Živé športovanie

o tom, ako sme spojili živú vegánsku stravu a naše životy športovcov

08. 09. 2014 Šport Energia Vitariánstvo  Peter Fijalka
Živé športovanie

Ako celoživotný aktívny športovec, ktorý sa živí kondičným trénerstvom, či už vrcholových športovcov, alebo zanietených amatérov, mi samozrejme myšlienka života bez živočíšnych produktov prišla nereálna, ale ako som neskôr pochopil, mal som iba nedostatok potrebných informácií. Kto by to bol povedal, že chlorofyl je taký potrebný! Alebo že lúpané konopné semienka majú 30 g proteínov na 100 gramov! Jednoducho som pochopil, že všetko je iba v mojej hlave a keď sa mi pred očami otvára život plný vitálnej energie, bez utrpenia páchaného na miliardách nevinných tvorov a prinášajúci harmóniu tejto planéte, nemám prečo váhať...

Začiatky

Keďže som v priebehu jedného dňa, resp. z raňajok ku obedu, prešiel z absolútneho všežravca na 100 % vitariánsku stravu, veľa som sa musel učiť tak povediac „za pochodu“. Prečítal som viacero kníh (napr. Zelená pre život od Victorie Boutenko) a rôzne príspevky na internete (vitarian.sk, RAW FOOD CZ/SK na facebooku...). Tie okamihy by som doprial prežiť každému! Cítil som sa fantasticky, stačilo mi spávať len pár hodín a vydržal som denne behávať, cvičiť, pracovať viac ako predtým. Jediné negatívum som videl paradoxne v úbytku váhy, keďže ako tréner som bol zvyknutý dbať o svoje telo a svalovú hmotu. Pokles váhy v priebehu štyroch mesiacov o cca 15 kg, však úplne prevažovalo množstvo pozitív, ktoré mi môj nový životný štýl prinášal. Teraz s odstupom času mi je samozrejme jasné, že moje telo sa len potrebovalo zbaviť „toho zlého“, a po takmer roku váha nádherne priebežne stúpa z novej, čistej svalovej hmoty, ktorá je omnoho kvalitnejšia a výkonnejšia. Čo je však ešte úžasnejšie, môj nenásilný príklad začalo nasledovať viacero ľudí v okolí a v podstate denne mi prichádzajú nové správy, či by som pomohol so zostavením vitariánskych jedálničkov , prípadne sa chcú len podeliť so svojimi pozitívnymi skúsenosťami, alebo vyliečením rôznych chorôb.

I loveveganenergy

Tento názov vznikol o štvrtej hodine rannej, keď som už pár dní nemohol spávať. Ak poznáte ten pocit vnútornej energie, ktorú túžite vyžiariť do celého sveta, len neviete akým spôsobom to najlepšie urobiť, tak viete o čom píšem. Cítil som, že môj život sa musí pohnúť aj mimo fitnescentra a mojim poslaním je ukázať ľuďom, že žiť plnohodnotný život na fyzickej i psychickej úrovni sa dá aj inak (a lepšie), ako dennodenným zabíjaním živých tvorov, keď všetko čo potrebujeme nám Zem ponúka v rastlinnej potrave. Slová o tom, že mi určite „preskočilo“, vystriedali skôr otázky: „Čo to je to smoothie?“, alebo ako si vo Vitamixe pripravujem tak super polievku, keď nie je vôbec uvarená. Dokonca i tí, čo tvrdili že do pol roka zomriem, moju životnú zmenu minimálne akceptovali a uznali. Moja prvotná myšlienka, združovať aktívnych športovcov vitariánov a vegánov, organizovať spoločné tréningy a točiť videá s našimi obľúbenými receptami, však nadobudla rozsiahlejšie rozmery. Vďaka podpore dobrých ľudí, som mohol uskutočniť ku záveru školského roka prvé prednášky na školách v Bratislave o „zdravších možnostiach stravovania“ aj s jednoduchými ukážkami, kde som bol sám prekvapený, aký záujem majú mladí študenti naučiť sa niečo nové. Už teraz máme od septembra dohodnuté stretnutia na ďalších školách a dokonca aj v rôznych firmách. Spustili sme skromný e-shop (keďže za nami nestojí žiaden silný investor), kde chceme ľuďom ponúknuť produkty, ktoré vo svete využívajú vrcholoví športovci: ultramani, triatlonisti, siloví športovci a sú fantastickou a zdravou alternatívou ku bežným doplnkom výživy, ako napr. pred tréningové stimulanty, či proteíny! (http://www.iloveveganenergyshop.com/zdravy-protein/rawfusion-452-g.html). Naším posledným úspechom, z ktorého mám hlavne ja výnimočnú radosť, je prvá kolekcia iloveveganenergy oblečenia. Sami sme si navrhli a dali urobiť tričká a tašky, vyrobené z biobavlny a potlačené vegánskymi farbami!

Budem veľmi šťastný, keď sa o našom spôsobe života dozvie čo najviac ľudí a bude nás stále pribúdať. Ak by ste mali nejaké otázky ohľadom stravovania, cvičenia, prípadne iných aktivít, rád Vám poskytnem svoju pomoc a môžete ma kontaktovať na: info@iloveveganenergy.com, alebo priamo na www.iloveveganenergy.com.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency