Tipy na posilnite zraku bez okuliarov

Surfovanie na smartfóne a práca na obrazovke zaťažujú oči. Ako si zlepšiť zrak jednoduchými prostriedkami.

18. 01. 2023 Zrak Oči  Andrej Maťko
Tipy na posilnite zraku bez okuliarov
Oči sú zďaleka najdôležitejším zmyslovým orgánom človeka. Príliš často im však nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili – napríklad, keď to fyzicky či psychicky preháňame, často zapríčinené permanentnou prácou na obrazovke alebo neustálym pohľadom na smartfón.

 

Kedy sa prejaví slabý zrak?

Najneskôr od druhej polovice života sa zrak začína zhoršovať, najmä ak trávite veľa času pred televíziou, počítačom alebo displejom smartfónu. To je presne dôvod, prečo stále viac mladých ľudí bojuje so slabým zrakom. Z dlhodobého hľadiska to vedie k nadmernému namáhaniu citlivých a jemných svalov oka. S niekoľkými tipmi a trikmi však dokážete udržať vaše oči správne fungujúce po dlhú dobu.

 

Aké sú výhody očných cvičení?

Dá sa predpokladať, že princíp „tréningu“ funguje rovnako dobre s našimi očnými svalmi ako so všetkými ostatnými svalovými skupinami v tele. Cielené cvičenia pre oči môžu pomôcť zabrániť slabému zraku alebo obmedziť progresiu existujúceho poškodenia zraku. Hlavná vec je vykonávať cvičenia pravidelne. Ľudia s krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou, ktorí na ňu prisahajú, určite hlásia že majú ostrejší alebo jasnejší zrak. Cviky sú účinné aj proti škúleniu, pretože sa uvoľňujú očné svaly a zlepšuje sa krvný obeh, ktorý stabilizuje pohľad. Okrem toho sa riziko predčasného poškodenia zraku súvisiaceho s vekom znižuje pri očných svaloch, ktoré sú dobre zásobené krvou.

 

Čo milujú naše oči

Väčšina nasledujúcich rituálov nezaberie viac ako pár minút.

 

Dajte si pauzu

Aby ste si zlepšili zrak, je dôležité dať očiam medzitým malé prestávky, aby zostali efektívne. Palming pomáha:

  • Trite si dlane o seba, aby sa viditeľne zahriali
  • Položte dlane na zatvorené oči
  • Všimnete si, že vaše zrakové bunky sa postupne uvoľnia, na chvíľu vypnú a rozleje sa príjemný a hrejivý pocit

Počas pekných dní môžete využiť aj prirodzenú silu svetla. Stačí byť niekoľko minút so zatvorenými očami a otočenými k slnku. Hrejivé svetelné efekty, ktoré zasiahnu vaše oči, sú celkom liečivé a môžu pomôcť zmierniť škody na zraku. Dôležité je len to, aby ste mali zatvorené oči a ideálne na to využili ranné alebo večerné hodiny.


Cvičte očnú jogu

Očná joga, je metóda na zlepšenie a posilnenie zraku. Tak ako na joge naťahujete a rozťahujete telo do všetkých strán, pohybujete aj očnými bulvami do čo najviac smerov. Hore a dole, doľava a doprava, krúživými pohybmi. Je len na vás, či budete mať oči otvorené alebo zatvorené. Všimnete si, že už po niekoľkých cvičeniach sa vaša koordinácia a rozsah pohybu zlepší a vaše zorné pole sa rozšíri. Len tri minúty denne stačia na to, aby unavené oči boli čulejšie a aby sa zlepšil ich krvný obeh. Očná joga zmierňuje suchosť a začervenanie

 


Ostrite zrak na predmety

Vedomým zameraním na nejaký predmet môžete preukázateľne posilniť, zlepšiť a trénovať svoj zrak. Krása je v tom, že nepotrebujete stroj na cvičenie, len palec. Jednoducho posuňte natiahnutý palec – začnite na špičke nosa – pomaly preč od nosa, až kým nebude vaša ruka úplne natiahnutá, a potom znova späť. Zameranie vždy zostáva na palci. Pri pravidelnom používaní sa zlepšuje pohyblivosť očí.

 

Dostatok spánku

Spánok je ako dovolenka pre unavené oči, najmä keď sú na konci dlhého dňa suché. Keď spíte, dávate svojim očiam čas na relaxáciu a zvlhčenie. Fázy spánku, ktoré sú príliš krátke, narúšajú molekulárnu zmes slznej tekutiny. To dráždi a poškodzuje rohovku. Je to viditeľné nielen na suchých a začervenaných očiach, ale môže to tiež čoraz viac zhoršovať zrakovú ostrosť.

 

Pravidelne žmurkajte

Žmurkaním si chránite oči pred vonkajšími vplyvmi a umožňujete neustále obnovovanie slzného filmu.

 

Udržujte vzdialenosť od obrazovky

Celý pracovný deň strávený za počítačom pred obrazovkou nie je badateľný len na napätých svaloch ramien, ale čoraz viac škodí aj zraku. Žiaľ, aj po práci sa čas pred obrazovkou väčšinou predlžuje – či už na mobile alebo večer pohodlne pri televízii. Ak máte prácu pri stole, kde trávite väčšinu času pred počítačom, doprajte svojim očiam prestávku každých 90 minút a minimálnu vzdialenosť medzi očami a obrazovkou asi 45 až 60 centimetrov.

Ďalej chráni vaše oči, ak trochu stlmíte jas obrazovky a tiež použijete okuliare s filtrom modrého svetla, aj keď netrpíte ametropiou.



 

Posilnite si zrak výživou

Hlavnou vecou pre posilnenie zraku je vyvážená strava. K zdraviu očí výrazne prispievajú predovšetkým živiny, vitamíny a sekundárne rastlinné látky obsiahnuté v ovocí a zelenine. Najmä voľné radikály môžu dlhodobo zhoršovať zrak. Z tohto dôvodu sú takzvané antioxidanty nevyhnutné pre diétu šetrnú k očiam.

Antioxidanty sú veľkou skupinou špecifických vitamínov, minerálov a iných mikroživín. Tam, kde sa nachádza väčšina fotoreceptorových buniek  – v makule – sa oko spolieha na dva špeciálne antioxidanty, ktoré by v jedálničku nemali chýbať: luteín a zeaxantín – dva mimoriadne dôležité lapače voľných radikálov!

  • Luteín sa nachádza predovšetkým v špenáte, petržlene a keli, ako aj v hrášku. ·
  • Zeaxantín sa nachádza vo veľkých množstvách v tropickej papáje, ale významné množstvá sa nachádzajú aj v kukurici, červenej paprike, tekvici a vaječnom žĺtku.

Okrem luteínu a zeaxantínu, ktoré sa prirodzene vyskytujú ako sekundárne rastlinné látky, sú súčasťou antioxidačného tímu aj vitamíny C a E. Okrem toho rôzne vitamíny B prispievajú k normálnej funkcii zrakového nervu. Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú aj v zmyslových bunkách očí a pomáhajú udržiavať normálne videnie – rovnako ako vitamín A. Ten sa často označuje ako očný vitamín a nachádza sa v mrkve, zelenej listovej zelenine, paprike, mliečnych výrobkoch a vnútornosti, ako je pečeň.

Okrem toho stopový prvok zinok chráni bunky očí pred oxidačným stresom. Mäso, syry, vajcia a celozrnné výrobky, ako aj strukoviny dodávajú očiam koncentrovanú silu zinku.


Mrkva sa často odporúča ako zázračná zbraň. Bohužiaľ je to pravda len čiastočne. Mrkva obsahuje veľa karotenoidov – prekurzora vitamínu A, ktorý prispieva k zdraviu očí ,ale aj keď ho skonzumujete kilogramy, existujúce poškodenie zraku neodstránite. Jej pokožka skôr získava oranžový odtieň.


Tip Vitariána

Zahrajte si hru alebo šport, pri ktorom sú oči v stálom pohybe, kedy sledujú napríklad letiaci predmet. Príkladom je bedminton, stolný tenis, volejbal, softbal, tenis a ďalšie.

Keď idete dlho v aute tak skúste zaostrovať striedavo na palubnú dosku, na auto pred vami, na značku auta pred vami, na oproti idúce auto a na okolitú prírodu.

Každé ráno si ešte v posteli spravte očnú jogu s vykresľovaním čo najrôznorodejších geometrických tvarov.


 




Súvisiace produkty

Zinok Komplex + vitamín C

Zinok Komplex + vitamín C

800,00 Kč

Prémiový  Zinok Komplex Ultra poskytuje 25 mg elementárneho zinku na kapsulu z 8 cenných foriem zinku plus 100 mg prémiového vitamínu C ako originálny PureWay-C® so špeciálnym  rastlinnými mastnými kyselinami a citrusovými bioflavonoidmi. Celospektrálne zloženie pre všestranné zásobovanie zinkom: pre imunitný systém, plodnosť, metabolizmus tukov, zrak, pokožku, vlasy, nechty, syntézu bielkovín. 100% vegánske a bez prísad. 240 kapsúl.

Kúpiť
Vitamín D Balance

Vitamín D Balance

727,00 Kč

ÚČINKYVITAMÍN DVitamín D3 sa v prírode vyskytuje takmer výlučne v živočíšnych zdrojoch a najmä v rybách, mliečnych výrobkoch, vajciach a mäse. Rastliny, ako sú lišajníky a rôzne huby, obsahujú len veľmi malé množstvá oveľa menej účinného vitamínu D2.Na rozdiel od mnohých iných vitamínov sa vitamín D premieňa na dôležitý hormón, ktorý reguluje funkciu buniek a početné telesné procesy. Takmer všetky bunky tela majú špeciálne receptory pre hormón vitamínu D a sú závislé na dostatočnom prísune.Vitamín D je súčasťou regulačného systému, ktorý závisí od mnohých ďalších živín. Vitamín D a vitamín K2 sú kofaktory v regulácii metabolizmu vápnika. Tieto dva vitamíny spolu riadia tvorbu a rozpad kostných buniek a dôležitých transportných molekúl, ktoré zabezpečujú správnu využitie vápnika.Na metabolizme vitamínu D sa podieľajú aj ďalšie kofaktory vrátane horčíka, vápnika, bóru, zinku a vitamínu A.ZDRAVOTNÉ TVRDENIA (PODĽA EFSA):Vitamín D prispieva k normálnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforuVitamín D prispieva k normálnej hladine vápnika v krviVitamín D, vitamín K, vápnik, horčík a zinok prispievajú k udržaniu zdravých kostíVitamín D, vápnik a horčík prispievajú k udržaniu normálnej činnosti svalovVitamín D, vápnik a horčík prispievajú k udržaniu zdravých zubovVitamín D, zinok a vitamín A prispievajú k normálnej funkcii imunitného systémuVitamín D, vápnik, horčík a zinok zohrávajú úlohu pri delení buniekVápnik a vitamín A majú funkciu v špecializácii buniekVápnik prispieva k normálnemu rastu a vývoju kostí u detíVápnik prispieva k zníženiu poklesu hustoty kostí u žien po menopauze (osteoporóza)Zinok prispieva k normálnemu metabolizmu vitamínu AVitamín K2 existuje v rôznych formách, z ktorých každá má inú úroveň účinnosti. Vitamín K2 MK7 je dnes považovaný za jednoznačne najúčinnejšiu formu K2. Keďže molekuly vitamínu majú rôzne chemické formy (tzv. cis-trans izoméry vitamínu K2), existujú obrovské rozdiely aj medzi rôznymi aktívnymi látkami vitamínu K2 MK7. Predpokladá sa, že telo môže využiť iba trans formy.

Kúpiť
BIO Acerola vitamín C 200 mg

BIO Acerola vitamín C 200 mg

625,00 Kč

Organická acerola Krík aceroly je pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky. Jeho plody sa podobajú európskym čerešniam, ale nesúvisia s nimi. Acerola rastie hlavne pri cestách, na riekach, ale aj na suchých skalnatých horských svahoch až do výšky 1600 m. Naša organická acerola pochádza z Brazílie, kde je ihneď po zbere jemne lyofilizovaná. Vysoko koncentrovaný vitamín C Acerola čerešňa je známa svojím mimoriadne vysokým obsahom prírodného vitamínu C v čerstvom ovocí približne 1700 mg / 100 g a je tiež bohatá na sekundárne rastlinné látky (flavonoidy, antokyány), vitamíny (B1, B2, B3, B5, beta karotén) a minerály (vápnik, horčík, draslík, fosfor), ktoré v prírodnej kombinácii zvyšujú retenčný čas a biologickú dostupnosť prírodného vitamínu C. Vďaka šetrnej lyofilizácii (sušenie chladom) sa získa mimoriadne vysoko koncentrovaný prášok s 30% vitamínu C bez pridania pomocných nosičov extraktu, ako je maltodextrín. Najvyššia kvalita a čistota Organický acerolový prášok bol vyrobený v Brazílii podľa najvyšších štandardov čistoty a kvality. Plnenie a uzatváranie do toboliek sa uskutočňuje s povolením HACCP a GMP v EÚ. Je bez lepku, sóje a laktózy, bez genetického inžinierstva, čisto vegánský a vyrobený bez akýchkoľvek prísad. Zdravotné informácie týkajúce sa vitamínu C (podľa EFSA): Vitamín C prispieva: na zníženie únavy, na normálnu psychologickú funkciu, regenerovať redukovanú formu vitamínu E, na normálny energetický metabolizmus, na normálnu funkciu imunitného systému (fyzická ochrana), normálne fungovanie nervového systému, chrániť bunky pred oxidačným stresom, normálna tvorba kolagénu pre normálnu funkciu krvných ciev, na normálnu tvorbu kolagénu pre normálnu funkciu kostí, na normálnu tvorbu kolagénu pre normálnu funkciu chrupavky, normálna tvorba kolagénu pre normálnu funkciu zubov, na normálnu tvorbu kolagénu pre normálnu funkciu ďasien, na normálnu tvorbu kolagénu pre normálnu funkciu kože, na zvýšenie absorpcie železa zachovať normálnu funkciu imunitného systému (fyzická obrana) počas a po intenzívnej fyzickej aktivite. Nedostatok vitamínu C S výnimkou opíc, morčiat a nás ľudí je väčšina živých tvorov schopná produkovať vitamín C z glukózy. Predpokladá sa, že túto schopnosť sme stratili génovou mutáciou asi pred 60 miliónmi rokov. Bez tohto genetického poškodenia by ľudia pravdepodobne dokázali produkovať okolo 2500 až 3 000 mg vitamínu C za deň. Preto sme závislí od príjmu vitamínu C z potravy. Nedostatok vitamínu C sa spája s početnými možnými poruchami v oblasti imunitného systému, ochranou endotelu, energetickou rovnováhou, detoxikáciou pečene, absorpciou železa, hormónmi, kolagénom / spojivovým tkanivom, histamínom a neurotransmitermi. Zvýšená potreba Môže existovať značne zvýšená potreba vitamínu C: počas rastu, počas tehotenstva a dojčenia, pravidelného užívania liekov (aspirín, prípravky obsahujúce estrogén (antikoncepcia, menopauza), kortizónu, inhibítorov protónovej pumpy), ako aj v chorobných a stresových situáciách, pri oxidačnom strese a fajčení. Predovšetkým je však dôležité zabezpečiť, aby obsah vitamínu C v potravinách bol dostatočne vysoký: Ak sa potraviny skladujú dlhšiu dobu, jeho obsah výrazne klesne Tepelne nestabilné Vitamín C silno oxiduje a rýchlo stráca svoj obsah Musí sa konzumovať v dostatočnom množstve čerstvej zeleniny a ovocia Dávkovanie - Odporúčaný príjem Užívajte 3 kapsuly denne (200 mg prírodného vitamínu C na kapsulu) s 200 ml tekutiny. Denný príjem Nemecká spoločnosť pre výživu odporúča denný príjem 100 mg vitamínu C. Odporúčaná denná dávka podľa EFSA je 80 mg. Potreba vitamínu C sa v závislosti od biochemickej individuality značne líši v závislosti od biochemickej individuality a v stresových situáciách sa môže výrazne zvýšiť. Vitamín C by sa mal rozdeliť na niekoľko dávok po celý deň, pretože hladina vitamínu C v krvi klesá relatívne skoro po požití a telo môže absorbovať určité množstvo tkaniva naraz (saturácia). Zloženie Zloženie: organický acerolový prášok (lyofilizovaný, 30% vitamínu C) Obal kapsuly: hydroxypropylmetylcelulóza. Čistota Materiál kapsuly: rastlinná celulóza (HPMC), bez kontroverzných prísad (karagénan, PEG). Neobsahuje: cukor, laktózu, fruktózu, lepok, konzervačné látky, príchute, syntetické farbivá, plnivá, ako je stearát horečnatý a protispekavé látky. Vysoko kvalitné sklenené obaly chránené pred svetlom, zaručené bez BPA a iných plastifikátorov vhodné pre vegánov, vegetariánov a diabetikov Obsah balenia 90 kapsúl

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency