Voda v uchu

Kúpanie, voda v uchu, odstránenie vody

22. 12. 2014 Problémy Zmysly Voda  Jozef Maťko
Voda v uchu

Aké je to nebezpečné, a ako sa voda dostane von?

Zápal a infekcie, ktoré spôsobujú nepohodlie a bolesť. 

"Voda sama osebe nie je pre ucho najprv žiadny problém. Ak je však voda špinavá, môžete ochorieť", hovorí Roland Laszig, riaditeľ  otorinolaryngologickej kliniky (ušné, nosové s krčné lekárstvo) Fakultnej nemocnice vo Freiburgu. 

Skúsenosti nám hovoria, že môžu nastať komplikácie so vzduchovodom. Príčina väčšinou väzí  v baktériách, ktoré odolávajú chlóru a soli. Ony sa vyskytujú v takmer všetkých vodách, ale obzvlášť často v bazénoch.

Za normálnych okolností by boli baktérie pre zdravé ucho bezproblémové, ale voda môže narušiť aj ochrannú funkciu ucha. Hromadí sa v prednej časti bubienka v malej dutine a uľahčuje baktériám prístup. Okrem toho, tekutina v uchu oslabuje druhé, dôležité, bezpečnostné zariadenie: ušný maz.

Žľazy vo vonkajšom zvukovode izolujú viskóznu kvapalinu, ktorá potom okamžite preberá niekoľkých úloh. Ušný maz odpudzuje vodu, zvlhčuje pokožku a vynáša nečistoty, odumreté kožné bunky a cudzie materiály z ucha. Svojou horkou chuťou odpudzuje mnoho baktérií a hmyz, ale tiež obsahuje enzým, ktorý zabíja mikroorganizmy.

Ako dostaneme vodu z ucha opäť von?

Vodu z ucha musíme rozhodne odstrániť. Za týmto účelom je dovolené takmer všetko: skákať, krútiť sa, ľahnúť si na bok alebo vytvoriť podtlak vo vonkajšom zvukovode. To funguje najlepšie tak, že pritlačíte dlaň na ucho, a potom opäť uvoľníte. Čo je však absolútne zakázané je, že si "strčíte" nejaký predmet alebo vatovú tyčinku do ucha, varuje väčšina lekárov. Tieto predmety sú úplne zbytočné aj pri každodennej starostlivosti.

Vatové tyčinky dopravia ušný maz a tým baktérie a prach dovnútra zvukovodu, kde sa môže dlhodobo vytvoriť zátka pred bubienkom, ktorá musí byť odstránená lekárom. Ak ušný maz tlačíme späť, je to v rozpore s povahou tela. To nie je takmer nikdy zdravé. Úplne postačuje čistiť výstup z ucha špičkou uteráka alebo vreckovky.

Iná možnosť je vytvoriť v uchu podtlak. Jednoducho, stačí zobrať nejakú hadičku (napr. gumenú)  alebo slamku. Opatrne si ju jeden koniec strčiť do ucha, druhý koniec do úst a jemne cucať.

Ako odhalíme zápal?

Dr. Laszig navrhuje: "Kto má bolesti ucha a je neistý, ktorá časť organu je zapálená, môže použiť jednoduchý trik - stlačiť chrupavku pred zvukovodom, a ak bolesť zosilnie, je postihnutý vonkajší zvukovod. Ak poklopete na kosť za uchom a bolí to, baktérie sa usídlili v strednom uchu."

Prevencia

Obzvlášť opatrní s vodou na kúpanie by mali byť ľudia, ktorých uši sú už poškodené, napríklad majú netesný bubienok. U nich môže voda a s ňou baktérie vtekať do stredného ucha. Postihnutí by sa mali preto extra chrániť, napríklad ušnými štupľami a preventívne ísť k lekárovi, ak cítia, že prichádza zápal.

Okrem toho, alebo ako samostatnú prevenciu sa dajú prirodzené ochranné funkcie ucha posilniť s tzv. potápačskými kvapkami. Obvykle sú z alkoholu, glycerínu a kyseliny octovej. Glycerín odpudzuje vodu a chráni tak ušný maz a pokožku. Kyselina vytvára nepríjemné prostredie pre baktérie.

Kto chce urobiť niečo dobré pre svoje ucho, mal by podľa experta najlepšie nechať ucho na pokoji. "Myslím to doslovne", hovorí Laszig. Aj keď súvislosť medzi zaťažením zvukom a poškodením sluchu nie je jednoznačne preukázaná, hovorí pre to veľa. A tiež mokré ucho, na rozdiel od oveľa citovanej rady na internete, nemusí byť nutne vyfúkané hlasným sušičom vlasov.

Záver

Voda v uchu je zvyčajne bezproblémová, ale nemala by tam zostať príliš dlho. Vytriasanie, poskakovanie alebo vyčerpanie podtlakom je povolené. Zvukovod čistiť s bavlnenými tyčinkami je naproti tomu prísne zakázané.

Tip Vitariána
  1. neplávať v znečistenej alebo špinavej vode;
  2. používať neparfumované šampóny. Vlasy si sušiť fénom nastaveným na nízku teplotu a rýchlosť a držať ho 30 cm od každého ucha; 
  3. obmedziť čistenie zvukovodu cudzími predmetmi a používanie ušných sprejov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency