Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Peniažtek roľný - Irokézska bylinka

Jeden z druhov divej horčice

23. 05. 2016 Bylinky Krv  Ján Hegyi
Peniažtek roľný - Irokézska bylinka

Pochádza z Európy

Peniažtek má svoj domov v Európe, no dnes ho nájdeme aj v severnej Afrike, Japonsku, na Sibíri, v Severnej Amerike a Kanade. Obľubuje všetky druhy pôd, ale najčastejšie býva na pôdach hlinitých. S peniažtekom sa môžete stretnút na poliach, viniciach, pastvinách, pri cestách, v záhradách a často vyrastie aj na rumoviskách a iných narušených stanovištiach.

Rastúci peniažtek

Čo obsahuje a s čím pomôže

Peniažtek je bohatý na vitamíny A, B, C, E a K, vápnik, draslík, síru, meď, mangán a vlákninu. Zeleň peniažteka obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine a srdcovým ochoreniam. Celá rastlina pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a prečisťuje krv. Peniažtek tiež podporuje vylučovanie žlču, pomáha k správnemu fungovaniu pečene a má povzbudivé účinky. Odporúča sa konzumovať len v malých množstvách.

Peniažtek používali na medicínske účely aj pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky Irokézi. Pripravovali z neho zmes na zníženie horúčky a zmiernenie bolesti hrdla.

Peniažteky na lúke

Použitie peniažteka roľného

Čeľaď kapustovité, do ktorej patrí aj peniažtek, obsahuje množstvo rastlín a všetky majú korenisto pikantno horčičnú chuť. Rozdrvte list alebo kvet ktorejkoľvek rastliny z čeľade kapustovité a presvedčte sa, či vám vonia povedomo.

Listy, kvety a semená sa môžu jesť surové. Všetky časti rastliny môžete dusiť, variť a marinovať.

Peniažtek sa zvykne pridávať do receptov, ktoré si vyžadujú ohriať. Neodporúča sa pridávať do smoothies, pretože z neho pripravíte nápoj s príliš korenistou príchuťou. Ak ho na druhej strane použijete na prípravu šalátov alebo jedál vo woku, vznikne vám veľmi chutný pokrm.

Semená peniažteka obsahujú značné množstvo oleja a v súčasnosti sa uvažuje o pestovaní peniažteka na biodiesel.

Základná charakteristika

Latinský názov: Thlaspi arvense
Čeľaď: Brassicaceae/Kapustovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety a plody.
Chuť: Korenisto horčično pikantná.
Popis: Peniažtek je druh divej horčice. Listy sú elipsovité, tmavozelené a rastú v prízemnej ružici rastliny. Čím vyššie rastú listy na stonke, tým sú menšie. Rastlina je jedinečná svojimi semenami, ktoré sú uložené v niečom, čo vyzerá ako ploché, zaoblené vrecká. Vrecká vo vetre hrkocú.
Obdobie kvitnutia: máj – august.
Obdobie zberu listov: Listy sa odporúča zberať čo najskôr a aby boli čo najmenšie, ale aj vtedy budú mať veľmi silnú príchuť.

Tip Vitariána

Peniažtek môžete používať ako korenie do rôznych jedál, ktoré si vyžadujú silnú chuť. Má veľmi veľký liečivý potenciál, takže ho nemusíte zjesť veľa. 

Súvisiace články

Grilovanie. Nie?

Grilovanie. Nie?

Marhule

Marhule

Síra

Síra

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency