kľúčový pre budúce zloženie rúžov. Množstvo žien si ho totiž k ústam prikladá častejšie ako pohár vody. Podľa štúdie vedenej Kalifornskou univerzitou existujú ženy, ktoré si rúž na pery nanášajú dokonca až 14-krát denne. Následkom častého používania rúžov do tráviaceho traktu žien prenikne väčšie množstvo olova, ako je bežné, pretože na pery sa tak dostáva odhadom až 87 mg rúžu denne.

Ako sa môže bežný konzument brániť toxínom z rúžov a iných kozmetických produktov? Nateraz je najistejšie znížiť frekvenciu ich používania. Toxíny sú prítomné všade okolo nás a množstvu z nich sa jednoducho nedokážeme vyhnúť. Už samotné olovo je prítomné vo vzduchu i vo vode. S rúžom je to však inak, pretože jeho používanie je čisto v našich rukách. Za zváženie stojí i prehodnotenie používania make-upu a rúžov i mladých dievčat, ktorých telá sú v boji proti toxínom mimoriadne slabé. 

Ak máte radi červené pery, rúž z obchodu nie je jedinou možnosťou, ako ich získať. Skúste si vyrobiť vlastné domáce balzamy či rúže a vyhnete sa nielen olovu, ale aj mnohým iným škodlivinám.

Tip Vitariána

Výroba rúžu nemusí byť taká zložitá, ako sa môže zdať po prečítaní ingrediencií na výrobkoch v bežných drogériách. Na internete je dostupných množstvo receptov s relatívne nenáročnými ingredienciami, s ktorými si rúž vyrobíte i sami. Skúste napríklad kombináciu včelieho vosku, bambuckého masla a kokosového oleja. Zvolený odtieň je možné dosiahnuť i prírodnými cestami – kakao, cvikla alebo kurkuma docielia rôzne odtiene požadovaných farieb. Ak chcete, aby rúž i príjemne voňal, pridajte zopár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency