Divo rastúce jedlé rastliny

Sila prírody všade okolo nás

01. 02. 2015 Stravovanie Bylinky  Ján Hegyi
Divo rastúce jedlé rastliny

Divo rastúce jedlé rastliny sú známe a používané už niekoľko tisíc rokov. V ľudovom liečiteľstve sa používajú na prevenciu a liečbu rôznych druhov ochorení. Je načase, aby sme sa vrátili k efektívnej a rokmi preukázanej múdrosti našich predkov.

Zdroj sily a vitality

Divo rastúce jedlé rastliny obsahujú mnohé aminokyseliny, ktoré sú stavebnou jednotkou bielkovín. Zelené časti týchto rastlín obsahujú chlorofyl, ktorý je možné znázorniť ako „krv rastlín“ a táto látka prečisťuje vnútorné orgány a zbavuje telo toxínov. Divo rastúce jedlé rastliny obsahujú široké spektrum vitamínov, minerálov, enzýmov a ďalších prospešných látok.

Lokálne a dostupné pre všetkých

Jednou z najväčších výhod divo rastúcich rastlín je, že sú zadarmo a rastú doslova všade okolo nás. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že na záhrade alebo pred ich domom im vyrastá skutočné bohatstvo. Ak uprednostňujete lokálne potraviny, divo rastúce jedlé rastliny sú pre vás ako stvorené. Skúste sa zamyslieť a zistíte, že množstvo z týchto tzv. „nežiadúcich burín“, sú rastliny plné zdravia.

Kvety ďateliny lúčnej chutia sladko.

Spestrenie jedálnička

Čo je to pestrá strava? Všeobecne je známe, že pestrá strava sa skladá hlavne z viacerých výživných potravín a jednoduchá cesta ako si obohatiť jedálniček je postupné pridávanie rôznych divo rastúcich jedlých rastlín. Je dôležité, aby sme v našom stravovaní dbali na vyvážené množstvo vitamínov, minerálov, cukrov, tukov, bielkovín a iných dôležitých látok. V tomto smere by sa mnohé divo rastúce jedlé rastliny mohli zaradiť medzi superfoods.

Ekologickejší prístup

Aj vy už máte dosť všetkých tých obalov a plastových sáčkov, ktoré vytvárajú neskutočné množstvo odpadu? Zbieraním divo rastúcich jedlých rastlín nevytvoríte žiadny odpad. Ak si natrháte viac ako spotrebujete, môžete to vrátiť Zemi a ešte ju k tomu aj pohnojíte. Ak máte kompostovisko, môžete to hodiť tam.

Tri jednoduché pravidlá

  1. Nejedzte niečo, ak si nie ste istí, čo to je – pri zbere a identifikácii divo rastúcich rastlín buďte opatrní a dávajte pozor, aby ste si boli 100% istí, o akú rastlinu ide. Platí príslovie: „Dvakrát meraj a raz rež.“
  2. Začnite v malom – ak skúšate jesť niečo nové, mali by ste začat menším množstvom a postupom času môžete dávku zvyšovať. Nechajte telo nech si pomaly zvykne na nový druh potravy.
  3. Nemiešajte rôzne druhy – ak zmiešate príliš veľa druhov a náhodou vám príde nevoľno, nebudete vedieť, ktorá z rastlín to spôsobila. Začnite jedným druhom rastliny a zistite, ako na ňu vaše telo reaguje. Ak je reakcia tela  príjemná, vyskúšajte ďalší druh.

Žihľava / pŕhľava dvojdomá

Tip Vitariána

Divo rastúce jedlé rastliny pridajte do vašich obľúbených zelených smoothies, šalátov a možete ich aj odštaviť. Ak jete varené, hodia sa do mnohých jedál. Experimentujte s chuťami týchto rastlín. Budete prekvapení, aké rôznorodé chute, od sladkej cez horkú až po kyslú,  tieto rastliny poskytujú.

Vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency