Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

7 zdravých maškŕt, ktoré vám okamžite dodajú energiu

Rýchle a zdravé povzbudenie

10. 05. 2015 Stravovanie Potraviny Diéta Ovocie  Martina Strihová
7 zdravých maškŕt, ktoré vám okamžite dodajú energiu

Puding z chia semienok

Vynechajte jogurt a dajte si namiesto neho puding z chia semienok. Chia semienka používali aztécki a mayskí bojovníci kvôli tomu, že zvyšujú energiu a vytrvalosť. Chia boli také uctievané, že ich Aztéci obetovávali ako dary svojim bohom. Dar, ktorý prinesú vám, bude čistá myseľ, lepšia nálada a dlhodobá energia. 3 polievkové lyžice chia semienok obsahujú 12 gramov vlákniny, rovnaké množstvo proteínu ako vajce a viac omega-3 mastných kyselín ako losos.

Ako ich pripraviť: Namočte 3 PL chia semienok do 3,5 dcl nesladeného mandľového mlieka (ktoré si môžete pripraviť predtým rozmixovaním mandlí). Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odstáť. Chia semienka niekoľkonásobne napučia a vytvoria okolo seba „želatínovú“ hmotu. Nakoniec pridajte čerstvé ovocie a kokosové vločky.

Ovocie

Ovocie je najlepšou voľbou rýchlej energie! Ľudský organizmus je fyzicky a anatomicky prispôsobený na trávenie ovocia. V ovocí sa nachádzajú prevažne jednoduché cukry, ktoré žalúdkom len prejdú a sú vstrebané cez steny čreva bez akéhokoľvek trávenia, čo telu šetrí obrovské množstvo využiteľnej energie a vám zostane dosť energie na aktivity, ktoré Vám spôsobujú radosť.

Čerstvé ovocie je najlepšou voľbou rýchlej energie.

Čerstvé figy

Figy sú bohaté na železo, ktoré je veľmi dôležitou živinou. Bez dostatku železa by sme sa cítili unavení a bojovali by sme s ranným vstávaním z postele. Jedzte celé figy, alebo si ich naservírujte ako dezert pokvapkané kvalitným starším octom balsamico. Ak nemáte čerstvé figy, môžete sa občas posilniť aj sušenými

Figy sú zdravá maškrta, ktorá vám rýchlo dodá energiu.

Zelené smoothie alebo šťava

Dokonalým zvyšovačom energie sú zelené šťavy a smoothies z čerstvého ovocia a zelených listov – či už z listovej zeleniny (šalát, špenát) alebo z byliniek a divých rastlín (medovka, mäta, púpava, atď.). Sú plné antioxidantov, fytonutrientov, chlorofylu, horčíka a draslíka. Nie je tu potrebné trávenie a bunky tieto živiny okamžite zhltnú, takže sa cítite živými a plnými energie.

Ako ich pripraviť: Stačí vyjsť von, natrhať si niečo zelené a pridať k tomu ovocie. Potrebujete však dobrý odšťavovač alebo kvalitný mixér.

Para orechy s kakaovými bôbmi a kokosovými vločkami

Vymeňte vašu cestovnú zmes za tento mix posilňujúci váš metabolizmus. Para orechy sú najbohatším potravinovým zdrojom selénu, ktorý posilňuje metabolizmus a zvyšuje hladinu energie. Kakaové bôby majú viac antioxidačných flavonoidov ako iné potraviny a pridávajú zmesi vynikajúcu čokoládovú chuť. Kokosové vločky zaručia energiu na dlhšiu dobu. 

Ak máte na niečo chuť, dajte si para orechy s kakaovými bôbmi a kokosom.

Ľanové krekry s medom

Vynechajte poobedňajšie cookie a namiesto toho si namočte surové ľanové krekry do medu. Získate sladkú chuť bez pridania masla a cukru, ktoré obsahujú cookies. Ľanové krekry majú málo inzulín zvyšujúcich sacharidov, čo môže spôsobiť, že sa budete cítiť vyčerpaní a unavení. Ľanové krekry majú vysoký podiel vlákniny a omega-3 mastných kyselín, čo pomáha aktivovať hladiny energie. Uistite sa, že ľanové krekry sú surové, pretože teplo ničí krehké omega-3 oleje v ľanových semienkach.

Med kupujte od včelárov, ktorým môžete dôverovať. Ak má byť med zdravý, musí byť surový. Je totiž výnimočný enzýmmi, ktoré sa zahrievaním ničia. Zlepšuje trávenie a dokonca aj IQ.

Ľanové krekry vám dodajú energiu.

Nori wrapy

Máte chuť na niečo slané? Zameňte čipsy za riasy nori. Riasy nori sú morskou zeleninou, ktorá sa používa do sushi a má tú plnú umami chuť. Riasy sú tiež najbohatším potravinovým zdrojom jódu, ktorý pomáha aktivovať hormón štítnej žľazy, takže pomáha strave meniť sa na energiu, nie na tuk. Jedzte ich samostatne ako čipsy alebo so surovou zeleninou.

Máte chuť na slané? Dajte si morské riasy nori.

Tip Vitariána

Energiu si môžete dodať aj kvalitnou surovou čokoládou alebo inými druhmi kvalitného sušeného ovocia, pričom si dajte pozor na to, aby nebolo sírené a sušené pri teplotách nad 42°C.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency