Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Detoxikácia pečene

Najlepšie potraviny na detoxikáciu pečene

04. 01. 2015 Trávenie Zelenina Detox  Martina Strihová
Detoxikácia pečene

Najlepším jedlom, ktoré pomáha pri očiste pečene, je kapustovitá zelenina. Anglické slovo „cruciferous“ označujúce kapustovitú zeleninu je odvodené od toho, že tieto rastliny majú 4 listy usporiadané do kríža, čo je po anglicky „cross“ alebo „crucifix“. Ku kapustovitej zelenine sa zaraďuje kučeravý kel, kapusta, brokolica, ružičkový kel, reďkovka – všetka vynikajúca horká zelenina. Tieto druhy zeleniny nie sú pre väčšinu ľudí veľmi populárne, často sa používajú na tanieri len ako príloha, napríklad kelový list alebo petržlenová vňať. A pritom toje tá najlepšia vec na tanieri.

Kapustovitá zelenina má veľmi dobré vlastnosti a dodáva veľmi dôležité látky. Najlepšou vecou na tejto zelenine je, žeokrem najväčšieho množstva makroživín ako sú vitamíny, minerály, atď., obsahuje aj niečo veľmi jedinečné, čo sa nazýva životne dôležité živiny. Ak chcete vedieť niektoré chemické názvy, sú to napríklad izoflavonoidy, lykopén a veľa ďalších. Ich názvy opisujú chemické látky na rastlinnej báze, ktoré poskytujú jedinečné zdravotné výhody. Nedá sa priamo povedať, že tieto látky vyliečia každú chorobu, ale môžete si pozrieť obrovské množstvo výskumov, ktoré dokazujú, že konzumácia tejto zeleniny zníži riziko všetkých druhov rakoviny, chorôb, makulárnu degeneráciu a pracuje ako obranný mechanizmus. Takže ich konzumácia je veľmi veľmi dôležitá.
Preto Dr. Berg vymyslel napríklad kelový shake. Vezmete kel, čučoriedky, rozmixujete ich a pijete každý deň.

Prečo je pečeň taká dôležitá?

Vaša pečeň predstavuje „skok“ vo vašom zdraví. Dá sa povedať, že ste takí zdraví, ako zdravá je vaša pečeň.

Pečeň sa nachádza v tele na pravej strane, je veľká a má asi 500 funkcií:

  • vyrába v tele bielkoviny,
  • kontroluje hladinu cukru v krvi a uskladňuje cukor,
  • riadi detoxikáciu,
  • uskladňuje v tuku rozpustné vitamíny,
  • vyrába niektoré hormóny ako rastový faktor, čo je hormón spaľujúci tuk a riadi aj rastový hormón, ktorý ovplyvňuje starnutie.

Takže pečeň je veľmi dôležitý orgán. Problém je v tom, že veľa problémov s pečeňou sa neprejaví dovtedy, kým tento orgán nie je na 95% zničený. Avšak stav pečene sa nedá ani ľahko testovať, nemôžete ísť na kontrolu krvi z pečene, dá sa spraviť jedine biopsia (odobranie tkanív), čo by nebola príjemná záležitosť. Ale ak máte väčšie brucho, vtedy vaša pečeň určite nie je zdravá. Vaša pečeň teda môže byť v zlom stave a vy si to zatiaľ nemusíte uvedomovať. Najlepšie spravíte, ak kapustovitú zeleninu začnete konzumovať hneď. Pomáha rozpúšťať tuky a chráni vaše zdravie.

Kapustovitá zelenina stimuluje niektoré enzýmy v pečeni, ktoré sú zodpovedné za postupnú detoxikáciu. Ak si budete robiť akúkoľvek očistu, napríklad bylinnú alebo inú aktuálnu očistu, môžetesa cítiť chorí a cítiť detoxikáciu. Ale ak ju robíte s kapustovitou zeleninou, nebudete cítiť žiadny detox. Dôvodom je, že enzýmy, ktorých tvorbu stimuluje kapustovitá zelenina, pomáhajú v tom, aby sa jedy alebo toxíny najskôr rozložili a aby sa škodlivé častice zmenšili. V ďalšom kroku prichádza k úplnému vylúčeniu toxických látok. Takže kapustovitá zelenina dokáže rozložiť škodlivé látky na neškodné častice, ktoré nebudú spôsobovať žiadne príznaky detoxikácie.

Kučeravý kel

V podstate je na našej planéte všetko zariadené, konzumácia všetkých druhov kelu, kapusty, reďkovky, brokolice nám pomáha pri čistení sa a zbavovaní sa nepríjemných príznakov detoxikácie. Pomôcť môže aj petržlenová vňat (ktorá má viac vitamínu E ako kel), cesnak (najlepší liek proti vírusom) a kurkuma (antioxidačné a protinádorové účinky).

Tip Vitariána

Veľa druhov kapustovitej zeleniny je dostupných práve cez zimu. Avšak konzumácia väčšieho množstva tejto zeleniny nie je jednoduchá a práve na to sú dobré zelené smoothies. Ovocie pomôže zamaskovať chuť, na ktorú nie sme zatiaľ zvyknutí.

Kučeravý kel je chutný druh zeleniny, ktorý sa dá pestovať po celý rok v záhrade alebo na balkóne. Celú zimu teda môžeme mať vitamíny z čerstvej zeleniny. Ak otrhávame len spodné listy, rastline budú stále dorastať nové. Existuje viac druhov kučeravého kelu, najčastejšie sú zelený a fialový.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency