Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čo majú jahody spoločné s tonerom do tlačiarne?

BPA v plastoch – 2. časť

28. 06. 2016 Prevencia Deti Ekológia  Hana Moravčíková
Čo majú jahody spoločné s tonerom do tlačiarne?

Skôr ako sa nazdávame

Príbeh BPA, o ktorom sme písali v prvej časti tohto dvojdielnej článku, sa začína oveľa skôr, ako doma z nákupných tašiek vybalíme plastové fľaše a plechové konzervy. Jeho negatívny vplyv na naše zdravie sa začína rozvíjať už pri jeho výrobe. Produkcia BPA spôsobuje masovú kontamináciu životného prostredia. Čo presne predstavuje označenie „masová kontaminácia“? V roku 1999, teda v čase, kedy bola produkcia BPA o viac než polovicu nižšia ako dnes, sa emisie z BPA v Európe odhadovali nasledovne:

  •  2,1 tony vo vode
  • 199 ton v ovzduší
  •  30 ton v pôde.

BPA sa z plastov začína uvoľňovať už počas procesu výroby.

Tri písmená, ktoré spájajú tonery s jahodami

Z tovární na výrobu plastov putuje BPA do potravinárskeho priemyslu. V podobe obalov nápojov a potravín uniká dvomi smermi: do okolia i do svojich „vnútorností“, teda do potravín a tekutín, ktoré obaľuje. Úniky do potravín boli okrem klasických prípadov plastových fliaš a konzerv pozorované i v prípade čerstvej zeleniny a ovocia, rýb, instantnej kávy, sušeného mlieka, detskej výživy alebo medu. Ako sa dostalo BPA do nebaleného čerstvého ovocia a zeleniny? Rafinovane; uvoľnilo sa z panelov vyrobených z PVC, ktoré tvoria steny skleníkov, kde sa ovocie a zelenina pestujú.

Potravinárstvo však nie je jedinou oblasťou, z ktorej sa BPA šíri. Bisfenol A nájdeme i v obrovskom množstve spotrebných materiálov, pracovných pomôcok a v hračkách. Obsahujú ho PVC hadice, cisterny a nádrže na vodu, škatule na pizzu, obaly na hranolčeky, papierové vrecká na sendviče atď. Farby do tlačiareň a tonery môžu takisto obsahovať isté množstvo BPA.  Z tlačiarní sa táto látka dostáva až na naše dlane, a to predovšetkým prostredníctvom tlače produktov nízkej kvality, ako sú letenky, pozvánky, vstupenky, nálepky atď. Šokujúci je i obsah BPA vo vzduchu a v prachu. Pri testovaní v USA sa ukázalo, že BPA sa nachádza až v 86 % amerických domácností.

BPA v ľudskom organizme

Posledný krok na ceste BPA od jeho výroby v továrňach je prienik do ľudského tela. Hodnoty, ktorým sme v dnešnej dobe vystavení, môžu a často i majú nepriaznivý vplyv na funkciu našich buniek a orgánov. Bisfenolu A sme vystavovaní v mnohých situáciách a z mnohých zdrojov. Následkom tohto širokého vplyvu sa BPA nachádza v našom krvnom sére, v moči, v plodovej vode, v tkanive placenty a dokonca i v pupočníkovej krvi.

BPA prenikne i do pupočníkovej krvi z ktorej putuje priamo k plodu.

Keď sa BPA dostane do ľudského organizmu, narúša predovšetkým endokrinný systém (systém žliaz, hormónov a receptorov, ktorý riadi množstvo telesných funkcií, ako napríklad metabolizmus, imunitu, správanie a v detstve i rast a vývoj). Táto skutočnosť má množstvo závažných dopadov na zdravie dospelých ľudí i na vývoj doposiaľ nenarodených plodov a dokáže sa prejavovať dokonca i po niekoľko generácií.

Tehotenstvo, matka a plod

Výskum z roku 2008 sledoval hodnoty BPA u desiatich žien, ktoré sa pokúšali o potomka.  Hodnoty vylučovaného BPA sa u žien, ktoré otehotneli, zvýšili o 33 %. Táto skutočnosť mohla byť spôsobená vývojom organizmu v tehotenstve, kedy sa zmení schopnosť metabolizácie, distribúcie a vylučovania BPA. Problémom tejto štúdie však je, že počet sledovaných žien bol primalý na to, aby mali výsledky štatistický význam. Výsledok v každom prípade jasne ukazuje, že plod je v tele matky vystavovaný oveľa vyšším koncentráciám BPA, ako sa predpokladalo.

Kojenci sú BPA vystavovaní minimálne v takej miere ako dospelí.

Tip Vitariána

Tými najohrozenejšími sú často tí najbezbrannejší a tak je tomu i v prípade BPA. Ak máte doma batoľa či staršie dieťa, dajte si mimoriadny pozor na to, s čím prichádza do styku. Kojenci sú totiž BPA vystavovaní do veľkej miery, a to už prostredníctvom materského mlieka. Zodpovedne preverte, z čoho je vyrobená fľaška, dudlíky alebo hračky, ktoré sa nachádzajú v okolí dieťaťa a overte i zloženie škatúľ od sušených mliek či iných potravín pre batoľatá. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency