Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rakytník

Oranžový zázrak

20. 03. 2017 Trávenie Vitamíny Ovocie antioxidanty  Lucia Blažiová
Rakytník

Jednoduché pestovanie, komplikovaný zber

Rakytník rešetliakový (lat. Hippophae rhamnoides) je opadavá drevina, ktorá sa kedysi vyskytovala najmä v Ázii (v Mongolsku, Číne, Indii). Kvôli svojej nenáročnosti na pestovanie a širokému spektru využitia je však dnes rakytník rozšírený už prakticky vo všetkých kútoch sveta.

Plody rakytníka sú mäkké, bez stopky a na výhonkoch sú veľmi pevne prichytené. Pri snahe o odtrhnutie môžu prasknúť a cenná šťava z nich vytečie. Odporúča sa preto bobule oberať až v zime, keď teploty klesnú pod nulu a bobule sú zamrznuté. Ker rakytníka má navyše množstvo malých tŕňov, ktoré môžu zber plodov ešte mierne skomplikovať. Na trhu sú však už dostupné mnohé kvalitné rakytníkové výrobky, takže záujemcovia o ne si môžu veľa práce ušetriť.

Účinky rakytníka

Blahodarné účinky rakytníka sú známe už po stáročia. Ako prírodné liečivo sa využíva v tibetskej a čínskej medicíne a dlhú tradíciu využitia má tiež v Rusku a Mongolsku.

Rakytníková šťava je v čase choroby dokonalým zdrojom vitamínu C.

Cenený je najmä kvôli svojim oranžovým bobuliam, ktoré majú obrovské množstvo spomínaného vitamínu C, a aj preto sa mu často hovorí citrusovník severu. Sýto oranžovú farbu bobúľ majú na svedomí karotenoidy, ktoré sú významné antioxidačné látky zabraňujúce poškodeniu buniek v tele pred tzv. voľnými radikálmi. Pridajte k tomu ešte protinádorové účinky bobúľ a už začnete tušiť, akým pokladom prírody sú plody rakytníka. Zaujímavosťou je, že rakytník sa vyskytuje ako samčia aj samičia rastlina, no bobule sa tvoria len na samičích kroch.

Bobule však zďaleka nie sú jedinou časťou rastliny, ktorá sa dá využiť. V úzkych striebristozelenených listoch boli zistené vysoké hladiny flavonoidov, vďaka ktorým sa zvyšuje pôsobenie vitamínu C. Flavonoidy v rakytníku majú tiež blahodarný účinok na funkciu srdca a na celý kardiovaskulárny systém. V semenách sa nachádzajú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú dôležité najmä pre stavbu a obnovu svalov, kože, vlasov a nechtov. Aj v listoch rakytníka sa nachádzajú antioxidanty, extrakt z listov má protektívne účinky na pečeň.

Aké je najčastejšie využite rakytníka?

Vďaka obsahu dôležitých vitamínov (okrem vitamínu C obsahuje aj A, B, D, F, K) a ďalších látok sa z neho stala významná rastlina pre farmaceutický a potravinársky priemysel. Rakytník sa pridáva aj do kozmetických prípravkov – nájdeme ho napr. v kondicionéroch na vlasy, ktorým dodáva pevnosť a lesk či v prípravkoch na pleť, pretože dokáže spomaliť starnutie pleti.

Rakytníkový časj spája pozitívne účinky všetkých častí rastliny.

S akými produktmi sa stretnete najčastejšie?

Šťava z rakytníka – je obľúbená vďaka svojej chuti, často ako osviežujúci nápoj. Možno ju pridať i do čajov či jogurtov, alebo sa môže konzumovať len tak sama. Maximálna doporučená denná dávka na osobu je 0,5 dcl. Veľmi často sa využíva na podporu imunity, najmä pri nachladnutiach.

Olej z rakytníka – tento výživový doplnok je vhodný pri prekyselení žalúdka, na liečbu žalúdkových vredov, obličiek a močového ústrojenstva, či pri ochorení štítnej žľazy. Je výborný na regeneráciu tkanív, preto sa veľmi často pridáva do mastí na hojenie popálenín a iných rán. Max. odporúčaná denná dávka je 10 kvapiek.

Rakytníkový čaj – veľmi časté je sušenie rakytníka na čaje, často sa sušia najmä plody. Ako sme však videli, všetky časti rakytníka obsahujú látky zdraviu prospešné, preto sú veľmi vhodné čaje zo zmesi sušených plodov, listov a konárov.

Tip Vitariána:

Pri výbere a kúpe (nielen) rakytníkových produktov myslite na kvalitu pestovania a spracovania rastlín. Len tak dostanete všetky cenné vitamíny a minerály, ktoré rastliny ako rakytník v sebe skrývajú. Ak navyše narazíte na lokálneho producenta kvalitných zdravých bio produktov, pomôžete tým nielen sami sebe, ale i životnému prostrediu, ktoré nie je zaťažované znečisťovaním počas dlhej a komplikovanej dopravy až k zákazníkovi.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency