Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Levanduľa

Fialová je dobrá na nervy, na mandle i na jazvy

12. 09. 2016 Stravovanie Alternatívna medicína Bylinky  Hana Moravčíková
Levanduľa

Vôňa lieči

Slovo levanduľa pochádza z latinského „lavare“, teda „umývať“, čo svedčí o tom, že levanduľa bola na kozmetické účely využívaná už v dávnych dobách. Okrem výluhov kvetov sa na liečebné a skrášľujúce kozmetické účely využíva predovšetkým esenciálny olej, ktorý sa vyrába destiláciou vrcholkov kvetov niektorých druhov tejto populárnej bylinky. Šampóny, mydlá, telové krémy a masti – levanduľa je jednoducho jednou zo základných tehličiek kozmetického priemyslu, a to vo všetkých značkách i cenových kategóriách.

Na obľube však levanduľový olej získava i kvôli svojim antiseptickým a protizápalovým účinkom, vďaka ktorým dokáže liečiť menšie popáleniny, odreniny i poštipnutia. Turecká univerzita Celal Bayar University sa venovala zaujímavému výskumu, v ktorom porovnávala rôzne spôsoby hojenia rán. Vo výskume porovnávali účinky TENS (transkutánnej elektrickej nervovej stimulácie), soľného roztoku, jódovaného povidónu a levanduľového oleja.

Levanduľový olej obstál pod drobnohľadom mnohých svetových vedeckých inštitúcií na jednotku.

Ukázalo sa, že účinky levanduľového oleja sú rovnako dobré ako v prípade TENS a predčia účinky soľného roztoku i jódovaného povidónu. Okrem hojenia rán má  navyše levanduľový olej i ďalší skvelý účinok – zaceľovanie jaziev. Poradí si i s nasledujúcimi ťažkosťami:

  • úzkosť
  • nespavosť
  • depresia
  • nepokoj a nesústredenosť
  • nevoľnosť, plynatosť a dávenie
  • bolesti hlavy a zubov
  • vypadávanie vlasov

Profesor Kasper, levanduľový olej a prasknuté nervy

Dr. Siegfried Kasper, profesor viedenskej univerzity, prispel do medzinárodného psychiatrického časopisu zaujímavým článkom z vlastnej praxe, v ktorom rozobral efekt levanduľového oleja ako lieku na úzkostné poruchy a s tým súvisiace psychické problémy.

Ponúkol konkrétne dôkazy o tom, že levanduľový olej je účinným pomocníkom ľudí s generalizovanou úzkostnou poruchou. Na experimente, ktorý trval od šesť do desať týždňov sa totiž ukázalo, že levanduľový olej mal na pacientov so zmieňovanou psychickou poruchou pozitívne účinky, pretože zredukoval ich pocit úzkosti už do dvoch týždňov. Dr. Kasper preto dospel k záveru, že levanduľový olej má blahodarné účinky na typické príznaky úzkostných porúch, akými sú napríklad poruchy spánku či iné somatické ťažkosti.

Odstránenie krčných mandlí

Levanduľa zaujíma vedcov po celom svete, čo dokazuje i iránsky univerzitný výskum, ktorý sa zaoberal štúdiom aromaterapie. Vedecký tím konkrétne skúmal, či jej aplikovanie pomocou levanduľového oleja dokáže zmierniť bolesti, ktoré deti trápia po výbere krčných mandlí. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 48 detí vo veku od 6 do 12 rokov ukázala, že bežná liečba po vybratí krčných mandlí sprevádzaná inhaláciou levanduľového oleja je efektívnejšia ako bežná liečba bez aromaterapie.

Predmenštruačný syndróm

Za dôkazmi o tom, že levanduľa má preukázateľne pozitívne účinky i v tejto oblasti, musíme tento raz vycestovať do Japonska. Kyoto Univerzita  viedla štúdiu o aromaterapii a o použití levanduľového oleja v súvislosti s nepríjemnými prejavmi predmenštruačného syndrómu (PMS).

Na zmiernenie ťažkostí, s ktorými pomáha lenvanduľový olej možno využiť i čaj z tejto provensálskej bylinky.

I keď tieto prejavy sú priam epidemické a postihujú obrovské množstvo žien po celom svete, doposiaľ nebola vyvinutá všeobecná liečba, ktorá by im zaručene pomohla. Následkom toho sa mnoho žien utieka k alternatívnym spôsobom liečby tohto problému, medzi ktoré patrí práve aromaterapia. Štúdia zahŕňajúca 17 žien  s miernymi prejavmi PMS ukázala, že  cyklus, počas ktorého ženy vdychovali esenciálny levanduľový olej, zvládli lepšie ako ten, počas ktorého sa aromaterapii nevenovali.

Tip Vitariána

Levanduľový olej je účinný i pri bolestiach hlavy či dokonca pri migrénach. Kvapnite si dve kvapky na prsty a jemne si ich vmasírujte do spánkov. S vystretými nohami, v ľahu na posteli a so zavretými očami by bolesti mali čoskoro po aplikácii poľaviť.

Súvisiace články

Leucín

Leucín

Tymian

Tymian

Pôst a autofágia

Pôst a autofágia

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency