Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Je víno zdravé alebo škodlivé?

Vplyv alkoholu na zdravie človeka nie je čierno-biely

07. 11. 2017 Ochorenia Veda Nápoje  Hana Moravčíková
Je víno zdravé alebo škodlivé?

Piť či nepiť?

Podľa mnohých štúdií je popíjanie vína škodlivé a môže viesť k závažným zdravotným problémom, akými je rakovina, infarkt či neplodnosť. Konzumenti vína sú preto zmätení a neistí. Je víno zdravé alebo škodlivé?

V nedávnej minulosti boli odporúčania lekárov a výživových poradcov jednoznačné: alkohol je škodlivý. Ale veci sa menia a s nimi i výsledky štúdií. V posledných rokoch sa výskumu alkoholu a predovšetkým vína na vplyv zdravia venovalo takmer toľko štúdií, koľko bobúľ hrozna nájdete v slovenských viniciach. Mnohé z týchto štúdií potvrdzujú, že striedme pitie vína je skutočne prínosné pre telo i pre myseľ. Kľúčom k tomu, či pre nás bude víno liekom alebo jedom, je množstvo, v ktorom ho pijeme. Ako nám môže v malých množstvách prospieť a vo veľkých škodiť?

Prínosy vína

  • Pohárik červeného alebo bieleho vína dokáže zničiť všetky baktérie, ktoré sa v jedle nachádzajú a spôsobujú žalúdočné ťažkosti.
  • Víno udržuje mozog starších žien v kondícii. Francúzski vedci dokázali, že ženy nad 50, ktoré pijú 2 poháre vína denne, dosiahli v inteligenčných testoch vyššie skóre ako ženy, ktoré víno nepijú.
  • Ľudia, ktorí pijú 2 poháre vína denne, si znižujú pravdepodobnosť zanášania ciev v dolných končatinách. Víno zlepšuje cirkuláciu krvi v organizme, rozťahuje cievy a zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu.
  • Červené víno na rozdiel od iných druhov alkoholu nepotlačuje imunitný systém. Striedme množstvo vína preto vašej obranyschopnosti neuškodí.
  • Pohár červeného vína denne pôsobí preventívne na neurodegeneratívne choroby. Resveratrol, ktorý sa vo víne nachádza, podporuje funkciu mozgových enzýmov zodpovedných za regeneráciu nervovej sústavy.
  • Dva poháre vína denne v prípade mužov a jeden pohár vína denne v prípade žien zvyšuje šancu prežitia infarktu a znižuje pravdepodobnosť, že k nemu u daného jedinca dôjde.
  • Striedme popíjanie vína (rozhodne však nie piva a tvrdého alkoholu) sa spája s nižším rizikom rozvoja neurodegeneratívnych ochorení očí, ktoré sa často dostavujú s vekom.

Víno si v striedmych množstvách môžeme užívať bez výčitiek svedomia.

Aké riziká so sebou prináša pitie vína?

  • Ženy, ktoré pijú alkohol v nadmernom množstve, majú dvakrát menšiu pravdepodobnosť, že sa im podarí otehotnieť ako ženy, ktoré pijú maximálne 5 pohárikov alkoholu týždenne.
  • Muži, ktorí pijú priveľa alkoholu, často nie sú schopní erekcie. Roztiahnuté krvné cievy im v tom totiž bránia rovnako ako znížené hladiny testosterónu, následku nadmerného príjmu alkoholu. Prílišné pitie alkoholu môže u mužov viesť i k hormonálnym zmenám a k zväčšeniu prsného tkaniva.
  • Alkohol sa považuje za spúšťač akné rosacea. Tieto predpoklady sa potvrdili v prípade červeného vína, šampanského, džinu, piva a whiskey.
  • Nadmerné pravidelné popíjanie alkoholu (asi 30 pohárov týždenne v prípade mužov) sa spája s rozvojom rakoviny úst, pečene, hrdla, konečníka a žalúdka. V prípade žien sa podobné množstvá alkoholu spájajú s vplyvom na rozvoj rakoviny prsníkov.
  • Ak je žena tehotná, môže si dovoliť jeden pohár vína týždenne. Ak však v kritickom období rozvoja plodu pije väčšie množstvo alkoholu, ničí neuróny v rozvíjajúcom sa mozgu plodu. Ak žena kojí, mala by sa alkoholu vyhýbať úplne.
  • Aj keď alkohol sa považuje za liek na žiaľ, pravdou je, že po troch a viacerých pohárikoch môže dôjsť naopak k spúšťaniu depresívnych pocitov.
  • Alkohol obsahuje veľa kalórií a podporuje apetít. Množstvo takýchto kalórií však nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu, a preto často spôsobuje naberanie nadbytočnej váhy.

Víno ľudí spája. Podávate ho svojim známym a rodine bez škodlivých siričitanov?

Tip Vitariána

Ako vyplýva z výsledkov štúdií, víno môže mať mnoho pozitívnych dopadov na zdravie. Väčšina druhov vína však obsahuje škodlivé siričitany, ktorých sa nezbavíme, ak víno po otvorení fľaše rovno vypijeme. Aby bolo víno skutočne zdravé, musí prejsť kvalitnou dekantáciou za pomoci prečisteného kyslíka, ktorý ho zbaví všetkých neželaných látok. Takýto spôsob dekantácie možno so špeciálnym dekantačným prístrojom aplikovať aj na tvrdý alkohol, ktorý môže obsahovať stopy nechceného metanolu.

Súvisiace články

Zuby regenerujte

Zuby regenerujte

Vitamín D

Vitamín D

Zdravie chodí bosé

Zdravie chodí bosé

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency