Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prínosy kokosových orechov

Viete, prečo je dobré jesť kokosy?

30. 09. 2015 Diéta Superpotraviny Orechy Kokos Tuky  Martina Strihová
Prínosy kokosových orechov

Kokosové produkty, ako napríklad čerstvá mladá kokosová dužina, kokosová smotana a kokosový olej, poskytujú nasledovné zdravotné prínosy:

  • zlepšujú trávenie a vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch a aminokyselín.
  • sú cenné pre imunitný systém kvôli obsahu zdravých antivirálnych, antifungálnych a antimikrobiálnych nasýtených mastných kyselín, ktoré prirodzene pomáhajú bojovať proti nadmernému množeniu vírusov, baktérii a plesní. 
  • zlepšujú zužitkovanie glukózy a môžu zmierniť príznaky hypoglykémie.
  • zlepšujú vstrebávanie správnych druhov vápnikových a magnéziových iónov.
  • obsahujú viac ako 90 percent surového nasýteného tuku – zriedkavého a dôležitého stavebného prvku každej bunky v ľudskom tele. Na rozdiel od dlhoreťazcových nasýtených živočíšnych tukov (ktoré sú spájané s vytváraním chorôb), nasýtený tuk v kokosovom oleji je vo forme strednoreťazcových mastných kyselín (MCFA). MCFA podporujú imunitný systém, štítnu žľazu, nervový systém, pokožku a poskytujú rýchlu energiu.
  • obsahujú silné antioxidanty vo forme surových nasýtených tukov a olejov. Kokosový olej obsahuje najviac kyseliny laurovej (silnej antivirálnej látky) zo všetkých rastlinných zdrojov.
  • pomáhajú telu účinnejšie využívať esenciálne mastné kyseliny (omega-3, omega-6) a iné mastné kyseliny a fosfolipidy (cholín, lecitín, atď.). Môžete a mali by ste brať kokosový olej zároveň s omega-3 mastnými kyselinami ako s konopným semienkom, živým, morským fytoplanktónom, AFA riasou atď. Kokosový olej a omega-3 mastné kyseliny sú dvakrát tak účinné keď sa berú spoločne, ako keď sa berú samostatne.
  • pomáhajú regulovať a podporovať zdravú produkciu hormónov.
  • sú výživovým základom antiagingového hormónu známeho ako pregnenolón.
  • zlepšujú činnosť štítnej žľazy, čím umožňujú telu schudnúť nadbytočnú váhu a nahromadené toxíny. Navzdory niektorým názorom, ktorým sa predtým verilo, kokos nemôže byť uložený v tele ako tuk, v skutočnosti musí byť spálený na mieste, čím okamžite pomáha podnietiť náš metabolizmus, ktorý spaľuje nadbytočné tuky.

Kokos vraj nemôže byť uložený v tele ako tuk, ale musí byť spálený na mieste, čím okamžite pomáha podnietiť náš metabolizmus, ktorý spaľuje nadbytočné tuky.

  • pomáhajú nahrádzať toxické hydrogenované trans-mastné kyseliny (napr. čiastočne hydrogenovaný sójový olej).
  • obnovujú prirodzenú úroveň nasýtených tukov v pokožke, v podkožných vrstvách tuku a jednotlivých bunkových membránach. Nasýtený tuk v kokosových produktoch je tiež nevyhnutný pre zdravie rozvíjajúceho sa nervového systému detí.
  • zlepšujú metabolizmus a pomáhajú so znižovaním hmotnosti vďaka prítomnosti strednoreťazcových nasýtených mastných kyselín, ktoré sa vyskytujú v kokosových produktoch. Hospodárske zvieratá kŕmené kokosmi a kokosovým olejom nikdy nie sú obézne. Keď sú kŕmené čiastočne hydrogenovaným sójovým olejom a inými oxidovanými tukmi, zvieratá priberajú.
  • neobsahujú žiadnu zjavnú hladinu cholesterolu, takže podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Tento fakt je založený na výskume zhromaždenom doktorom Bruceom Fife v jeho knihách a inými výskumníkmi v danom odbore, vrátane tohto autora.
  • podporujú zdravú tvorbu cholesterolu v pečeni. Tento lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) je druh cholesterolu aký chceme a ktorý je nevyhnutný pre zdravú produkciu hormónov. HDL cholesterol nie je zodpovedný za choroby z vápenatenia ako koronárna choroba srdca. Kokosovým produktom sa nikdy nepripisovala žiadna koronárna choroba. Nasýtený tuk, ktorý pochádza z varených živočíšnych produktov (varené mäso a pasterizované kravské mlieko a syr) môže byť skutočne nebezpečný, pretože je tak lepkavý, že sa stáva prostriedkom pre rast organizmov tvoriacich vápnik, ktoré sa potom na ňom uchytia ako fúzonôžky a následne upchajú vlásočnice a nakoniec celý kardiovaskulárny systém. Navyše živočíšne produkty z veľkochovu (mäso, kura, syr, mlieko atď.) sú už sami kontaminované organizmami tvoriacimi vápnik, preto ich spotreba zvyšuje tempo kalcifikácie v našich telách. Kalcifikácia sa nevyhnutne stáva hlavným faktorom, ktorý prispieva k takmer každej chronickej chorobe.

Kokosová voda

Nasledujúce prínosy môžu byť získavané z konzumácie čerstvej mladej divej kokosovej vody:

Vnútri čerstvých kokosov sa nachádza okrem dužiny aj vynikajúca sladká organická voda.

  • je vynikajúcim zdrojom výživy pre malé deti.
  • skvelá pre rehydratáciu.
  • obsahuje organické zlúčeniny, ktoré podporujú rast – kokos je výborný na zlepšenie veľkosti svalovej hmoty a celkového fyzického vývoja detí.
  • má chladivý účinok na telo (vyrovnáva pitta podráždenosť v Ajurvédskom medicínskom systéme).
  • lokálna aplikácia na telo pomáha upokojiť a dokonca predísť vyrážkam.
  • prítomnosť organického sodíka a albumína v kokosovej vode z nej robí dobrý nápoj pre prípady cholery.
  • pomáha upokojiť infekcie močového traktu (lokálna aplikácia môjho produktu Ormus Gold je odporúčaná na infekcie močového traktu).
  • vynikajúci povzbudzujúci prostriedok pre všetky vekové kategórie.
  • účinná v uľahčení bolesti obličiek a močových kameňov. Kokosová voda pomáha bojovať proti nanobaktériám a tvorbe zlého vápnika v obličkách.
  • používaná ako náhrada krvnej plazmy, pretože je sterilná, neprodukuje teplo, neničí červené krvinky a telo ju ľahko prijíma.

Kokosový orech v sebe skrýva množstvo zdravotných prínosov a chuťových potešení.

Štítna žľaza a chudnutie

Dr. Peat píše, že v štyridsiatich rokoch 20. storočia sa farmári pokúšali využívať kokosový tuk na vykŕmenie svojich zvierat, no zistili, že to robí zvieratá štíhlymi a aktívnymi, čo nebol účinok, ktorý hľadali. Farmári chceli vykŕmiť zvieratá, aby ich mohli zabíjať a preto sa počas desiatich rokov rozhodli dávať zvieratám sójové a kukuričné krmivo. Sójové a kukuričné krmivo spomaľuje štítnu žľazu, čo spôsobuje, že zvieratá priberajú bez toho, aby veľa jedli.

Varené, nenasýtené oleje (kukuričný olej, saflorový olej, kanolový olej, sójový margarín, atď.) potláčajú metabolizmus, prispievajú k zníženej činnosti štítnej žľazy (a nárastu hmotnosti). K tomuto dochádza, pretože varené, nasýtené oleje nielenže potláčajú odozvu nášho tkaniva na hormón štítnej žľazy, ale tiež obmedzujú transport hormónu na transportný proteín štítnej žľazy.

Pravidelná konzumácia kokosových produktov pomáha obnoviť funkciu štítnej žľazy a v skutočnosti zvyšuje rýchlosť metabolizmu, čo vedie k znižovaniu hmotnosti. Tí, ktorí užívajú syntetický liek na štítnu žľazu musia byť opatrní, keď prestávajú užívať liek. Lieky na štítnu žľazu silne ovplyvňujú metabolizmus. Prosím konzultujte so svojím holistickým doktorom, ak podstupujete vysadzovanie liekov na štítnu žľazu.

Z kokosových orechov sa vraj nepriberá a podporujú činnosť štítnej žľazy.

Tip Vitariána

Kokosovo-korenistá zmes 
2 hrnčeky postrúhaných sušených kokosových vločiek
asi 2 cm čerstvého zázvoru
asi 2 cm čerstvej kurkumy
1 PL rozdrveného čili prášku
¼ hrnčeka šťavy z limetky
2 PL surového medu alebo jakonového sirupu
Nastrúhajte tvrdý kokos, kurkumu a zázvor do misky. Pridajte limetkovú šťavu, čili a med.
Vychutnajte si ako polevu na šalát, nátierku na vaše obľúbené raw ľanové sušienky alebo na chleba, do raw zeleninového wrapu, servírujte na čerstvú zeleninu alebo ako omáčku.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency