Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Podporuje červená repa tvorbu krvi?

Obsah železa v červenej repe?

15. 02. 2015 Ochorenia Potraviny Zelenina Krv Minerály  Jozef Maťko
Podporuje červená repa tvorbu krvi?

Červená repa alebo ako ju nazývame u nás - cvikla - je veľmi chutná a zdravá zelenina, ktorej sa nedostáva dostatočnej pozornosti. Používa sa maximálne varená na sladkokyslo ako príloha k jedlám alebo ako súčasť kapustového šalátu. Faktom je, že jej použitie je oveľa mnohostrannejšie, a že chutí surová, varená aj pečená. Ako predjedlo, ako polievka, ale aj ako hlavné jedlo. Jej neobvyklé sfarbenie spôsobuje pigment, ktorý je pro tuto rastlinu typický a nazýva sa betakyanín.

Červená repa vyvoláva nejaké asociácie s krvou: spod zelených listov vykukujú červenkasté stonky, na nich visí buľva skrývajúca purpurovú dužinu. Červená repa prichádza v mnohých domácnostiach na stôl na jeseň a v zime. Táto zelenina je pravdaže zdravá. Ale chráni tiež pred anémiou?

Rozhodujúci je predovšetkým obsah železa. Železo je centrálnou zložkou červeného krvného farbiva hemoglobínu, ktoré transportuje kyslík do tela a oxid uhličitý z tela von. Ak chýba železo, ako je tomu vo väčšine prípadov anémie, telo nemá dostatok kyslíka. To sa prejavuje únavou, bledosťou alebo poruchou výkonnosti, dokonca až omdletím. Na toto sú zvlášť náchylné deti a dospievajúci v rastovej fáze, ženy až do menopauzy a tehotné a dojčiace ženy.

Červená repa obsahuje jeden miligram železa na 100 gramov dužiny.

Červená repa obsahuje jeden miligram železa na 100 gramov dužiny. Tým by bola teoreticky takmer pokrytá potreba jeden až dva miligramy za deň pre dospelého. Ale také jednoduché to nie je, pretože cez črevá telo môže absorbovať len 10-15 percent železa zo stravy.  Všeobecne sa odporúča mladistvým a dospelým prijať každý deň medzi 10 a 15 mg železa, tehotným dokonca až 30 mg.

Nie je železo ako železo

Aby toho nebolo málo, rastliny obsahujú predovšetkým trojmocné železo, ktoré je potrebné premeniť v čreve najprv na dvojmocné železo pred tým, než môže byť absorbované. „Červená repa hrá preto pre tvorbu krvi sotva nejakú rolu. Najlepším zdrojom železa sú mäso a ryby. V nich sa nachádza dvojmocné železo, ktoré sa vstrebáva črevom dvakrát až trikrát lepšie ako rastlinný variant.“  hovorí Anthony Ho z Oddelenia hematológie Fakultnej nemocnice v Heidelbergu.  

Vysoký obsah železa majú všeobecne skôr živočíšne potraviny: 100 gramov zasoleného haringa obsahujú asi 20 mg železa; pečeň, slezina a obličky z ošípaných 10-20 mg a hovädzie filé, sviečková alebo rebro 2 až 2,6 mg na 100 gramov mäsa. Len málo rastlinných produktov môže s nimi držať krok: červená repa je s 1 miligramom ďaleko za nimi. Mrkva, hlávkový šalát, kel alebo hrach sú na tom lepšie, obsahujú 2 mg  železa na 100 g. Zvlášť veľa železa obsahuje šošovica alebo biela fazuľa – 6 až 7 mg na 100 mg.

Rastlinné železo je pre telo využiteľnejšie a zdravšie.

Rastlinné železo robia atraktívnym vitamíny

Rastlinné zdroje železa majú niekoľko výhod. Neobsahujú škodliviny a nežiaduci tuk, a zároveň sa v nich nachádza množstvo ochranných látok. Do akej miery presne telo využíva železo z rastlinných potravín závisí od niekoľkých faktorov. Ak sa zásoby vyprázdňujú, je telo skôr ochotné prijať rastlinné železo. "Tak môžu pri nízkom stave železa aj rastlinné potraviny významne prispieť k dodaniu železa," píše Anja Carlsohn a jej kolegovia z univerzity v Postupime v "Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin".

Okrem toho, existuje niekoľko trikov: Ak sa dostane rastlinné železo napríklad spolu s vitamínom C, citrónovou alebo mliečnou kyselinou do žalúdka, môže ho telo lepšie zhodnotiť. Vypite k ďalšej šošovicovej polievke teda pohár pomarančovej šťavy, nakvapkajte trochu citrónu na cviklu alebo zjedzte ako dezert ovocie. Tiež karotenoidy, napríklad z mrkvy, majú pozitívny vplyv. Káva, zelený a čierny čaj alebo kolové nápoje k jedlu naproti tomu zhoršia príjem rastlinného železa.

Fit budete so zdravou stravou

Nedostatok železa s príznakmi dostaneme zvyčajne pod kontrolu napriek všetkým trikom len s mäsom, rybami, alebo v závažných prípadoch s tabletkami železa. "Pretože jedna tableta obsahuje potom toľko železa, ako dve kilá hovädzieho steaku," vysvetľuje lekár Ho. Kedy sú potrebné tabletky železa, mali by ste sa poradiť s lekárom. Zároveň sa na liečbu nedostatku železa musia prestaviť všetky stravovacie návyky. Červená repa môže zohrať svoju rolu, ale ona neprinesie  prielom.

Pečená cvikla je vynikajúca pochúťka.

Záver

Ako zdroj železa pri porovnaní dopadne červená repa zle. Najlepšie prijíma telo minerál z mäsa a rýb. Vegetariáni môžu motivovať svoje telo na príjem rastlinného železa šťavami bohatými na vitamín C alebo s ovocím.

Tip Vitariána

Ak máte nedostatok železa, doprajte si:
Zeleninu: brokolica, mangold, špargľa, zeler, cícer, kapusta, pór, hlávkový šalát, špenát. Veľké množstvo železa obsahujú taktiež morské riasy.
Ovocie: hrozienka, marhule, višne, čerešne, jahody, maliny, ostružiny, čučoriedky, slivky, čierne ríbezle ďatle, figy, hrušky, avokádo, grep.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency