Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jedovatá čistota

chémia v domácnosti ohrozuje zdravie

08. 01. 2014 Chemické látky  Jana Klimanová
Jedovatá čistota

Snažíte sa dokonale čistú domácnosť a na každú šmuhu, čiastočku prachu či mastný fľak vytiahnete iný, zaručene účinný čistiaci prostriedok? Neurotoxíny, karcinogény aj ťažké kovy ohrozujú vaše zdravie. Etikety na obaloch upozorňujú, aby ste používali rukavice a obaly len tak nehádzali do koša. Prečo asi? V rukách máte nielen zabijakov nečistôt a škodlivých baktérií, ale aj životného prostredia. Skutočne potrebujete všetku tú chémiu v pestrých plastových fľaškách?

Neviditeľné jedy vdychujete a niektoré sa dostanú do vášho tela priamo cez pokožku. Toxíny v čistiacich prostriedkoch majú na svedomí dýchacie ťažkosti, alergie, bolesti hlavy, závraty a dokonca aj rakovinu. Niektoré by ste ich mali dokonca používať s rúškou na tvári, aby ste sa nenadýchali výparov. Nehovoriac o tom, že chémiu z domácnosti nie všetky čističky dokonale prefiltrujú...

Hynú aj ryby

Univerzálne čistiace prostriedky môžu obsahovať veľké množstvo chemických látok, napríklad biocídy a tekuté organické zlúčeniny. Vo vašich obľúbených pracích prostriedkoch sa môžu nachádzať fosfáty. Slúžia ako zmäkčovadlá vody, avšak čističky ich len ťažko odstraňujú a dostávajú sa do povrchových vôd, kde podporujú rast vodných rias. Výsledok? Ryby kvôli nedostatku kyslíka hynú.

Neviete si predstaviť život bez prevoňanej toalety? Predtým, než do misy umiestnite voňavú kačičku, spomaľte. V niektorých WC deodorantoch sa nachádza karcinogén formaldehyd. Diskusie sa vedú aj na tému triklozán. Táto fenolová zlúčenina sa pridáva do väčšiny antibakteriálnych prípravkov. Pri reakcii s chlórom v pitnej vode však vzniká chloroform, ktorý pri dlhodobom pôsobení zvyšuje riziko rakoviny, a preto sa ocitol na zozname karcinogénnych látok. Citliví ľudia môžu reagovať aj pri nízkych koncentráciách podráždením dýchacích ciest a očí. Laboratórne výskumy dokázali, že triklozán zasahuje do hormonálneho systému žiab, myší a potkanov. Keď ho pridali do vody, v ktorej žili žubrienky obrích žiab, začali im rýchlejšie rásť zadné nohy a prudko priberali. Nastala zmena v produkcii hormónu štítnej žľazy tyroxínu, ktorá sa dokázala aj pri ľuďoch. Výsledkom dlhodobého pôsobenia je predčasná puberta u 6 až 8-ročných dievčat.

Bolí vás hlava?

Vysoko toxický chlór je jedno z najpoužívanejších chemických činidiel. Spôsobuje množstvo zdravotných problémov ako podráždenie očí a pokožky, boľavé hrdlo, problémy s dýchaním. Poškodzuje hlavne pľúca. V čistiacich prostriedkoch sa tiež vyskytujú alkyfenoly, ktoré ovplyvňujú hormonálny systém – majú vplyv na zmenšovanie semenníkov a počtu spermií, ak preniknú do povrchových vôd, sú toxické pre vodné živočíchy.

Bolí vás hlava? Môže za tým byť formaldehyd, ktorý sa nachádza v čistiacich prostriedkoch a v plastovom riade na jedno použitie. Jeho nadmerné množstvo dráždi sliznice, sťažuje dýchanie, vyvoláva astmu a pri kontakte s kožou môže spôsobiť dermatitídu.

Domácnosť bez chémie zabezpečia ekologické čistiace prostriedky.

Eko riešenie

Čo s tým? Prehnaná čistota nikomu neprospieva. Dieťa, ktoré vyrastá v domácnosti, kde sú na každom kroku antibakteriálne mydlá a dezinfekčné prostriedky a rodičia ho úzkostlivo bránia pred prirodzenou nečistotou, vírusmi a baktériami, si nedokáže vytvoriť prirodzenú ochranu pred chorobami. Nie je novinkou, že prehnaná hygiena má svoj podiel na zvyšujúcom sa počte alergií a porúch imunitného systému. Prečo sa v nemocnici nakazíte rôznymi baktériami? Môžu za to dezinfekčné prostriedky, vďaka ktorým sa kmene stanú rezistentnými.

Ak chcete ušetriť prírodu i svoje zdravie, jednou z možností sú ekologické čistiace prostriedky. Nájdete ich v niektorých drogériách a tiež v internetových obchodoch. Ich výhodou je šetrné zloženie, ktoré nezaťažuje prírodu a neškodí zdraviu. Pritom účinnosť s bežnými prípravkami je porovnateľná. 

Ocot, sóda a citrón

Vystačíte si aj s tým, čo máte bežne v kuchyni. Hlavnými pomocníkmi v boji za čistotu v domácnosti sú citrón, jedlá sóda (sóda bikarbóna), ocot a soľ. Tieto prírodné a lacné prostriedky majú brúsiace, čistiace a antiseptické vlastnosti.

Citrón, jedlá sóda, ocot a soľ sú účinný bojovníci za čistotu v domácnosti.

Univerzálny prostriedok pripravíte zmiešaním 500 ml octu, 250 ml vody a 20 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja (eukalyptový či citrónový). Zmes nalejte do fľaše s rozprašovačom. Vyčistí nerez, dvierka rúry, umývačky, kuchynskú dosku, aj keramické dlaždice. Na väčšie nečistoty použite pastu z piatich lyžíc jedlej sódy a piatich lyžíc vody.

Na upratovanie kúpeľne, kuchyne, dosiek na krájanie použite trojpercentný peroxid vodíka a ocot. Každú tekutinu skladujte osobitne v nádobke s rozprašovačom. Môžete použiť aj sódu bikarbónu. Zmiešajte ju s jablčným octom a dostanete bublajúcu zmes, ktorou spoľahlivo vyčistíte odpady. Alebo vyskúšajte iný postup: toaletnú misu posypte jedlou sódou, pridajte desať kvapiek čajovníkového oleja kvôli jeho antibakteriálnym vlastnostiam. Nakoniec prilejte ocot. Zmes začne šumieť a väčšinu čistenia urobí za vás. Potom stačí misu dočistiť WC kefou a spláchnuť.

Zmes octu, tekutého mydla, levanduľového oleja a vody sa výborne hodí na čistenie dvier, okien, kuchyne a kúpeľne. Tri šálky vody zmiešajte s dvoma polievkovými lyžicami liehu, štvrť šálkami octu, pol lyžicou tekutého mydla. Môžete pridať aj päť kvapiek esenciálneho oleja kvôli vôni. Aj vaše parkety potrebujú osviežiť? Vodu na umývanie nechajte zovrieť a pridajte tri vrecúška čierneho čaju. Keď vychladne, nalejte ju do vedra a podlahu umyte mydlom alebo handrou. Miestnosť rozvonia a drevo bude žiariť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency