Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prehĺtanie žuvačiek

Je tento zlozvyk škodlivý?

12. 12. 2014 Trávenie Potraviny  Jozef Maťko
Prehĺtanie žuvačiek

Samozrejme, že žuvačku netreba prehĺtať. Nedá sa stráviť a za dlhšie obdobie vytvorí v žalúdku guľu s chuťou mäty, banánu a čerešne.

Žuvačka lepí, pretože sa prispôsobuje do najmenších detailov iným povrchom. V tele však k tomu nedostane príležitosť. V tráviacom trakte sa vytvorí vlhký film na žuvačke, ktorý zabraňuje priamemu kontaktu s povrchom tela, teda prilepenie je vylúčené. Čo sa stane s touto lepkavou hmotou pri trávení?

Nestráviteľný chuchvalec

V skutočnosti zužitkuje naše telo iba nepatrnú časť žuvačky. Zo žuvačky sa pri trávení rozpustií iba cukor a prísady, ktoré sa šíria krvným riečiskom po celom tele. S veľkým zvyškom ale - s bielou žuvaciou hmotou - telo nemôže urobiť nič. Táto sa pohybuje zo žalúdka cez tenké črevo ďalej do hrubého čreva a potom von. V časopise „British Medical Journal“ sa uvádza zážitok jednej, asi 40 ročnej, Britky, ktorá prišla s nevoľnosťou do Frenchay nemocnice v Bristole. Žena zrazu nemohla nič prehltnúť. Keď sa lekári dostali endoskopom do pažeráka, narazili na päť centimetrovú krémovo sfarbenú guličku, ktorá vznikla z asi troch balíčkov žuvačiek. Za normálnych podmienok si ale nikto nemusí robiť starosti, že prehĺtnutie jednej žuvačky upchá jeho tráviaci trakt.

V čom spočíva reálne nebezpečenstvo žuvačky?

Reálne nebezpečenstvo žuvania žuvačky vidí Axel Enninger, detský gastroenterológ na klinike v Stuttgarte na úplne inom mieste - žuvačky bez cukru. Istá žena žuvala až 16 prúžkov každý deň, pritom požila až do 20 g sladidla sorbitolu, ktoré sa tiež používa ako preháňadlo. Cukrový alkohol prechádza tráviacim systémom, ako aj guma nedotknutý, na svojej ceste cez črevo však viaže vodu - a riedi stolicu. 

Pozitíva žuvačiek

U pacientov, ktorí kvôli ochoreniu môžu jesť len tekutú stravu, udržujú sladkosti žuvacie svaly vo forme. Okrem toho niektoré štúdie ukazujú, že žuvanie žuvačky po jedle môže zmierniť pálenie záhy. "Je to pravdepodobne preto, že žuvanie naštartuje pohyby tráviaceho traktu", hovorí Enninger. A potom je aj trávenie lepšie.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency