Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

O smrti a životných stratách

Toltécka filozofia a jej pohľad na životnú bolesť

01. 11. 2013 Emócie Nervy Bolesť  Katarína Mikulová
O smrti a životných stratách

Keď príde reč na smrť, zavládne v nás neistota a strach. Nech už sme akéhokoľvek vierovyznania, vieme, že pozemský život smrťou končí. Ľudia nemajú radi predstavu, že všetko, čo nadobudli a všetko, čo sa naučili, tu budú musieť zanechať. Niektorí sa preto nechávajú pochovávať s celým majetkom, drahými predmetmi a maličkosťami, ktoré ich obklopovali počas života.

Toltékovia, pôvodní Indiáni starého Mexika, vnímajú život úplne inak. Život je premenlivý. Čo v jeden deň dostanete, vám môže byť na druhý deň vzaté. Toltékovia sa preto neviažu na nič, čo ich počas života postretne. Môžu prísť o celý majetok, o zdravie a časom aj o život, a tak je to podľa nich v poriadku. Premenlivosť života je určená totiž na to, aby posilnila ich ducha a teda to, čo je jediné večné. Ak teda aj stratíme niečo či niekoho, koho sme si vo svojom živote obľúbili, je to podľa toltéckej filozofie súčasťou vyššieho zámeru, ktorému sa treba odovzdať.

Podľa Toltékov je životná bolesť posilnením ducha. Aj smrť blízkeho je súčasťou vyššieho zámeru.

Anjel Smrti je stále s tebou!

Toltékovia vnímajú život ako dar so všetkými radosťami a bolesťami, ktoré prináša. Absolútne dôverujú v boží zámer, ktorý riadi celý vesmír, chod prírody a takisto ich životy. Veria, že všetko a všetci sú dokonalí. Aby si celý život pripomínali, že život je pominuteľný, vravia si, že Anjel Smrti je stále s nimi.  Anjel Smrti nie je mátoha v čiernom, ktorá drží v ruke ostrú kosu. Anjel Smrti je zároveň Anjelom Života – je to symbolická bytosť, ktorá im dáva všetky dary každodenného života. Jedlo, pitie, šaty, majetok, zdravie a ľudí na okolo – všetko sú to krásne dary Anjela Smrti, ktorí dary len požičiava a časom si ich môže vziať naspäť. Toltékovia teda neveria, že niečo vlastnia. Nestotožňujú sa s ničím vo svojom živote, a tak ich toľko nebolí ani prípadná strata.

Anjel Smrti nás totiž sprevádza stále. Môže nás kedykoľvek obdarovať a kedykoľvek svoje dary pýtať naspäť. Nie je to od neho zlomyselné alebo podlé. Anjel Smrti vie, čo je pre posilnenie nášho ducha najlepšie, a tak nás vystaví presne takým zmenám a bolestiam, ktoré potrebujeme.

Západný svet si predstavuje smrť ako čiernu mátohu, ktorá prichádza s kosou, aby nám zvestovala našu smrť. Podľa Toltékov je Anjel Smrti zároveň Anjelom Života a má s nami len ten najlepší úmysel.

„Bolesť znamená rast“, vravia Toltékovia. Musíme žiť tak, aby sme prijali a pochopili všetky bolesti, ktoré nám život prináša. Život je nádherný dar, krásne umelecké dielo, do ktorého patria tie smutné okamihy rovnako ako tie veselé. Anjel Smrti môže zasiahnuť kedykoľvek, a tak treba žiť taký život, aký najviac milujeme.

„Každá odpoveď je láska“, vravia Toltékovia. Milovať svoj život v tých najťažších chvíľach je tým najväčším životným umením...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency