Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prečo pľujú futbalisti

Mýtus alebo medicína: Patrí pľutie k futbalu?

31. 08. 2015 Trávenie Šport  Jozef Maťko
Prečo pľujú futbalisti

Slina patrí ako všetky telesné tekutiny k veciam, ktoré treba najlepšie zadržať alebo nenápadne zlikvidovať. So švihom a podľa možnosti nepozorovane do drezu alebo do kríku vedľa cesty, tak to chce spoločnosť. V opačnom prípade hrozí okolitým ľuďom hnus, tento ohavný pocit znechutenia, keď sa medzi perami partnera pri rozhovore opakovane ťahajú jemné vlákna slín.

Existujú dobré dôvody na averziu k cudzím slinám. Chrípkové vírusy, vírusy prechladnutia, norovírusy (extrémne infekčné) – ony všetky môžu v sline prežiť. Napriek tomu futbalisti sa každý týždeň vzpierajú spoločenským konvenciám. Pľutie patrí k futbalovým zápasom ako jasot po góle. Prečo je tomu tak?

Top-téma pokiaľ ide o futbal a pľutie je dodnes spúšťač rozhorčenia pre bývalého futbalistu Rudiho Voellera. V stretnutí Svetového pohára mu napľul Holanďan Frank Rijkaard v roku 1990 do kučeravého moderného účesu. Dvakrát. Škandál, ktorý ale sotva môže vysvetliť lásku k pľutiu u futbalistov, rovnako ako ostatné anekdoty.

Nie prestávka na cikanie, málo slín

Lepšie je pristúpiť k tejto téme medicínsky. Štúdie o pľuvajúcich futbalistoch neexistujú, ale tento jav sa dá vysvetliť podľa Thomasa Deitmera, primára ORL kliniky v Dortmunde, pomocou myšlienkového modelu.

Keď lietajú futbalisti po celom ihrisku, nastaví sa ich nervový systém od relaxácie na útok alebo útek. Ich telo mobilizuje všetky svoje výkonové rezervy, krvný tlak stúpa, trávenie stopne. Prestávka na cikanie? Neskôr!

Keď človek ešte lovil a utekal pred tigrami so šabľovitými zubmi, umožnila krátkodobá mobilizácia všetkých síl prežitie. Dnes upozorňuje priemerný Európan útočnú alebo útekovú  časť nervového systému, sympatikus, zvyčajne vo vzrušujúcich  skúšobných situáciách, cez náročný deň medzi deťmi a prácou alebo práve pri športe. Pritom sa zmení aj tvorba slín.

"Keď je veľa adrenalínu v krvi a ste pripravení k výkonom, tvorba slín je potlačená," hovorí Deitmer. To je tiež pozadie príslovia „Da bleibt einem die Spucke weg,“ čo po slovensky približne znamená  „od vzrušenia nemohol prehltnúť pre nedostatok slín.“

Slizká hmota namiesto vláčnej sliny

Pokiaľ ide o futbalistu, iba nedostatok slín ešte neposkytuje žiadne vysvetlenie pre neustále pľuvanie - naopak. Keby tu nebol ďalší faktor, ktorý má vplyv na konzistenciu sliny. Ak sa futbalisti ženú po ihrisku, nepostačuje im dýchanie iba cez nos. Potom musia prepnúť na dýchanie ústami.

Vzduch začne cirkulovať cez ústa; na svojej ceste navyše vysušuje sliznice. V dôsledku toho sa začínajú zvyškové sliny v ústach premieňať na hlien. Sliny sa stávajú viskóznejšie, suchšie, lepia sa viac na jazyk a podnebie. Ak sa to hromadí v množstvách v ústach a krku, je pochopiteľné, že sa toho chcete zbaviť.

Takže takto majú športovci aspoň zdravotný argument, s ktorým môžu obhajovať svoje pľuvanie. Ale prečo zvlhčujú striedajúci hráči už často trávnik skôr, než sa po prvýkrát dotknú lopty? A prečo ženy pľujú oveľa zriedkavejšie? Tieto otázky je možné zodpovedať len pomocou psychológie.

Označkovať revír a stopnúť negatívne myšlienky

"Aj keď sú si zrejme nie vždy toho vedomí, futbalisti nepľujú jednoducho len tak," hovorí športový psychológ Jürgen Walter. "Na jednej strane to pomôže hráčom trošku svoj revír označkovať – podobne ako to robia zvieratá."

Po druhé, zvlhčenie miesta slúži do určitej miery na degradáciu frustrácie. Kto sa pozerá na pľuvanie, rýchlo si uvedomí, že futbalisti nepľujú od radosti, ale skôr, keď sa im niečo nepodarilo. Čokoľvek, čo pomáha zastaviť negatívne myšlienky, je dobré.

Ako významná môže byť duševná sila pri futbale, ukazuje legendárny zápas medzi Nemeckom a Švédskom v kvalifikácii na MS 2012. Mesut Özil, nemecký hráč, strelil v 56. minúte 4:0 pre Nemecko, pred televízorom sa mykol prst smerom k diaľkovému ovládaču. Čo sa ešte bude diať? O šesť minút neskôr Švédsko strelilo prvý gól, dve minúty nato padol druhý švédsky gól. Zápas skončil 4:4.

"Hráči mysleli už len na to, že teraz už nesmie padnúť žiaden gól," hovorí Walter. Oni už neboli schopní zastaviť negatívne myšlienky. Kto vie, možno by bolo lepšie, keby pľuli trochu častejšie.

Záver

Futbalisti majú lekársky potvrdenú výhovorku – ak bežia cez ihrisko, transformujú sa ich sliny do nepríjemného hlienu. Veľa pľutia sa dá ale skôr vysvetliť ako forma zvládnutia frustrácie.

Tip Vitariána

Pri zdravej strave sa netvorí toľko hlienu ako zo stravy obsahujúcej mliečne výrobky, múku, cukor, mäso, pivo a kofolu. Možno by sa na zdravej strave preto potreba pľuť zmenšila.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency