Aká zdravá je Európa?

Štúdia svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)

16. 10. 2015 Ochorenia Drogy  Jozef Maťko
Aká zdravá je Európa?

Mnoho ľudí v Európe žije výslovne dobre: stredná dĺžka života v niektorých krajinách je 82 rokov, v niektorých miestach chodí takmer 100 percent detí do školy, veľa ľudí má prácu a sú spokojní so svojím životom. Toto ukazuje aktuálna Európska zdravotnícka správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Správa však tiež zistila: existujú veľké rozdiely v Európskej únii, do ktorej patrí 53 národov a zďaleka nie všade sú ľudia zdraví a šťastní.

V Macedónsku asi takmer tretina dospelých nemá žiadnu prácu,  v Turecku majú dve tretiny populácie nadváhu a v Kirgizsku zomrie 20 z 1000 detí pri pôrode. Rozdiely medzi jednotlivými krajinami sa síce zmenšujú, ale ony sú stále tu a príliš veľké. Žena v Španielsku žije napríklad v priemere o 22 rokov dlhšie ako muž v Rusku. Na tomto musíme popracovať.

 V Európskej únii existujú veľké rozdiely a zďaleka nie všade sú ľudia zdraví a šťastní.

Podľa tejto správy počet predčasných úmrtí v dôsledku rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a chronických respiračných ochorení v posledných rokoch významne poklesol. Napriek tomu sú najnovšie údaje alarmujúce: ešte stále konzumuje v celom regióne 30 percent populácie tabaku, takmer 60 percent trpí nadváhou, a tiež priemerná spotreba  jedenásť litrov čistého alkoholu na osobu a rok je veľmi vysoká.

Kratšia priemerná dĺžka života v budúcnosti?

"Európsky región vykazuje zo svetových regiónov sveta najvyššiu spotrebu tabaku a alkoholu," píšu autori vo svojej správe. Tento región sa umiestňuje tiež, "čo sa týka nadváhy a obezity, len mierne za regiónom celej Ameriky", teda WHO oblasť, v ktorej žije vo vzťahu k počtu obyvateľov najviac tučných ľudí. To môže mať ďalekosiahle následky. Stein hovorí, že je smutné, že budúce generácie v dôsledku nadváhy a obezity môžu očakávať kratší život ako dnes.

Krajiny európskeho regiónu si predsavzali s Rámcovým programom "Zdravie 2020" zlepšiť zdravie a pohodu a znížiť nerovnosti - s 900 miliónmi ľudí medzi Severným ľadovým oceánom a Stredozemným morom nie je to ľahká úloha. Predovšetkým zozbierať zmysluplné údaje je v takom meradle ťažké. Okrem toho sú rôzne údaje nie bezpodmienečne porovnateľné a existujú kvalitatívne veľké rozdiely.

Európsky región vykazuje zo svetových regiónov sveta najvyššiu spotrebu tabaku a alkoholu.

Detailné výsledky.

  • V posledných rokoch konzumácia alkoholu v európskom regióne v dôsledku rôznych kampaní poklesla. Podľa posledných dostupných údajov medzi rokmi 2005 a 2010 sa pilo o desať percent menej. Napriek tomu Európania spotrebúvajú najviac alkoholu na celom svete. Priemerné množstva za rok sa ale v jednotlivých krajinách veľmi líšia a siahajú od 1,4 litra (v islamských krajinách, ako je Turecko a Azerbajdžan) až po 14,4 litrov (Bielorusko) čistého alkoholu na obyvateľa. Ľudia v Nemecku pijú s okolo jedenástimi litrami stále pomerne veľa.
  • Pokles užívania tabaku je veľmi zodpovedný za to, že miera predčasných úmrtí celkovo poklesla a priemerná dĺžka života hlavne u mužov sa zvýšila. Iba v rokoch 2010-2012 sa v 39 zo 41 krajín, z ktorých boli získané zodpovedajúce údaje, menej fajčilo. Napriek tomu je podiel stále pomerne vysoký. Priemerne fajčí 30 percent Európanov, odhaduje WHO. Najviac sa fajčí v Rusku, Gruzínsku a Grécku, Dáni a Islanďania sa vyhýbajú tabaku najviac, Nemecko je v strede. V boji proti konzumácii tabaku už veľa spôsobilo obmedzenie fajčenia, zvýšenie cien a zmenené balenia s odstrašujúcimi obrázkami. Ale to tiež záleží na každom jednotlivcovi. "Bol by to sen pre mňa, mať bezdymnú Európu," hovorí Stein s odkazom na Turkménsko, kde len osem percent populácie fajčí.
  • Obezita je jedným z najväčších zdravotných problémov 21. storočia, hovoria odborníci z WHO. Vo všetkých 51 krajinách, pre ktoré sú k dispozícii údaje, sa počet ľudí s nadváhou a obéznych ľudí od roku 2010 do roku 2014 zvýšil. Väčšina ľudí s nadváhou žije v americkom regióne (61 percent), ale európsky región s 58,6 percenta veľmi za nim nezaostáva. Nadváha je často spúšťačom kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a cukrovky.
  • Úmrtnosť v dôsledku vonkajších príčin a úrazov od roku 2002 klesá. Dôvody pre to sú stratégie pre zlepšenie bezpečnosti cestnej premávky a vyššie bezpečnostné štandardy. Muži zomierajú častejšie pri nehodách ako ženy, a to najmä v cestnej doprave. Obzvlášť ohrození sú muži vo veku od 15 do 44 rokov. Najnebezpečnejšia doprava je podľa správy v Kirgizsku, Moldavsku a Grécku. Nemecko je v tejto oblasti oveľa lepšie ako priemer. Zďaleka najviac vrážd na 100.000 obyvateľov je v Rusku, väčšina samovrážd v Litve a Bielorusku. Priemerná miera samovrážd je v európskom regióne vyššia ako v ostatných regiónoch WHO.

Slováci ešte stále nejedia ovocie a zeleninu v dostatočnom množstve.

Záver 

Európania si žijú veľmi rozšafne. Veľa fajčia, jedia a pijú. Na Slovensku sa treba zvlášť venovať nadváhe a obezite, ktorá tu dosahuje vyššie hodnoty ako je priemer Európy. Čo môže pomôcť, je zdravý životný štýl. Slováci ešte stále nejedia ovocie a zeleninu v dostatočnom množstve.

Tip Vitariána

Naše typické jedlá sú naozaj odlišné od iných krajín. Pozostávajú hlavne z múky, mäsa, mliečnych výrobkov, zemiakov a obilnín, ktoré nám neprinášajú žiadne zdravotné ani iné pozitíva. Zameňte ich za zeleninové jedlá a ovocie plné vitamínov a živej energie. Inšpirovať sa môžete napríklad Stredozemnými krajinami.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency