Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

80-10-10 (1. časť)

Najčastejšie otázky: Surová strava podľa Dr. Grahama

06. 09. 2014 Diéta Bielkoviny Tuky Osobnosti  Jana Klimanová
80-10-10 (1. časť)

1. Čo je surová strava?

Surovú stravu tvoria čerstvé, celé, nerafinované, živé, rastlinné potraviny – ovocie, zelenina, zelené listy, orechy a semená, ktoré jeme v pírodnom stave, bez varenia alebo separovania. Ľudia, čo takúto stravu prijali za svoju, sa nazývajú vitariáni (v angličtine raw fooders, raw vegans). 

2. Dá sa prežiť len na surovej strave?

V mäse, obilninách, strukovinách či v mlieku nie sú žiadne nevyhnutné živiny, ktoré by ste nenašli v ovocí, zelenine, orieškoch a semienkach, kde sú navyše v strávieľnejšej podobe. Existuje mnoho zásadných živín, ktoré sa nachádzajú len v rastlinách. Ľuďom surová strava prospieva, často sa ich zdravie a život pri jej konzumácii zlepší. Ovocie, zelenina a zelené listy neobsahujú len mnoho cukrov, bielkovín a tukov, ale majú ich v pomere a kvalite, ktorá je najvhodnejšia pre ľudské zdravie. Keď ľudia žijú na surovej strave s inými zdravými návykmi, problémy s váhou, dlhodobými či krátkodobými chorobami majú len výnimočne alebo vôbec nie.

Keď je ovocie sladšie, neznamená to, že je horšie.

3. Nie je dnešné ovocie prešľachtené?

Každá rastlina a živočích prechádzajú šľachtením. Robí to príroda sama, ale na rozdiel od ľudí vytvára hybridy ako prostriedok prežitia. Ľudia vybrali semená z najchutnejších druhov ovocia a zeleniny a preto je takmer všetko čo kupujeme v bežných reťazcoch, vyšľachtené. Problémy prichádzajú, keď sa plody šľachtia len pre obchodné účely – aby ovocie vydržalo dlhšie, aby bolo sladšie... Výsledkom je ovocie chudobnejšie na živiny, najmä v pomere cukrov a minerálov. Keď je ovocie sladšie, neznamená to, že je horšie. Mali by sme ho zjesť menej, aby sme prijali menšie množstvo cukrov. Keď pestovatelia zmenia pomer minerálov a cukrov v prospech cukrov, nerovnováhu vykompenzujeme tak, že do jedálneho lístka zahrnieme viac jemnej listovej zeleniny. 

4. Sú všetky prístupy k surovej strave rovnaké?

Ľudia majú väčšinou príliš veľký príjem energie z tukov, a to kvôli konzumácii veľkého množstva avokáda, orieškov a semienok. To vedie k zdravotným problémom a nedostatku cukrov. Na druhej strane, človek nemôže jesť ako zdroj energie len zeleniu, ktorá je energeticky chudobnejšia. Znamená to, že najviac energie pri konzumácii surovej stravy získate z ovocia spolu s primeraným množstvom zeleniny, orechov a semien. 

Správny pomer ovocia a zeleniny je kľúčový.

5. Čo znamená 80-10-10?

Nízkotučnú, surovú, rastlinnú stravu zostavil odborník na športovú výživu  a chiropraktik Douglas Graham pred viac ako dvadsiatimi rokmi pre amatérskych a profesionálnych športovcov, rovnako pre nešportovcov dbajúcich o svoje zdravie. Dr. Graham ju nazýva tiež 80-10-10 alebo 8-1-1. Čísla zodpovedajú percentám alebo podielom energie získanej z troch zložiek – z cukrov (sacharidov), tukov (lipidov) a bielkovín (proteínov). 80 % prijatej energie by malo teda pochádzať z jednoduchých cukrov, 10 % z bielkovín a 10 % z tukov. Energia sa dá rozpočítať, ak 90 až 95 % stravy budú tvoriť sladké plody, 2 až 6 % zelené listy, zelenina a nesladké plody a 0 až 8 % orechy a semená. Znamená to zjesť dve alebo tri porcie ovocia počas dňa a veľký šalát večer.

6. Musím si rátať denný príjem živín, aby som mal všetkého dostatok?

Nie. Vaša strava bude automaticky tvorená pomerom 80-10-10, keď budete primárne jesť ovocie, zeleninu a zelené listy. 

7. Ako mám vedieť, koľko ovocia a zeleniny treba denne zjesť?

Spočiatku nebudete jesť toľko, aby ste si zabezpečili denný príjem energie, pretože ste zvyknutí jesť koncentrované, varené potraviny. Mali by ste zjesť väčší objem ovocia a zeleniny, aby ste získali rovnaké množstvo energie než pri varenej strave, pretože sú energeticky chudobnejšie. Je to preto, že obsahujú aj veľký objem vody a vlákniny. Ovocie je bohatšie na energiu než zelenina a zelené listy. Je zrejmé, že väčšinu surovej stravy bude teda tvoriť najmä ovocie a veľké šaláty s množstovm minerálov ako sodík, vápnik a horčík. 

8. Dostanem dosť živín z ovocia a zeleniny?

Najkvalitnejšie vitamíny, minerály, antioxidanty, fytonutrienty, enzýmy, koenzýmy, vláknina, voda, bielkoviny, sacharidy a tuky pochádzajú z ovocia a zeleniny. Sú to celistvé živiny, so správnym pomerom jednotlivých zložiek, ktoré dokáže ľudské telo využiť. Žiadne syntetické vitamíny sa nemôžu vyrovnať prírode. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency